Η Ρουάντα δεν επιστρέφει χρήματα στη Βρετανία παρότι εγκαταλείφθηκε το σχέδιο απέλασης μεταναστών

Must Read

Με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης το Μεταναστευτικό ήδη πρωταγωνιστεί στην πολιτική επικαιρότητα της Βρετανίας, καθώς η απόφαση του θριαμβευτή νέου πρωθυπουργού της χώρας, Κιρ Στάρμερ, να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων το σχέδιο της προηγούμενης για τους παράτυπους μετανάστες, προκαλεί μια «αλυσιδωτή αντίδραση» νέων προβλημάτων.

Ένα από τα βασικότερα είναι πως η Ρουάντα δεν σκοπεύει να επιστρέψει τα χρήματα που της έδωσε η Βρετανία, προκειμένου να υποδέχεται στο έδαφός της τους αιτούντες άσυλο που απελαύνουν. Ειδικότερα, η κεντροαφρικανική αυτή χώρα ξεκαθάρισε σήμερα, Τρίτη 9/7, ότι η αμφιλεγόμενη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την απέλαση αιτούντων άσυλο, την οποία κατήργησε η νέα βρετανική κυβέρνηση, δεν προβλέπει επιστροφή των πόρων που της έχει ήδη δώσει το Λονδίνο.

«Η συμφωνία που υπογράψαμε δεν καθόριζε ότι θα έπρεπε να επιστρέψουμε χρήματα», διεμήνυσε σχετικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ρουάντα, Αλέν Μουκουραρίντα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας. «Πρέπει να γίνει σαφές. Η επιστροφή των χρημάτων δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της συμφωνίας», επέμεινε ο Μουκουραρίντα, υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία ήταν εκείνη που προσέγγισε τη Ρουάντα, προτείνοντάς της να συνεργαστούν. «Η συμφωνία εξετάστηκε από τα δικαστήρια και, μάλιστα, τροποποιήθηκε μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο και τελικά έγινε συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών. Οι συνθήκες προβλέπουν ρήτρες εξόδου», εξήγησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Σάββατο 6/7, ο ηγέτης των Εργατικών, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο απέλασης των αιτούνταν άσυλο και των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα, το οποίο εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι «νεκρό». Ωστόσο, η Βρετανία έχει ήδη δώσει 240 εκατομμύρια στερλίνες στη Ρουάντα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου, από την ημέρα που το ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, τον Απρίλιο του 2022.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το εν λόγω νομοσχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο. Όμως, τον περασμένο Απρίλιο η Βουλή των Κοινοτήτων το ενέκρινε, έπειτα από μια ατελείωτη αντιπαράθεση με τη Βουλή των Λόρδων, που εμφανιζόταν επιφυλακτική απέναντι σε αυτό το σχέδιο. Ο ΟΗΕ και πολλές χριστιανικές Εκκλησίες, πάντως, είχαν απευθύνει έκκληση στη Βρετανία να μην το εφαρμόσει.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This