Έρευνα-σοκ! Η Ελλάδα έχει την πιο αντινατοϊκή κοινή γνώμη

Στη χώρα μας οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. καταγράφονται «με 33 μονάδες περισσότερες» υπέρ του ΝΑΤΟ σε σχέση με εκείνους «που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση»...

Must Read

Χαρές και πανηγύρια αυτό το διήμερο για τα 75α «γενέθλια» του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, όπου έχουν συρρεύσει οι ηγέτες μετά συζύγων και άλλων συνοδών -ενδεχομένως και εν είδει «κατοικιδίων», αλλά, αλήθεια, οι λαοί των κρατών-μελών της, πώς βλέπουν πια τη Συμμαχία;

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η νέα δημοσκόπηση που έκανε -εν όψει της επετειακής συνόδου κορυφής- το αμερικανικό think thank Pew Research Center, από την οποία προκύπτει και κάτι εντυπωσιακό: Η Ελλάδα είναι σήμερα η πιο αντινατοϊκή χώρα, τουλάχιστον μεταξύ των 13 όπου μετρήθηκαν οι τάσεις της κοινής γνώμης!

Σε γενικές γραμμές, το 63% των πολιτών έχει κατά μέσον όρο σε αυτές τις χώρες «θετική γνώμη» για το ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι καθόλου μικρό και το 33% που εκφράζει «αρνητική γνώμη».

Ως πιο φιλονατοϊκή χώρα καταγράφεται η Πολωνία, με 91% θετικές γνώμες και 5% αρνητικές. Στον αντίποδα οι θετικές γνώμες στην Ελλάδα είναι μόλις 37%, ενώ οι αρνητικές εκτινάσσονται στο 59%. Όχι ότι πρέπει να προκαλεί και ιδιαίτερη έκπληξη αυτό, σωστά;

Στον Καναδά οι αρνητικές γνώμες είναι 25% και στις ΗΠΑ 38%. Από τις ευρωπαϊκές χώρες, μετά την Ελλάδα, κατά σειρά στις αρνητικές γνώμες είναι η Ισπανία (41%), η Γαλλία (37%), η Ιταλία (36%), η Ουγγαρία (33%), η Γερμανία (32%), η Βρετανία (30%), η Σουηδία (22%), η Ολλανδία (21%) και τελευταία η Πολωνία (5%).

Χωριστή κατηγορία αποτελεί η Τουρκία. Εκεί οι θετικές γνώμες ανέρχονται στο 42% και οι αρνητικές στο 46%. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι «το μερίδιο των Τούρκων με θετική άποψη για το ΝΑΤΟ έχει σχεδόν διπλασιαστεί» σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του 2019. Τότε ήταν μόλις στο 21%. «Ωστόσο, η ευνοϊκή θέση για το ΝΑΤΟ στην Τουρκία είναι χαμηλότερη από ό,τι σε πολλά από τα άλλα κράτη-μέλη που ρωτήσαμε» αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

Την ίδια ώρα η Ισπανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που οι θετικές απόψεις «έχουν μειωθεί ελαφρώς» από το 2023.

Ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα ως προς την ιδεολογία των πολιτών και τις διαφοροποιήσεις. Γενικά, στις 9 από τις 13 χώρες όσοι ακολουθούν την κυβέρνηση -ανεξαρτήτως χρώματος- «είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν θετική άποψη για το ΝΑΤΟ».

Από εκεί και πέρα, πάντως, στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι υποστηρικτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) έχουν σε μεγάλα ποσοστά δυσμενή άποψη. Στην Ελλάδα -όπως στην Ισπανία και τη Σουηδία- το μοτίβο αντιστρέφεται και όσοι εντάσσονται στο δεξιό φάσμα δίνουν πιο πολλούς «θετικούς βαθμούς» στο ΝΑΤΟ.

Ειδικά στη χώρα μας, μάλιστα, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. καταγράφονται «με 33 μονάδες περισσότερες» υπέρ του ΝΑΤΟ σε σχέση με εκείνους «που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση»…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This