Σε σοκ η διεθνής κοινότητα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης – Το FBI διεξάγει έρευνα

Νεκροί ο ένοπλος κι ένας εκ των συγκεντρωμένων - Σοκάρουν οι μαρτυρίες από το φρικιαστικό επεισόδιο - Εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών ο δράστης

Must Read

Σε σοκ βρίσκεται η διεθνής κοινότητα μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια. Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία όταν ένοπλος άνοιξε πυρ, σπέρνοντας τον πανικό.

Από την αδιανόητη επίθεση σκοτώθηκε ένας παρευρισκόμενος, ενώ δύο ακόμα άνδρες έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ τραυματίστηκε στο δεξί αυτί και αφού φυγαδεύτηκε από τους άνδρες της ασφάλειάς του, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στην συνέχεια αποχώρησε.

«Χτυπήθηκα από σφαίρα η οποία διαπέρασε το πάνω μέρος του δεξιού μου αυτιού», ανέφερε μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προσωπικού του δημιουργήματος, ο Ρεπουμπλικάνος και συνέχισε: «Είναι απίστευτο πως μπόρεσε να γίνει κάτι τέτοιο στη χώρα μας».

Αυτή θα ήταν η τελευταία ομιλία που θα εκφωνούσε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων (15η-18η Ιουλίου) στο Μιλγουόκι (Ουισκόνσιν), όπου αναμένεται να λάβει και τυπικά το χρίσμα της παράταξης ώστε να είναι ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι καλά και ανυπομονεί να σας συναντήσει όλους στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν όπου θα διεξαχθεί αυτό το μεγάλο συνέδριο από τις 15 ως τις 18 Ιουλίου», επεσήμαναν η προεκλογική ομάδα του υποψήφιου και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

Ο δράστης της επίθεσης κατά της ζωής του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών είναι ένας 20χρονος άνδρας από την Πενσιλβάνια, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του CNN επικαλούμενος πηγές. Σύμφωνα με ανάρτηση του δημιοσιογράφου στο Χ, το FBI τον έχει ταυτοποιήσει και οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πρόκειται για τον Τόμας Μάθιου Κρουκς.

«Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως το πρόσωπο που εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια», επεσήμανε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλούνται τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC και CBS.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της πολιτείας, ο δράστης της επίθεσης είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών.

Νωρίτερα, το FBI επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας. «Σήμερα το βράδυ σημειώθηκε αυτό που χαρακτηρίζουμε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για μια ενεργή σκηνή εγκλήματος», τόνισε ο Κέβιν Ροζέκ, ειδικός πράκτορας επικεφαλής του γραφείου του FBI στην Πενσιλβάνια, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ροζέκ επεσήμανε ότι το FBI δεν είναι έτοιμο να ανακοινώσει τα στοιχεία της ταυτότητας του δράστη, ενώ πρόσθεσε ότι προτεραιότητα τώρα είναι να εντοπιστεί το κίνητρό του και να διευκρινιστεί αν εμπλέκονται και άλλοι στην απόπειρα.

Η μυστική υπηρεσία αντέδρασε λαμβάνοντας μέτρα προστασίας και «ο πρώην πρόεδρος είναι ασφαλής, αφού απομακρύνθηκε εσπευσμένα από τον χώρο όπου επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της Άντονι Γκουλιέλμι μέσω X. «Ένας παριστάμενος σκοτώθηκε, άλλοι δύο τραυματίστηκαν και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Διενεργείται έρευνα για το συμβάν αυτή τη στιγμή και η μυστική υπηρεσία ειδοποίησε επίσημα το ομοσπονδιακό γραφείο έρευνας, το FBI», συμπλήρωσε ο κ. Γκουλιέλμι.


Μαρτυρίες

 

«Ακούσαμε πολλούς πυροβολισμούς, ο άνδρας που βρισκόταν δίπλα μου χτυπήθηκε στο κεφάλι, σκοτώθηκε ακαριαία κι έπεσε στη βάση των κερκίδων», είπε ο Τζόζεφ, γυναικολόγος, ο οποίος απέφυγε να πει το επώνυμό του και συνέχισε: «Μια γυναίκα χτυπήθηκε στον ώμο ή στο χέρι» και «από εκείνη τη στιγμή τα πράγματα έγιναν χαοτικά».

Ο ίδιος, επεσήμανε πως άκουσε επτά εκπυρσοκροτήσεις. «Σχημάτισα την εντύπωση πως αρκετοί νόμιζαν αρχικά πως επρόκειτο για φάρσα, καθώς οι πυροβολισμοί έμοιαζαν σαν μερικά πυροτεχνήματα, όμως είδα τον άνδρα που χτυπήθηκε στο κεφάλι, τη γυναίκα στο χέρι, ήξερα από την αρχή πως δεν ήταν πυροτεχνήματα».

Την ίδια ώρα, κάτοικος της περιοχής που βρισκόταν στη συγκέντρωση και ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι είδε δύο μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας σε στέγη κτιρίου πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πράκτορες αυτοί έλεγχαν την περιοχή με κιάλια. «Κοίταζαν συνεχώς προς τα αριστερά πίσω από τον χώρο της εκδήλωσης προτού ο Τραμπ βγει στη σκηνή. Έμοιαζε να έχουν επικεντρωθεί στο σημείο αυτό», επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο Ρον Μους, υποστηρικτής του Τραμπ που βρισκόταν στην προεκλογική συγκέντρωση, δήλωσε ότι άκουσε τέσσερις πυροβολισμούς. «Είδα το πλήθος να πέφτει κάτω και μετά τον Τραμπ επίσης να σκύβει πολύ γρήγορα», εξήγησε και συμπλήρωσε: «Μετά η Μυστική Υπηρεσία έτρεξε και τον προστάτευσε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο τον προστάτευσαν».

Ο Μους σημείωσε ότι στη συνέχεια είδε έναν άνδρα να τρέχει και να τον κυνηγούν πράκτορες με στρατιωτικές στολές. Άκουσε κι άλλους πυροβολισμούς, αλλά δεν είναι σίγουρος ποιος πυροβόλησε, ενώ τόνισε πως μέχρι τότε ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη στέγη αποθήκης που βρίσκεται πίσω από την σκηνή.

Το BBC πήρε συνέντευξη από έναν άνδρα, που δήλωσε ότι είναι αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης και ο οποίος είπε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανεβαίνει σε στέγη κτιρίου κοντά στο σημείο όπου γινόταν η προεκλογική συγκέντρωση. Ο αυτόπτης μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι άνθρωποι με τους οποίους ήταν μαζί άρχισαν να δείχνουν τον άνδρα, προσπαθώντας να ενημερώσουν τα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Κενά στην ασφάλεια

Η φρικιαστική επίθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο προστασίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων –πρόεδρος της οποίας είναι Ρεπουμπλικάνος βουλευτής- κάλεσε τη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας (Secret Service) Κίμπερλι Τσιτλ να καταθέσει ενώπιών της στις 22 Ιουλίου. «Οι Αμερικανοί ζητούν απαντήσεις για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ», τόνισε η επιτροπή σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μυστική Υπηρεσία είναι κυρίως αρμόδια να προστατεύει τον Τραμπ, ως πρώην πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία. Άλλωστε, στις περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ρεπουμπλικάνου η τοπική αστυνομία και η Μυστική Υπηρεσία φροντίζουν για την ασφάλεια. Μέλη άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας βοηθούν κατά καιρούς. Ωστόσο δεν πρόκειται για εύκολο έργο, καθώς στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ αυτές διεξάγονται σε ανοικτούς χώρους και διαρκούν ώρες.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης πράκτορες ελέγχουν τον χώρο για τυχόν βόμβες ή άλλες απειλές και ο Ρεπουμπλικάνος φτάνει υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και συνοδεία προστασίας.

Συνήθως τα μέλη επιβολής της τάξης οριοθετούν μια περίμετρο με σιδερένια κάγκελα και ζητούν από όλους τους παριστάμενους να περάσουν από ανιχνευτή μετάλλων, ενώ ελέγχουν τις τσάντες και πολλές φορές τα πορτοφόλια τους. Κάποιοι μάλιστα υποβάλλονται και σε σωματικό έλεγχο.

Ωστόσο, η χθεσινή επίθεση φαίνεται όμως να εξαπολύθηκε από ένοπλο ο οποίος βρισκόταν έξω από την περίμετρο ασφαλείας, σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν

Μετά την πρωτοφανή απόπειρα δολοφονίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ευγνωμοσύνη και υπογράμμισε πως αισθάνεται «ανακουφισμένος» που ο προκάτοχός του,  Ντόναλντ Τραμπ, είναι «σώος», «ασφαλής» και «πάει καλά» μετά την επίθεση.

Σε έκτακτο διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επέμεινε στο ότι «δεν υπάρχει καμιά θέση στην Αμερική για τη βία αυτού του είδους», την οποία χαρακτήρισε «άρρωστη», υπογραμμίζοντας πως «οι πάντες πρέπει να την καταδικάσουν». «Ο κ. Τραμπ θα έπρεπε να μπορεί να εκφωνήσει την ομιλία του ειρηνικά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως το συμβάν ήταν ανεπίτρεπτο. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «προσεύχεται» για τον αντίπαλό του και τόνισε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να «ενωθούν» και να καταδικάσουν την επίθεση ως έθνος.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον προκάτοχο και αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπως έκανε γνωστό αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Μάλιστα, η προεδρία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν θα επιστρέψει απόψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον από την κατοικία του στο Ρεχόμποθ Μπιτς.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί καταδικάζουν την πρωτοφανή απόπειρα δολοφονίας

Το φρικτό επεισόδιο που έμελλε να αμαυρώσει την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ, καταδίκασαν τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί.

«Αυτή η φρικτή ενέργεια πολιτικής βίας σε μια ειρηνική προεκλογική συγκέντρωση δεν έχει καμία θέση σε αυτή τη χώρα και θα πρέπει να καταδικαστεί ομόφωνα και σθεναρά», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ επεσήμανε από την πλευρά του ότι σοκαρίστηκε από το περιστατικό, ενώ εξέφρασε την ανακούφισή του που ο Τραμπ είναι ασφαλής. «Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Η προεκλογική ομάδα του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις τηλεοπτικές της διαφημίσεις και κάθε άλλη προεκλογική ενέργεια», δήλωσε στέλεχός της χθες Σάββατο.

Την ίδια ώρα, κάποιοι από τους Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του Τραμπ εκτίμησαν ότι η επίθεση εναντίον του είχε πολιτικά κίνητρα.

«Επί εβδομάδες υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών τροφοδοτούν τη γελοία υστερία, σύμφωνα με την όποια αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί, η δημοκρατία στην Αμερική θα έρθει στο τέλος της», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Στιβ Σκαλίσι, ο οποίος το 2017 είχε γίνει στόχος επίθεσης με πυροβολισμούς με πολιτικά κίνητρα. «Έχουμε δει στο παρελθόν ακροαριστερούς παράφρονές να ενεργούν βάσει αυτής της βίαιης ρητορικής. Αυτή η εμπρηστική ρητορική πρέπει να σταματήσει», υπογράμμισε.

Η Ρεπουμπλικάνα βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν επεσήμανε από την πλευρά της ότι «οι Δημοκρατικοί ήθελαν να συμβεί αυτό. Εδώ και χρόνια θέλουν ο Τραμπ να εξαφανιστεί και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This