Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται πως διασκεδάζει το παρατεταμένο μπάχαλο που δημιούργησαν οι αποφάσεις του στο πολιτικό προσκήνιο της Γαλλίας. Σαν να μην τρέχει τίποτα, ο ένοικος του Ελιζέ βρίσκεται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟΝΑΤΟ, όπου θα έχει επαφές υψηλού επιπέδου με τους Τζο Μπάιντεν, Ολαφ Σολτς και Βλαντιμίρ Ζελένσκι.
- Από την Μαρία Δεναξά
Παρότι τους έχει συναντήσει αμέτρητες φορές κατά τη διάρκεια του έτους, οι συζητήσεις τους, όπως όλα δείχνουν, είναι… ανεξάντλητες, αλλά και κρίσιμες, όπως τις αποκαλούν τα διεθνή ΜΜΕ, για το σασπένς.
Πάντως, χθες ο Μακρόν έσπασε τη σιωπή του και σε επιστολή με την οποία απευθύνεται στους Γάλλους αναφέρει πως δεν υπήρξε κανένας νικητής στις βουλευτικές εκλογές, παραβλέποντας τα 10.000.000 των πολιτών που ψήφισαν την Εθνική Συσπείρωση (ΕΝ), το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, αλλά και τους ψηφοφόρους του Νέου Λαϊκού Μετώπου (ΝΛΜ) της Αριστεράς, που κατάφερε χάρη σε μια πρωτοφανή συσπείρωση αλλά και στο εκλογικό σύστημα της Γαλλίας να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στην εθνοσυνέλευση.
Με λίγα λόγια, ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος μετράει τη μία μετά την άλλη τις ηχηρές εκλογικές ήττες, και το κόμμα του, η Αναγέννηση, δεν κατάφεραν να εκλέξουν τριψήφιο αριθμό βουλευτών και δεν αναγνωρίζουν την επικράτηση της Αριστεράς, ενώ πολλοί μνηστήρες της εξουσίας από τη Δευτέρα προβάρουν το κοστούμι του πρωθυπουργού.
Προστάτης του έθνους
Το μακιαβελικό είναι πως στην επιστολή του ο Εμανουέλ Μακρόν τοποθετείται ως ο «προστάτης των συμφερόντων του έθνους» και «ο εγγυητής των θεσμών και του σεβασμού της επιλογής» των Γάλλων και ζητάει από τις δημοκρατικές δυνάμεις να οικοδομήσουν μια σταθερή πλειοψηφία.
«Καμία πολιτική δύναμη δεν αποκτά από μόνη της επαρκή πλειοψηφία και τα μπλοκ ή οι συνασπισμοί που προέκυψαν από αυτές τις εκλογές είναι όλοι μειοψηφικοί. Μόνο οι δημοκρατικές δυνάμεις αντιπροσωπεύουν μια απόλυτη πλειοψηφία. Αν η Ακροδεξιά βγήκε πρώτη στον πρώτο γύρο με 10.000.000 ψήφους, έχετε ξεκάθαρα αρνηθεί να την αφήσετε να μπει στην κυβέρνηση» υπογραμμίζει ο Μακρόν, ο οποίος αναφέρει πως θα αποφασίσει για τον διορισμό του πρωθυπουργού μόλις τα κόμματα επιτύχουν συμβιβασμούς.
Οσον αφορά τη μορφή του συνασπισμού που θα μπορούσε να ηγηθεί της χώρας, το επικρατέστερο σενάριο είναι ένας σχηματισμός κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει την Προεδρική Συμμαχία, τους Σοσιαλιστές, τους Οικολόγους χωρίς την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν και τους Ρεπουμπλικάνους. Αυτή τη συμμαχία φαίνεται να προτιμά το 39% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Εlable. Mια συμμαχία των μακρονιστών, όπου θα απουσιάζουν προσωπικότητες της Αριστεράς, έρχεται στη δεύτερη θέση (34%), ακολουθούμενη από μια κυβέρνηση αποκλειστικά αποτελούμενη από αριστερές προσωπικότητες και από το κόμμα του Μελανσόν (30%).
Σε άλλη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου επτά στους δέκα Γάλλους δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι με τη νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης, ενώ το 65% πιστεύει ότι η απόφαση να διαλυθεί το Κοινοβούλιο ήταν λάθος.
Πάντως, όποια κι αν είναι η αυριανή κυβέρνηση της Γαλλίας, η χώρα οδεύει προς τη δημοσιονομική εποπτεία της Ε.Ε., η οποία έστειλε ήδη προειδοποίηση στις γαλλικές Αρχές για τα υπερβολικά ελλείμματα. Το πράσινο φως για την έγκριση της εποπτείας αναμένεται να ανάψει στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, στις 16 Ιουλίου.
*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»