Γαλλία: Σε αναζήτηση κυβέρνησης και πρωθυπουργού – Αβεβαιότητα και φόβοι για παρατεταμένη ακυβερνησία

Κυβέρνηση με Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικανούς, χωρίς τον Μελανσόν, ζητάει ο γραμματέας του κόμματος Μακρόν

Must Read

Με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μοιάζει ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γαλλία, παρατείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που έκοψε πρώτο το νήμα των εκλογών, δεν έχει υποδείξει ακόμα τον υποψήφιο του για την πρωθυπουργία, ενώ δημοσιεύματα βοούν ότι πιθανότατα αναπτύσσεται μια κόντρα στο εσωτερικό του Εθνικού Συναγερμού μεταξύ Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά. Πλήρης επιβεβαίωση του newsbreak όταν οι άλλοι πανηγύριζαν.




 

 

Έκκληση στους ηγέτες της αριστεράς -πλην της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν –, τους ανεξάρτητους και τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς απευθύνει ο ΓΓ του κόμματος «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν, Στεφάν Σεζουρνέ, σε διάλογο και συμβιβασμούς με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού που θα βγάλει από το πολιτικό αδιέξοδο τη χώρα.

Σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde o Σεζουρνέ σημειώνει ότι οι Γάλλοι ψηφοφόροι έστειλαν ένα τριπλό μήνυμα με την ψήφο τους:

  • Πρώτον, ότι έκλεισαν τον δρόμο προς την εξουσία στην ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση των Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά.
  • Δεύτερον, ότι παρά την απρόσμενη νίκη του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου καμία από τις τρεις παρατάξεις δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνη της, καθώς δεν έχει «λαϊκή εντολή για την εφαρμογή του κυβερνητικού της προγράμματος, κάτι που ισχύει τόσο για το στρατόπεδο Μακρόν όσο και για τον αριστερό συνασπισμό.
  • Και τρίτον, ότι για να αποκτήσει κυβέρνηση η Γαλλία θα πρέπει οι «αντίπαλες μέχρι χθες» πολιτικές δυνάμεις να εμπλακούν σε διάλογο για το σχηματισμό πλειοψηφίας θέτοντας μεν όρους, αλλά και αποδεχόμενες εκείνους των άλλων, «όπως συμβαίνει σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες».

Ο Σεζουρνέ εξαπολύει πυρά κατά του αριστερού συνασπισμού, που από την βραδιά των εκλογών διά στόματος του Μελανσόν, αξιώνει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του – ακόμη και με διατάγματα ή βάσει του άρθρου 49.3 του γαλλικού Συντάγματος – «λες και διαθέτει την πλειοψηφία να το κάνει», αλλά διεκδικεί και τον διορισμό του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, λες και αυτόματα διαθέτει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση. «Εκείνοι που κατήγγειλαν την “προεδρική μειοψηφία” των 250 εδρών το 2022, διεκδικούν σήμερα όλες τις εξουσίες με 182 έδρες. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν είναι υπεράνω της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», τονίζει ο Σεζουρνέ.

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

Τα δύσκολα αρχίζουν τώρα. Το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία μετά το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει δύσκολο. Ο πονοκέφαλος Μαρίν Λεπέν μπορεί να νικήθηκε ωστόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας.




 

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, στη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις ισχυρές πολιτικές δυνάμεις και για τη συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, ή τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Δευτέρα (08/07) αναμένεται η παραίτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ.




Τα πιθανά σενάρια

Τον λόγο έχει ο πλέον ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς, σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, ο διορισμός του πρωθυπουργoύ εμπίπτει στην αρμοδιότητα του προέδρου της χώρας, που μπορεί να το πράξει όποτε θελήσει, καθώς δεν υπάρχει προθεσμία. Το θέμα είναι να επιλέξει έναν πρωθυπουργό που θα είναι ο εκφραστής της πλειοψηφίας, ειδάλλως η κυβέρνηση μπορεί να πέσει άμεσα με πρόταση μομφής.




 

Από την Ανυπότακτη Γαλλία που έχουν επίσης ακουστεί για τη θέση του πρωθυπουργού είναι εκείνα του Μανουέλ Μπομπάρ, της επικεφαλής της ΚΟ της στην Εθνοσυνέλευση, Ματίλντ Πανό, της ανερχόμενης και δημοφιλούς Κλεμένς Γκετέ και του Ερίκ Κοκελέρ, προέδρου της επιτροπής οικονομικών της Εθνοσυνέλευσης.

Πιθανοί υποψήφιοί τους θα μπορούσαν να προέλθουν από τη νέα γενιά των Σοσιαλδημοκρατών, περιλαμβανομένου του νυν επικεφαλής τους, Ολιβιέ Φορ, του απερχόμενου αρχηγού της ΚΟ τους, του 48χρονου Μπορίς Βαλό, ενώ ίσως επιδιώξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, που εξελέγη βουλευτής στην πρώην περιφέρειά του.

Σύμφωνα με το Politico, ως λύση και την επιλογή ενός προσώπου εκτός πολιτικής σκηνής, για να κατευναστούν οι διαφωνίες που θα προκύψουν στην Αριστερά.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, καταλαμβάνει 182 έδρες, ενώ στη δεύτερη θέση με 168 έδρες βρίσκεται η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη Ensemble. Την τρίτη θέση με 143 έδρες καταλαμβάνει η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (Les Républicains ) εξασφάλισε 45 έδρες, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde διεκδικεί 56 γιατί συμπεριλαμβάνονται ονόματα που αποχώρησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία.

 

Διαβάστε ακόμα: Το πρωτοσέλιδο της ημέρας για τις γαλλικές εκλογές: «Ουφ!» για τη νίκη της Αριστεράς και το «φρένο» στην ακροδεξιά

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This