Αμερικανικό σχέδιο μετατροπής των ούρων σε νερό μέσα στις διαστημικές στολές

Must Read

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Cornell πρότεινε ένα σχέδιο για σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων για διαστημικές στολές, που θα ανακυκλώνει τα ούρα σε πόσιμο νερό!

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Space Technologies και υποστηρίζει ότι το σύστημα στοχεύει στην επίτευξη ποσοστού 75% ανάκτησης νερού (με ποσοστό συλλογής ούρων 85%), ενώ καταναλώνει λιγότερο από το 10% της ενέργειας της μονάδας κινητικότητας εκτός σκάφους.

Μέσω της χρήσης τόσο της πρόσθιας, όσο και της αντίστροφης όσμωσης, το νέο σύστημα αναμένεται να φιλτράρει τα συλλεγμένα ούρα, διαχωρίζοντας όλους τους ρύπους από το υγρό και αφήνοντας πίσω νερό, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να απορροφηθεί ξανά.

Σημειώνεται σχετικά στη μελέτη:

«Η συσκευή θα συλλέγει τα ούρα των αστροναυτών μέσω ενός εξωτερικού καθετήρα και θα τα φιλτράρει χρησιμοποιώντας μπροστινή και αντίστροφη όσμωση (FO-RO) σε πόσιμο νερό, δημιουργώντας μια βιώσιμη και υγιεινή κυκλική οικονομία νερού, ενισχύοντας την ευημερία των αστροναυτών. Αυτή η έρευνα στοχεύει να επιτύχει ποσοστό συλλογής ούρων 85% χρησιμοποιώντας ένα τροποποιημένο MAG (σ.σ. ένδυμα μέγιστης απορρόφησης). Το τροποποιημένο MAG θα είναι κατασκευασμένο από ένα εύκαμπτο υλικό συμπίεσης επενδεδυμένο με αντιμικροβιακό ύφασμα και τα ούρα συλλέγονται μέσω ενός κυπέλλου συλλογής ούρων σιλικόνης, το οποίο διαφέρει για άνδρες και γυναίκες αστροναύτες ως προς την ανατομία. Η συλλογή ούρων μέσω αντλίας κενού ενεργοποιείται από έναν αισθητήρα υγρασίας που ανιχνεύει την παρουσία ούρων στο κύπελλο».

Το προτεινόμενο σύστημα μπορεί να είναι ένα σοβαρό όφελος για τους αστροναύτες που ασχολούνται με μεγάλες δραστηριότητες εκτός σκαφών (EVAs), καθώς έχουν στη διάθεσή τους μόνο όσο πόσιμο νερό μπορεί να αποθηκευτεί σε μια διαστημική στολή.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει περαιτέρω στη βελτίωση της υγιεινής, καθώς οι αστροναύτες πρέπει επί του παρόντος να βασίζονται στο ένδυμα μέγιστης απορροφητικότητας (MAG), το οποίο είναι ουσιαστικά μια «πολύ απορροφητική πάνα για ενήλικες».

«Παρά την ικανότητά του να απορροφά τα απόβλητα εντός των απαιτήσεων, η επιβλαβής επίδραση του MAG στην υγεία και την άνεση των αστροναυτών έχει τεκμηριωθεί εκτενώς», εξηγούν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι «οι αστροναύτες συχνά τρώνε μειωμένα γεύματα ή ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υπολειμμάτων για αρκετές ημέρες πριν το EVA προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση του MAG, το οποίο μπορεί να μειώσει την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια σωματικά απαιτητικών διαστημικών περιπάτων».

*φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This