Απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ: Στο πλευρό του η διεθνής πολιτική σκηνή

Άπαντες καταδικάζουν το φρικιαστικό περιστατικό κι εύχονται στον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ ταχεία ανάρρωση

Must Read

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρωτοφανής απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Η πολιτική σκηνή καταδικάζει το αδιανόητο περιστατικό, που έχει «παγώσει» την παγκόσμια κοινότητα.

Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε σήμερα «πολύ ανήσυχος» μετά την απόπειρα κατά της ζωής του πρώην προέδρου, τον οποίο χαρακτηρίζει φίλο του. «Καταδικάζω σθεναρά το συμβάν αυτό. Η βία δεν έχει καμιά θέση στην πολιτική και στις δημοκρατίες. Του ευχόμαστε άμεση ανάρρωση», σημείωσε ο κ. Μόντι μέσω X.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την επίθεση. «Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας εναντίον πολιτικών εκπροσώπων», ανέφερε.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επεσήμανε ότι «παρακολουθώ με τρόμο» την κατάσταση στην Πενσιλβάνια και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Αμερικανό πρώην πρόεδρο. Εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα «ο διάλογος και η υπευθυνότητα να επικρατήσουν επί του μίσους και της βίας» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση κατά της ζωής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επεσήμανε εκπρόσωπός του. «Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει απερίφραστα αυτή την ενέργεια πολιτικής βίας. Στέλνει τις καλύτερες ευχές του για γρήγορη ανάρρωση στον πρόεδρο Τραμπ», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι κατηγόρησε τη «διεθνή αριστερά» και τη «φαύλη ιδεολογία της», που κατ’ αυτόν «αποσταθεροποιεί τις δημοκρατίες», για να «αγκιστρωθεί στην εξουσία», απευθύνοντας μήνυμα απόλυτης «υποστήριξης» και «αλληλεγγύης» στον Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόπειρα κατά της ζωής του υποψηφίου της αμερικανικής δεξιάς για την προεδρία των ΗΠΑ στην πολιτεία Πενσιλβάνια (βορειοανατολικά) κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης χθες Σάββατο.

«Φοβούμενη πως θα χάσει τις εκλογές, καταφεύγει στην τρομοκρατία για να επιβάλει το οπισθοδρομικό και αυταρχικό πρόγραμμά της», πρόσθεσε.

«Προσεύχομαι για αυτόν αυτές τις σκοτεινές ώρες»

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν τόνισε μέσω X πως «σκέφτεται» τον Ντόναλντ Τραμπ και «προσεύχεται» για αυτόν «αυτές τις σκοτεινές ώρες», αντιδρώντας στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ στην Πενσιλβάνια. Μόλις δυο ημέρες νωρίτερα, ο κ. Όρμπαν είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, την οποία παρουσίασε ως μέρος της πρωτοβουλίας του για την προώθηση ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία — την οποία πάντως απορρίπτει το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε μέσω X πως ο ίδιος και η σύζυγός του Σάρα νιώθουν «σοκαρισμένοι» μετά την επίθεση εναντίον του «(σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ» κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. «Προσευχόμαστε για την ασφάλειά του και την ταχεία ανάρρωσή του», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου, που διατηρεί εξαίρετη σχέση με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί και να καταδικάσει σθεναρά κάθε μορφή βίας που θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, αντιδρώντας στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια. «Προσεύχομαι για την ταχεία ανάρρωση του πρώην προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας μέσω X. Υπενθυμίζεται, ο προκάτοχος του κ. Κισίντα στο αξίωμα, ηγετικό στέλεχος της παράταξής του, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ, δεξιά), ο Σίνζο Άμπε, δολοφονήθηκε από ένοπλο ενώ εκφωνούσε προεκλογική ομιλία την 8η Ιουλίου 2022.

«Δεν υπάρχει θέση για πολιτικά υποκινούμενη βία στις ΗΠΑ»

Την ίδια ώρα, ανακουφισμένος δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το ότι δεν φαίνεται σοβαρός ο τραυματισμός του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίθεση ενόπλου σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέση για πολιτικά υποκινούμενη βία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως θέση για πολιτική βία στη δημοκρατία μας. Παρότι δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, θα πρέπει να είμαστε όλοι ανακουφισμένοι που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά και να αδράξουμε την ευκαιρία για να δεσμευτούμε εκ νέου στην πολιτισμένη συμπεριφορά και στον σεβασμό της πολιτικής. Η Μισέλ και εγώ του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση», έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό μέσω X αντέδρασε στην αδιανόητη υπόθεση. «Η πολιτική βία δεν είναι ποτέ ανεκτή», τόνισε, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, αντέδρασε στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας «σοκ» και «θλίψη».

Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τόνισε, αντιδρώντας στην επίθεση εναντίον του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι «δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο επιλύουμε τις διαφορές μας στην Αμερική — και δεν πρέπει να είναι ποτέ». Ο στρατηγός εν αποστρατεία πρόσθεσε πως αισθάνεται ανακούφιση για το ότι ο πρώην πρόεδρος είναι καλά και ασφαλής.

«Η πολιτική βία οποιασδήποτε μορφής δεν έχει καμιά θέση στις κοινωνίες μας»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ εξέφρασε «φρίκη» για τις «σοκαριστικές σκηνές στη συγκέντρωση του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ», μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πολιτεία Πενσιλβάνια.

«Η πολιτική βία οποιασδήποτε μορφής δεν έχει καμιά θέση στις κοινωνίες μας (…) οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όλα τα θύματα αυτής της επίθεσης», τόνισε ο κ. Στάρμερ μέσω X.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο καταδικάζει όλες τις μορφές πολιτικής βίας με τον πλέον σθεναρό τρόπο, απευθύνοντας τις ευχές της βρετανικής κυβέρνησης για ταχεία ανάρρωση στον Ντόναλντ Τραμπ κι εκφράζοντας αλληλεγγύη στην οικογένειά του.

Ταχεία ανάρρωση ευχήθηκε ο Ίλον Μασκ

Θέση απέναντι στην απόπειρα αυτοκτονίας σε βάρος του Τραμπ πήρε και ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ, εκφράζοντας την «απόλυτη» υποστήριξή του. Ακόμη, του ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» μέσω του Χ, λίγη ώρα μετά την απόπειρα ενόπλου εναντίον του.

«Υποστηρίζω απόλυτα τον (σ.σ. πρώην) πρόεδρο Τραμπ κι εύχομαι να αναρρώσει γρήγορα», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «σκληρό» τον μεγιστάνα, που ύψωσε τη γροθιά και φώναξε κάτι προς τους υποστηρικτές του με αίμα στο αυτί και στο πρόσωπό του καθώς πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας τον πλαισίωσαν για να τον προστατεύσουν και τον απομάκρυναν εσπευσμένα από τη σκηνή.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This