Κέρδη-ρεκόρ εν καιρώ πολέμου για κολοσσούς και ολιγάρχες της Ρωσίας

Το φιάσκο των δυτικών κυρώσεων

Must Read

Η επιτυχής προσαρμογή της ρωσικής οικονομίας στις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, απέδωσε καρπούς όχι μόνο για το Κρεμλίνο, αλλά και για τους μεγιστάνες της Ρωσίας, αρκετοί εκ των οποίων κέρδισαν μερίσματα 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την άνθηση της πολεμικής οικονομίας, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, μια ντουζίνα ολιγαρχών μοιράστηκαν 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια σε πληρωμές, καθώς οι ρωσικοί κολοσσοί επανέλαβαν τη διανομή μερισμάτων, έχοντας αποκομίσει κέρδη-ρεκόρ!

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg, οι μεγιστάνες «έλαβαν δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα καθώς οι εταιρείες τους επανέλαβαν ή αύξησαν τις πληρωμές», μιας και το Κρεμλίνο γίνεται ολοένα και πιο σίγουρο ότι η οικονομία της χώρας θα παραμείνει όρθια παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Πολλές εταιρείες που ελέγχονται από το Κρεμλίνο, όπως η Gazprom και η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, «δεν σταμάτησαν ποτέ να πληρώνουν μερίσματα καθώς συγκέντρωσαν κέρδη ρεκόρ κατά τη διάρκεια του πολέμου», ανέφερε το Bloomberg.

Το πρακτορείο χρησιμοποίησε δημόσιες πληροφορίες για τα μερίσματα, για να δείξει ότι «τουλάχιστον δώδεκα επιχειρηματίες κέρδισαν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2023 και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

Τις μεγαλύτερες εισπράξεις μέτρησε ο Βαγίτ Αλεκπέροφ, βασικός μέτοχος της Lukoil, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, ο οποίος έλαβε περίπου 186 δισεκατομμύρια ρούβλια (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μερίσματα.

Ο Αλεξέι Μορντάσοφ κέρδισε 148 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω της Severstal, της μεγαλύτερης εταιρείας χάλυβα της Ρωσίας, ενώ ο Βλαντιμίρ Λίσιν κέρδισε 121 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,4 δισεκατομμύρια) μέσω της Novolipetsk Steel, μιας άλλης κορυφαίας εταιρείας παραγωγής χάλυβα.

Λογότυπο της εταιρείας μεταλλουργίας NLMK Novolipetsk Steel κατά τη διάρκεια της 28ης Διεθνούς Βιομηχανικής Έκθεσης Metal-Expo 2022 στο Expocentr στη Μόσχα (09 Νοεμβρίου 2022)

Ο Αλεκπέροφ υπόκειται σε κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ ο Μορντάσοφ υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Ο Λίσιν δεν έχει αντιμετωπίσει σημαντικούς περιορισμούς, σημείωσε το Bloomberg.

Άλλοι κερδισμένοι, είναι ο Ουζμπεκο-Ρώσος ολιγάρχης Άλισερ Ουσμάνοφ, ο οποίος έχει αποκτήσει τον πλούτο του μέσω εταιρειών εξόρυξης και μετάλλων και έχει περιληφθεί στη λίστα κυρώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες περιγράφουν  τον Ουσμάνοφ ως «ολιγάρχη υπέρ του Κρεμλίνου με ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν» και απέρριψαν το αίτημά του να διαγραφεί από τις ευρωπαϊκές λίστες κυρώσεων τον Φεβρουάριο του 2024.

Ένας άλλος κορυφαίος κερδισμένος είναι ο Ρωσοϊσραηλινός ολιγάρχης Λεονίντ Μίκελσον, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι από την ΕΕ. Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Novatek, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας μετά την Gazprom.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This