Μια μικροσκοπική χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ως «μήλον της έριδος» για Δύση και Ρωσία

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία;

Must Read

Η Μολδαβία, ένα μικρό σλαβικό έθνος 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, «σφηνωμένο» μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, θα πάει στις κάλπες τον Οκτώβριο για να εκλέξει νέο Πρόεδρο. Αλλά αυτό, όπως αναλύει το TRTWorld, είναι μόνο ένα μέρος της ευρύτερης εικόνας.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι πολίτες της Μολδαβίας θα πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ της σθεναρά φιλοδυτικής Προέδρου Μάγια Σαντού και του αντιπάλου της, υποψηφίου της «ενωμένης αντιπολίτευσης» Αλεξάντρ Στοϊάνογλου, ο οποίος δεν έχει κρύψει το έντονο ενδιαφέρον του για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιπροσθέτως, οι εκλογές θα διεξαχθούν μόλις λίγους μήνες αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Μολδαβίας στους κόλπους της.

Τη Δευτέρα, ο Αλεξάντρ Στοϊάνογλου, πρώην Γενικός Εισαγγελέας της χώρας, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ενάντια στη Μάγια Σαντού, η οποία υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ. Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του Στοιάνογλου, οι Σοσιαλιστές, είναι η μεγαλύτερη αντιπολίτευση της χώρας.

Μάγια Σαντού

Οι παραλληλισμοί της Ουκρανίας

Οι εκλογές στη Μολδαβία παρακολουθούνται στενά από τη Δύση, λόγω συνθηκών που κρίνονται παρόμοιες με αυτές της Ουκρανίας. Όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία είναι επίσης μέρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Και η ρωσική στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, μια στρατιωτική συμπόρευση που η Μόσχα πιστεύει ότι λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντά της.

Αν και η ΕΕ είναι περισσότερο ένας οικονομικός όμιλος, η Ρωσία παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει στη Μολδαβία, η οποία έχει μια σημαντική ρωσόφωνη μειονότητα, όπως τα φιλοδυτικά κράτη της Βαλτικής και η Ουκρανία.

Αν και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν τελικά στην ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ, η διαδικασία έχει επίσης προκαλέσει ήδη το ενδιαφέρον του Κρεμλίνου.

«Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα (Μολδαβία) πιστεύουν ότι η χώρα τοης πρέπει να αναπτυχθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και ότι τα μελλοντικά συμφέροντά της δεν μπορούν να συνδέονται μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με τέτοιες υποσχόμενες αγορές όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, όπως επίσης και με τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στα τέλη Ιουνίου.

Κρεμλίνο

Φιλορωσικές περιοχές

Στο γενικότερο πλαίσιο της Μολδαβίας, οι «διαδικασίες ολοκλήρωσης» αναφέρονται στην Υπερδνειστερία, έναν φιλορωσικό αποσχισμένο θύλακα και στην αυτόνομη περιοχή των Γκαγκαούζ (Γκαγκαουζία), η οποία έχει έναν αρκετά μεγάλο πληθυσμό τουρκόφωνων.

Και οι δύο περιοχές είχαν προβλήματα με την κυβέρνηση στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, που χαρακτηρίζονται από πολιτικά έως πολιτιστικά.

Σε σύγκριση με τον πληθυσμό των 2,5 εκατομμυρίων της Μολδαβίας, η Υπερδνειστερία έχει 350.000 ανθρώπους, ενώ η περιοχή των Γκαγκαούζ έχει πληθυσμό 120.000.

Ωστόσο και οι δύο περιοχές είναι στρατηγικά σημαντικές, καθώς βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της Μολδαβίας με την Ουκρανία. Δυτικοί παρατηρητές λένε ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τους δύο θύλακες για να ασκήσει πολιτική πίεση στη φιλοδυτική Μολδαβία.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 1.500 στρατιώτες, μια σημαντική παρουσία επειδή ο αποσχισμένος στρατός της Υπερδνειστερίας έχει μόνο σχεδόν 5.000 στρατιώτες.

Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Υπερδνειστερία, για να πιέσει την Ουκρανία από τα νοτιοδυτικά.

Στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Ρωσία άσκησε πίεση στο Κίεβο από διαφορετικές κατευθύνσεις – από τη Λευκορωσία στο βορρά, τη χερσόνησο της Κριμαίας στο νότο και τις ρωσόφωνες αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Ρώσος στρατιώτης στην Ανατολική Ουκρανία

Δύση εναντίον Ρωσίας;

Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Μολδαβίας έχουν ήδη γίνει σκηνικό ανταγωνισμού μεταξύ εξωτερικών δυνάμεων, από το δυτικό μπλοκ έως τη Ρωσία, για να επηρεάσουν την έκβασή τους.

Στα μέσα Ιουνίου, λίγο πριν το Συμβούλιο της ΕΕ ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Μολδαβία στις 25 Ιουνίου, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς εξέδωσαν κοινή δήλωση κατηγορώντας τη Μόσχα για ανάμιξη στις εκλογές της Μολδαβίας.

Οι τρεις χώρες ισχυρίστηκαν επίσης ότι η Ρωσία εργάζεται παρασκηνιακά και ξεκίνησε εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της φιλοδυτικής Μάγια Σαντού.

Ισχυρίστηκαν επίσης, ότι εάν ο φιλορώσος προεδρικός υποψήφιος (με καταγωγή από τη Γκαγκαουζία) χάσει τις εκλογές, η Μόσχα σχεδιάζει να οργανώσει μεγάλες διαδηλώσεις κατά της Σαντού για να δημιουργήσει πολιτικό χάος σε ολόκληρη τη Μολδαβία.

Αλεξάντρ Στοϊάνογλου

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών πάντως, δεν σχολίασε τους ισχυρισμούς της Δύσης σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία.

Τον Απρίλιο, η Μόσχα φιλοξένησε μια συνάντηση με στελέχη της αντιπολίτευσης της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Ίλαν Σορ και της κυβερνήτη της Γκαγκαουζίας, Εβγκένια Γκουτσούλ, που εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο λαός της, μπορεί να «περιθωριοποιηθεί σε μια ευθυγραμμισμένη με την Ευρώπη Μολδαβία».

Στη συνάντηση της Μόσχας, τα στελέχη της αντιπολίτευσης διακήρυξαν τη συγκρότηση μιας αντιδυτικής πολιτικής συμμαχίας.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι οι Μολδαβοί Σοσιαλιστές μπορεί επίσης να αποφασίσουν να εργαστούν χέρι-χέρι με τον Σορ και τους συμμάχους του για να εκδιώξουν τη Σαντού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This