Δανία: Ανταμοιβή στους οικολόγους τουρίστες – Δωρεάν φαγητό, ποτό… και σκι!

Πιλοτικό πρόγραμμα επιβράβευσης

Must Read

Άλλα κόλπα στην Σκανδιναβία. Σε ισχύ τέθηκε στην Κοπεγχάγη πιλοτικό πρόγραμμα που επιβραβεύει τους τουρίστες με οικολογική συμπεριφορά και… δέλεαρ, δωρεάν φαγητό σε καλά εστιατόρια, ποτό ακόμα και σκι!

Στον αντίποδα, στην Βαρκελώνη καθώς και άλλα τουριστικά μέρη, θέτουν σε εφαρμογή μέτρα με στόχο να βάλουν φρένο στον υπερβολικό τουρισμό. Η πρωτεύουσα της Δανίας, προχωρά ωστόσο σε διαφορετική προσέγγιση. Το εθνικό συμβούλιο τουρισμού, ειδικότερα, έχει εισαγάγει ένα πρόγραμμα για να ενθαρρύνει μια φιλική προς το κλίμα, βιώσιμη συμπεριφορά.

Από σήμερα, ανταμείβει όσους επιλέξουν να κάνουν ποδήλατο, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να κάνουν μια μικρή εργασία όπως κηπουρική ή αποκομιδή σκουπιδιών στο λιμάνι ή στα πάρκα της πόλης. Τα άτομα που έρχονται με τα δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα φλιτζάνια, μπορούν να περιμένουν να λάβουν δωρεάν καφέ σε επιλεγμένους χώρους, ενώ άλλα προνόμια καλής συμπεριφοράς περιλαμβάνουν δωρεάν κοκτέιλ σε ένα μπαρ στον τελευταίο όροφο ή επιπλέον χρόνο… στο συγκρότημα τεχνητής πίστας σκι της πόλης!

Το CopenPay, το οποίο αρχικά θα διαρκέσει ως τις 11 Αυγούστου, θεωρείται ένα πιλοτικό έργο, το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθεί και να επεκταθεί. Αυτό μπορεί στο μέλλον να περιλαμβάνει την επιβράβευση των επισκεπτών που παίρνουν το τρένο και όχι το αεροπλάνο, για να φτάσουν στην Κοπεγχάγη. Ο Mikkel Aaro-Hansen του επίσημου τουριστικού συμβουλίου Wonderful Copenhagen είπε ότι ελπίζει η ιδέα να λειτουργήσει ως έμπνευση για άλλες πόλεις να την υιοθετήσουν, καθώς αναζητούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να δημιουργήσουν μια πιο αμοιβαία, επωφελή και λιγότερο επαχθή σχέση μεταξύ τουριστών και ντόπιων.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός αντί να αποτελεί βάρος για το περιβάλλον θα μετατραπεί σε δύναμη θετικής αλλαγής», είπε. Πρόσθεσε ότι εντάσσοντας στοιχεία της λεγόμενης οικονομίας της εμπειρίας, το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει περισσότερες θετικές συναντήσεις μεταξύ τουριστών και ντόπιων.

«Οι βασικοί μας στόχοι είναι να κάνουμε τα ταξίδια πιο βιώσιμα. Ωστόσο, θα το καταφέρουμε μόνο εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το μεγάλο χάσμα μεταξύ της επιθυμίας των επισκεπτών να συμπεριφέρονται με βιώσιμο τρόπο και της πραγματικής τους συμπεριφοράς». Πρόσθεσε ότι η πρόκληση ήταν «πιο περίπλοκη από όσο ακούγεται. Θέλουμε οι επισκέπτες να λαμβάνουν πιο συνειδητές, πιο φιλικές προς το κλίμα αποφάσεις και με αυτό τον τρόπο να έχουν μια πιο ικανοποιητική ταξιδιωτική εμπειρία», πρόσθεσε.

Η Βαρκελώνη πάντως, δεν είναι ο μόνος δημοφιλής τουριστικός προορισμός που βρίσκεται σε αναστάτωση, με τους ντόπιους να λαμβάνουν δραστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν ή να ελέγξουν την ταξιδιωτική έκρηξη. Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες στην Βενετία πρέπει τώρα να πληρώσουν νέο ημερήσιο φόρο 5 ευρώ, ενώ οι τουρίστες στο παλιό λιμάνι του Ντουμπρόβνικ στην Κροατία κλήθηκαν πρόσφατα να αποφύγουν την χρήση βαλιτσών που κυλούν ή να τις σηκώσουν, λόγω… της κακοφωνίας που παρατηρείται όταν τις τραβούν στα πλακόστρωτα δρομάκια! Η Μαγιόρκα, η Ίμπιζα και άλλα νησιά των Βαλεαρίδων έχουν θεσπίσει αυστηρούς περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ. Άλλοι προορισμοί πειραματίζονται με μια σειρά μεθόδων, από τέλη εισόδου μέχρι περιορισμένες ζώνες επισκεπτών για τον έλεγχο της ροής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This