Το πολιτικό θρίλερ με την υπογραφή του Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζεται στη Γαλλία. Οι διεργασίες που γίνονται για την ανεύρεση και τον διορισμό πρωθυπουργού αναμένεται να έχουν πολλά επεισόδια.
- Από τη Μαρία Δεναξά, εφημερίδα «δημοκρατία»
Πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για εσκεμμένη καθυστέρηση εκ μέρους του Γάλλου προέδρου να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε να τιναχθεί στον αέρα το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς (ΝΛΜ), στο οποίο οι εσωκομματικές διαπραγματεύσεις είναι ατελείωτες. Ζητούμενο, η συναίνεση γύρω από ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στους κόλπους της αριστερής συμμαχίας, που θα μπορούσε να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός της χώρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν περισσότεροι από ένας επίδοξοι μνηστήρες για τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ είναι έντονος ο ανταγωνισμός για το αξίωμα μεταξύ σοσιαλιστών και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν, με τον επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ να δηλώνει χθες έτοιμος να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να διοριστεί στην πρωθυπουργία της χώρας, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν προερχόμενος στη γαλλική εθνοσυνέλευση κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν πως «μπλοκάρει την κατάσταση για να διατηρήσει την εξουσία» και πως το κόμμα του έχει «αρκετούς υποψήφιους» να προτείνει για την πρωθυπουργία. Την ίδια ώρα, οι σοσιαλιστές με τους οικολόγους διαπραγματεύονται την ανάληψη σημαντικών χαρτοφυλακίων χωρίς να συμπεριλαμβάνουν στις διαβουλεύσεις τους την Ανυπότακτη Γαλλία.
Τρεις βουλευτές απειλούν
Μία από τις απειλές που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι η πρόταση μομφής. Αρκετοί βουλευτές της Αναγέννησης, που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα της προεδρικής συμμαχίας, απειλούν να ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας, εάν η μελλοντική κυβέρνηση περιλαμβάνει βουλευτές από το κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Λόγω της σύνθεσης της μελλοντικής εθνοσυνέλευσης, μια πρόταση μομφής θα μπορούσε να κατατεθεί ήδη από την πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουλίου.
Πάντως η εξίσωση για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με πέντε σενάρια να είναι τα πιο πιθανά. Επικρατέστερο για την εφημερίδα «Le Figaro», το σενάριο μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας με 347 έδρες, που θα συμπεριλαμβάνει τους βουλευτές του ΝΛΜ, χωρίς εκείνους της Ανυπότακτης Γαλλίας, διάφορους αριστερούς, τον προεδρικό συνασπισμό και τους Ρεπουμπλικάνους. Για τους πολιτικούς αναλυτές ίσως είναι η μόνη λύση στον γρίφο της ακυβερνησίας, ωστόσο «θα είναι βραχύβια και μεσοπρόθεσμα θα σημάνει τη θανατική καταδίκη του δεξιού κόμματος».
Εξαιτίας της χαώδους κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, ο Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε πιέσεις από το κόμμα του να ακυρώσει το ταξίδι του για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ομως ο Γάλλος πρόεδρος θα ακολουθήσει κανονικά το πρόγραμμά του. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η πολιτική εξόντωση της Μαρίν Λεπέν, που η δυναμική του κόμματος της θα μπορούσε να της ανοίξει τις πόρτες της γαλλικής προεδρίας το 2027.
Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι η προεκλογική εκστρατεία της Λεπέν το 2022 αποτελεί αντικείμενο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση, από τις 2 Ιουλίου. Χθες ήταν η πρώτη μέρα των νεοεκλεγέντων βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση, με πιο αξιοσημείωτο γεγονός την επιστροφή του Φρανσουά Ολάντ στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Διαφωνούντες της Ανυπότακτης Γαλλίας, που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα, πρότειναν τη θέσπιση μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας στην Εθνοσυνέλευση, που θα συγκεντρώνει μεταξύ άλλων τους οικολόγους και τους κομμουνιστές.