ΝΑΤΟ: Ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν είναι θεωρητικός

Στη Σύνοδο Κορυφής έκαναν συγκεκριμένες εκτιμήσεις σχετικά με τη διαφαινόμενη σύρραξη με την Μόσχα

Must Read

Ίσως περίμεναν την καλοκαιρινή ραστώνη, ίσως την ολοκλήρωση των ευρωεκλογών, των γαλλικών εκλογών-παρωδία και των εκλογών στη Βρετανία, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ οι παγκοσμιοποιητές να θέσουν σε εφαρμογή την επόμενη φάση των επικίνδυνων σχεδίων τους για την περιφερειακή άμυνα, που εγκρίθηκαν πέρυσι στο Βίλνιους και περιλαμβάνουν τα σενάρια μιας επίθεσης από τη Ρωσία.

Στη Νέα Υόρκη δεν επιδόθηκαν μόνο σε ασκήσεις επί χάρτου. Εκαναν συγκεκριμένες εκτιμήσεις σχετικά με το τι μπορεί να υποσχεθεί και να παράσχει κάθε στρατός στη διαφαινόμενη σύρραξη με τη Ρωσία, ενώ η ηγεσία του ΝΑΤΟ ζήτησε από τα 32 μέλη του να καταρτίσουν σχέδια πολιτικής άμυνας, εν όψει μιας προμελετημένης κλιμάκωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών.

Προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τον πόλεμο με τη Ρωσία που επιχειρούν να προκαλέσουν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε άλλο ένα «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, ελάχιστης χρηματοδότησης 40 δισ. ευρώ, όπως επίσης πως οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν να παραδίδουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στράρμερ, μέλος της παγκόσμιας συνομοταξίας, επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους Storm Shadow για χτυπήματα εντός της Ρωσίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προβλέπει -μεταξύ άλλων- η Πολωνία να στοχεύει ρωσικούς πυραύλους απευθείας από το πολωνικό έδαφος, ο Πολωνός στρατηγός Βίσλαβ Κουκούλα ανακοίνωσε ότι η Πολωνία προετοιμάζει τον στρατό της για πόλεμο, η Νορβηγία θα χαρίσει έξι μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, ενώ στη Γαλλία εκπαιδεύονται εντατικά αμούστακοι Ουκρανοί πιλότοι.

Αύξηση ισχύος

Από τον επόμενο χρόνο Γάλλοι, Βρετανοί και Καναδοί θα εξασκούνται σε αποστολές σε επίπεδο ταξιαρχίας, στις οποίες θα συμμετέχουν περίπου 4.000 στρατιώτες. Στη Λιθουανία η Γερμανία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια μόνιμη ταξιαρχία, αν και η Μπούντεσβερ (Ομοσπονδιακή Αμυνα) δεν φαίνεται να έχει ακόμη τους πόρους για να το κάνει.

Το «Νέο Μοντέλο Δυνάμεων» του ΝΑΤΟ προβλέπει επίσης μεταξύ άλλων τη δυνατότητα κινητοποίησης 300.000 στρατιωτών σε 30 ημέρες και αναδιάρθρωση της αλυσίδας διοίκησής του για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απειλές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ένα νέο χερσαίο κέντρο διοίκησης πρόκειται να δημιουργηθεί στη Φινλανδία, η οποία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ πέρυσι.

Οι ανησυχίες της Συμμαχίας επικεντρώνονται κυρίως στις χώρες της Βαλτικής, γύρω από τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, μεταξύ Λιθουανίας, Πολωνίας και Φιλανδίας, όπου υπάρχει πρόθεση κατασκευής μιας γραμμής άμυνας κατά μήκος των συνόρων τους, αποτελούμενη από καταφύγια και ναρκοθετημένες περιοχές, αν χρειαστεί. Η Πολωνία σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της από 6.000 που είναι σήμερα σε 17.000, εκ των οποίων 9.000 σε εφεδρεία.

Εν όψει, λοιπόν, όλων αυτών των προετοιμασιών που αποτελούν ένα μικρό δείγμα, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ευρωατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη για πόλεμο. Αν το ερώτημα είχε τεθεί το 2021, η απάντηση θα ήταν «όχι». Σήμερα δεν είναι ακόμη «ναι», αλλά είναι κάτι περισσότερο από «ίσως»!

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This