Το μεγάλο πλιάτσικο του Ράμα στη Χειμάρρα

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει αποκλειστικές φωτογραφίες με τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες που χτίζονται σωρηδόν σε καταπατημένη γη Ελλήνων

Must Read

Συνεχίζει ασταμάτητα την επιχείρηση εθνοκάθαρσης της Βορείου Ηπείρου από τους Ελληνες το αλβανικό καθεστώς, με την Αθήνα να ψελλίζει «αντιρρήσεις», αλλά στην ουσία να αποδεικνύεται ανήμπορη να δράσει αποτελεσματικά για να προστατεύσει τους ελληνικούς πληθυσμούς που έχουν απομείνει στην ευρύτερη περιοχή του αλβανικού Νότου. Η συρρίκνωση βαίνει με μαθηματική ακρίβεια σε εκμηδενισμό των πληθυσμών αυτών, που ζουν στην περιοχή κυρίως από τη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού.

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Την ώρα που ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα «κατεβαίνει» ανενόχλητος στην ελληνική πρωτεύουσα και διακηρύσσει ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες και τους Αλβανούς», χωρίς καμία επίπτωση, ελληνικές πόλεις όπως η Λισσός και η Επίδαμνος, πολλά χιλιόμετρα βόρεια της Χειμάρρας, αποτελούσαν από τον 8ο αιώνα πΧ. τα ισχυρότερα οικονομικά κέντρα στην παράλια ζώνη της Αδριατικής.

Αυτοί οι ελληνικοί πληθυσμοί χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, αλλά το «οχυρό» της Χειμάρρας αντιστέκεται ακόμα, χωρίς «αποτελεσματική» στήριξη από το εθνικό κέντρο, υπομένοντας θυσίες, τρομοκρατία, δολοφονίες, καταστροφές περιουσιών, υφαρπαγή γης με πλαστούς τίτλους, μετακινήσεις αλβανικών πληθυσμών σε οικισμούς Ελλήνων προς δημογραφική αλλοίωση των περιοχών, διεύρυνση διοικητικών περιοχών προκειμένου να συμπεριληφθούν αλβανικοί οικισμοί σε περιοχές όπου κατοικούν Ελληνες, σύμφωνα με τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, απογραφικές λαθροχειρίες ώστε να εκμηδενιστεί το ελληνικό στοιχείο, νυχτερινές επιθέσεις σε επιχειρήσεις και καταστήματα Ελλήνων, πυροβολισμούς, επιθέσεις κατά ζωής (ακόμα και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές) από μίσθαρνα όργανα της αλβανικής εξουσίας, με την Αθήνα να συνεχίζει στον αυτοκαταστροφικό δρόμο του «καθωσπρεπισμού», χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι, εάν «πέσει» η Χειμάρρα, την επόμενη φορά που ο Ράμα θα βρεθεί στην Αθήνα θα διακηρύξει ότι «η Ελλάδα ανήκει μόνο στους Αλβανούς»!

«Τουριστική ανάπλαση»

Πρώτη η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε, τον Ιανουάριο του 2016, τα σχέδια του Ράμα για τις ελληνικές περιουσίες στη Χειμάρρα, παρουσιάζοντας ολόκληρο τον φάκελο της λεγόμενης «τουριστικής ανάπλασης» της παράλιας ζώνης, με χάρτες και διαγράμματα που βρέθηκαν τότε στα συρτάρια αλβανικών υπηρεσιών, όταν το εν λόγω σχέδιο έμπαινε μπροστά.

Σήμερα, η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει αποκλειστικά αδημοσίευτες φωτογραφίες από την καταπατημένη γη, με τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες που συνεχίζουν να χτίζονται σωρηδόν σε καταπατημένη γη, ακόμα και μέσα σε δασικές εκτάσεις, χωρίς κανένα όριο. Ολόκληρες πόλεις, ξενοδοχειακά συγκροτήματα και resorts συνεχίζουν να χτίζονται από εργολάβους προσκείμενους στο φαύλο ναρκοκαθεστώς Ράμα, με την εμπλοκή στο σχέδιο πολιτικών προσώπων, υπηρεσιακών παραγόντων, διεφθαρμένων δικαστικών λειτουργών, πληρωμένων ταγμάτων εκφοβισμού των Ελλήνων, παράλληλα με το όργιο παραχαράξεων σε τίτλους γης και των βίαιων εκχερσώσεων, προκειμένου να οικοδομηθούν τουριστικά καταλύματα, αλλά και βίλες ναρκεμπόρων που ξεπλένουν βρόμικο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες στο εξωτερικό της χώρας, ακόμα και στην Ελλάδα.

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από drones που πέταξαν πάνω από την ευρύτερη παραλιακή περιοχή της Χειμάρρας, χωρίς να υποπέσουν στην αντίληψη και στον έλεγχο των αλβανικών Αρχών, αποτυπώνοντας για πρώτη φορά την κατάσταση επί του εδάφους. Το υλικό αποδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής, η οποία πλήττει ευθέως τους ντόπιους, καθώς η εκμετάλλευση της γης και η τουριστική έκρηξη που αναμένεται στην περιοχή, λόγω του φυσικού κάλλους της, θα μεταπέσουν σε αλβανικά συμφέροντα, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στη συρρίκνωση του τοπικού πληθυσμού. Η μελλοντική κατάσταση θα μεταστρέψει την τοπική οικονομία από αγροτική σε τουριστική, με την οικονομική ισχύ να περνά σε αλβανικά χέρια.

Ο Ράμα, χωρίς να πτοείται από τις διαμαρτυρίες της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια» και χωρίς άλλη αντίσταση, σε πρακτικό (όχι φραστικό) επίπεδο, προχωρεί ακάθεκτος στο πογκρόμ εθνοκάθαρσης που εκτελεί συστηματικά, με την αρωγή συμβούλων και στήριξη εκ μέρους της Τουρκίας. Οι αποκλειστικές αεροφωτογραφίες είναι πρόσφατες, αδημοσίευτες και περιήλθαν στη διάθεση της «κυριακάτικης δημοκρατίας», αποδεικνύοντας το μέγεθος και τις αλλοιώσεις στην παραλιακή ζώνη της Χειμάρρας.

Δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες συνεχίζουν να χτίζονται από εργολάβους-ξενοδόχους «κολλητούς» του Αλβανού πρωθυπουργού σε εκτάσεις που ανήκαν σε Χειμαρριώτες. Το σύστημα Ράμα στηρίζεται στο γεγονός ότι οι περιουσίες γης τις παλαιότερες δεκαετίες ορίζονταν χωρίς χαρτιά, με προφορικές εκχωρήσεις και λόγους τιμής, ενώ υπάρχοντες τίτλοι καταστράφηκαν.

Αυτές τις μεθόδους κατήγγειλε σθεναρά ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης και βρίσκεται ακόμα στη φυλακή. Οι εξελίξεις στο δικό του θέμα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Ο Ράμα κατήργησε την εκλογή του στον δήμο της πόλης.

Η μεθοδευμένη απογραφή πληθυσμού και το όνειρο της «Μεγάλης Αλβανίας»

Η επιχείρηση εθνοκάθαρσης συντελείται σε πολλά ακόμα επίπεδα, πέρα από την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η πρόσφατη απογραφή πληθυσμού που μεθόδευσε το αλβανικό κράτος στόχευε στην αποτύπωση του μικρότερου δυνατού αριθμού κατοίκων ελληνικής καταγωγής σε περιοχές εκτός της παραδεκτής από το καθεστώς μειονοτικής ζώνης.

Η απογραφή είχε στόχο την τεχνητή συρρίκνωση του μεγέθους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στη χώρα, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, κατέγραψε περί τα 25.000 άτομα, ενώ είναι γνωστό ότι η συνολική πληθυσμιακή καταγραφή σε προηγούμενες αποτυπώσεις υπερέβαινε τα 200.000-300.000 άτομα.

Σε αυτό το σκηνικό, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε απλώς τις «επιφυλάξεις της Αθήνας για την ακεραιότητα της απογραφής στην Αλβανία». Σε δηλώσεις του τόνισε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απογραφής, τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω και τα ίδια τα αποτελέσματα». Προειδοποίησε εκ νέου ότι η συμπεριφορά κράτους δικαίου αποτελεί «προαπαιτούμενο στην ευρωπαϊκή πορεία κάθε χώρας», δηλαδή ο σεβασμός στην ακρίβεια (sic) των δεδομένων. Ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Αθήνα «απαιτεί» από όλες τις χώρες να υπάρχει απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων αυτών…

Να σημειωθεί ότι συνολικά η Αλβανία βρίσκεται αντιμέτωπη με δημογραφική κατάρρευση λόγω της μετανάστευσης των τελευταίων δεκαετιών. Και, παρά την τραγική αυτή κατάσταση, ο Ράμα καλλιεργεί στον λαό μεγαλοϊδεατικές προοπτικές για ένωση με το Κόσοβο, απόσπαση εδαφών από τη λεγόμενη «Βόρεια Μακεδονία» και κάνει εξωφρενικές διακηρύξεις ότι η Αλβανία εκτείνεται πέρα από τα σημερινά της σύνορα.

Μείωση πληθυσμού

Η απογραφή του 2023 ήταν η 12η των τελευταίων 100 ετών. Αυτή έδειξε 2.402.113 κατοίκους σε ολόκληρη τη χώρα, που συγκριτικά με παλαιότερα στοιχεία αριθμεί 419.831 λιγότερους από το 2011. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εθνικής απογραφής, που δημοσιοποιήθηκαν στα τέλη Ιουνίου 2024 (Παρασκευή 28/6/24), πρόκειται για μείωση πληθυσμού σε ποσοστό πάνω από 14%.

Το αλβανικό στατιστικό ινστιτούτο (INSTAT), στην οικεία έκθεσή του, αναφέρει: «Ο πληθυσμός των μονίμων κατοίκων της Δημοκρατίας της Αλβανίας τη 18η Σεπτεμβρίου 2023 ανερχόταν σε 2.402.113 ανθρώπους, ήτοι κατέγραψε μείωση κατά περίπου 420.000 ανθρώπους σε σύγκριση με την απογραφή του 2011». Το INSTAT σημειώνει ότι «η δημογραφική παρακμή είναι συνεχής τάση από τα χρόνια του 1990, οφειλόμενη κυρίως στη μετανάστευση», ενώ πριν από το 1990 και την πτώση του καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, σε καθεστώς κλειστών συνόρων, η Αλβανία κατέγραφε συνεχή δημογραφική ανάπτυξη.

Εννοείται ότι και εκείνη την περίοδο στις απογραφές απαγορευόταν στους Ελληνες να δηλώνουν την καταγωγή τους. Αναφέρονται παραδείγματα κατοίκων στο Φιέρι, όπου οι Αρχές αλλοίωσαν ακόμα και τα μικρά ονόματα των απογραφομένων. Γυναίκα που δήλωνε όνομα «Πολυξένη Λένα» καταγραφόταν στα αλβανικά κιτάπια ως «Pulije Lena»!

Η περίοδος που ακολούθησε, όμως, σημαδεύτηκε από άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, το 1997, με πτώση των γεννήσεων και μαζική μετανάστευση. Στο κλίμα αυτό, πολίτες ελληνικής καταγωγής διέφυγαν στην Ελλάδα, αναζητώντας «αγκαλιά» στη μητέρα πατρίδα, που, όπως πάντα, τους υποδέχθηκε με μεγάλη επιφύλαξη, θεωρώντας τους «πρόσθετο βάρος», όπως συνέβη και την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το ανάδελφο έθνος συρρικνώνεται μόνο του, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, αναπαράγοντας το «κύτταρο» της αυτοκαταστροφής χωρίς επιστροφή. Ως σήμερα, η Αλβανία βλέπει να φεύγουν κατά μέσον όρο 50.000 κάτοικοι ετησίως, ενώ και οι νεότεροι εναπομείναντες Ελληνες μειώνονται, αναζητώντας καλύτερη τύχη και ελευθερία στην Ελλάδα.

Εκμηδενισμός

Να σημειωθεί ότι το καθεστώς Ράμα ενέταξε στις προσπάθειες εκμηδενισμού της ΕΕΜ ακόμα μία ύπουλη μεθόδευση. Για πρώτη φορά επέτρεψε σε αυτή την απογραφή σε κατοίκους μη αναγνωρισμένων μέχρι σήμερα μειονοτήτων, όπως η Ελληνική Εθνική Μειονότητα, να δηλώσουν βουλγαρική, βοσνιακή καταγωγή, πέρα από τις προϋπάρχουσες επίσημες κατηγορίες, αναγνωρισμένες διεθνώς (Ελληνες, Αιγύπτιοι, Ρομά και άλλες).

Με αυτή τη μέθοδο, 7.057 δήλωσαν Βούλγαροι και άλλοι 2.963 Βόσνιοι. Αλλά από τέτοια μεγέθη δεν αισθάνεται κίνδυνο το καθεστώς Ράμα. Ο «κίνδυνος» προέρχεται από την πολυπληθή ΕΕΜ, που αριθμεί σε πραγματικά μεγέθη 200.000-300.000 άτομα τα οποία διαβιούν εντός και εκτός Αλβανίας.

Η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2023, και μόλις στο τέλος του Ιουνίου του 2024 ανακοινώθηκε το γενικό αποτέλεσμα, ενώ τα κατά τόπους αποτελέσματα και στοιχεία θα ανακοινωθούν αργότερα, στο… τέλος του 2024. Εχει υπάρξει αντίδραση εκ μέρους όλων των μειονοτήτων στην Αλβανία, ενώ προκλήθηκε και κρίση στις σχέσεις με τα Σκόπια, καθώς η Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε «βορειομακεδονική μειονότητα», ενώ συγχρόνως ενέγραψαν στους καταλόγους ως «βουλγαρική μειονότητα» Σλάβους που διαβιούν στην Αλβανία και έχουν αποκτήσει βουλγαρικό διαβατήριο!

Διότι και η Βουλγαρία την ίδια μεγαλοϊδεατική πολιτική εφαρμόζει στα Βαλκάνια. Μόνο η Αθήνα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, μη μπορώντας να προστατεύσει καταγεγραμμένα και επισήμως αποδεκτά εθνοτικά μεγέθη στις γειτονικές χώρες, ακόμα και στα Σκόπια. Σε επίσκεψή του στη γειτονική χώρα, ο κάποτε Ελληνας ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος είχε συναντηθεί με επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής από το Μοναστήρι, που δραστηριοποιούνταν στα Σκόπια, αλλά, όπως συμβαίνει στη μοναδική αυτή χώρα, η επαφή με τους Ελληνες των Σκοπίων χάθηκε στα συρτάρια του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ομόνοια»: Τεχνητή συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας και του χριστιανισμού

Η ομογενειακή οργάνωση «Ομόνοια» είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την όλη διαδικασία και είχε προειδοποιήσει για μεθοδεύσεις που είχαν στόχο την ουσιαστική αλλοίωση των αποτελεσμάτων της απογραφής, ώστε να εμφανιστεί ως μια μικρή, σχεδόν ισοδύναμη με άλλες μειονότητες η ΕΕΜ, η οποία κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του αλβανικού Νότου, διατηρώντας ωστόσο σημαντικά κέντρα και σε άλλες πόλεις στην υπόλοιπη αλβανική χώρα.

Αλλά και η «Ομόνοια» πάσχει από τα ίδια γνωστά ελληνικά σύνδρομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη απογραφή (2011) είχε κηρύξει αποχή, καλώντας τους Ελληνες της μειονότητας «να μη δεχθούν να απογραφούν» επειδή δεν υπήρχαν «εγγυήσεις διαφάνειας». Τότε είχαν, σύμφωνα με τα στοιχεία (σε καθεστώς αποχής), καταγραφεί 24.000 Ελληνες, ενώ σήμερα (με πλήρη συμμετοχή, υποτίθεται) καταγράφηκαν 23.400 Ελληνες μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Η «Ομόνοια» με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «αβάσιμα, μη πραγματικά, απαράδεκτα και κατά συνέπεια απορριπτέα τα αποτελέσματα της διαδικασίας απογραφής σε ό,τι αφορά τη δημογραφία της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας», καταγγέλλοντας ότι «η διαδικασία υπήρξε διαβλητή και για άλλη μια φορά απέβλεπε σε πολιτικές τεχνητής συρρίκνωσης του δυναμικού της ΕΕΜ και επί το πλείστον στη διαιώνιση πολιτικών διακρίσεων, καταπίεσης και αφανισμού της, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές, τις οποίες η αλβανική Πολιτεία αυθαίρετα αρνείται να τις καταχωρίσει ως τέτοιες».

Είναι πρωτοφανείς οι μέθοδοι τις οποίες μετήλθαν οι απογραφείς με εντολές των αλβανικών Αρχών και το όργιο παραχάραξης των στοιχείων. Με διάφορα κόλπα οι απογραφείς έκρυβαν την ελληνική καταγωγή των απογραφομένων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν ρωτούσαν τους Ελληνες την καταγωγή τους ή προσποιούνταν ότι τα tablets που τους είχε χορηγήσει η Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία για τις ανάγκες της καταμέτρησης είχαν πάθει «εμπλοκές».

Εξωφρενικό είναι και το στοιχείο του «θρησκευτικού πολέμου» σε βάρος των ίδιων των αλβανικών χριστιανικών πληθυσμών και το γεγονός ότι η παραχάραξη των στοιχείων και οι σχετικές οδηγίες αφορούσαν και Αλβανούς ορθόδοξους χριστιανούς που ανήκαν στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων. Η «Ομόνοια» κατήγγειλε «τη μεθοδευμένη συρρίκνωση στοιχείων που αφορούν τον αριθμό πολιτών που δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι στην αλβανική πρωτεύουσα».

Εδώ έχει βάλει το χέρι της η Αγκυρα, καθώς η Τουρκία του Ερντογάν (και… φίλου της Ελλάδας) έχει διαβρώσει τον αλβανικό κρατικό μηχανισμό, ελέγχοντας κάθε ασκούμενη πολιτική από κρυφούς και φανερούς πράκτορες, εγκατεστημένους σε αλβανικό έδαφος, οι οποίοι προωθούν ανοιχτά τον εξισλαμισμό της Αλβανίας, ώστε ο δρόμος για τα τουρκικά ηγεμονικά σχέδια στη Βαλκανική να καταστεί ευκολότερος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών της «Ομόνοιας», υπήρξε πλήρης άρνηση από τις Αρχές, την αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή Απογραφών και την INSTAT να αποδεχθεί συνεργασία με τη μειονοτική οργάνωση στη σύνταξη του ερωτηματολογίου, αλλά και στη συμμετοχή εκπροσώπων των μειονοτήτων στις ομάδες απογραφής που συγκροτήθηκαν στα μεγάλα μειονοτικά κέντρα. Παράλληλα, αναμένεται εντός των ημερών η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των τελευταίων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που εδρεύει στα Τίρανα να ανακοινώσει την οριστική έκπτωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και να δρομολογήσει τη διενέργεια νέων εκλογών στον δήμο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This