Σε δεξαμενόπλοιο ελληνικής εκμετάλλευσης έκαναν επίθεση οι Χούθι – Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί

Επιτέθηκαν και σε άλλα πλοία

Must Read

Νέες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα εξαπέλυσαν χθες οι Χούθι. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το «MT Chios Lion», που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε μέσω twitter/x η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν στο δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει αργό πετρέλαιο με σημαία Λιβερίας, ιδιοκτησίας των Νήσων Μάρσαλ και ελληνικής εκμετάλλευσης, με ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) στην Ερυθρά Θάλασσα. Το USV προκάλεσε ζημιές, αλλά το MT Chios Lion δεν έχει ζητήσει βοήθεια. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Δείτε την ενημέρωση:

Οι υπόλοιπες δύο επιθέσεις αφορούσαν το «MT Bentley I», ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά, ιδιοκτησίας Ισραήλ και εκμετάλλευσης Μονακό, επίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο μετέφερε φυτικά έλαια από τη Ρωσία στην Κίνα. Γι’αυτή την επίθεση οι Χούθιχρησιμοποίησαν τρία σκάφη επιφανείας σε αυτή την επίθεση, ένα USV και δύο μικρά σκάφη. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί. Υπήρχε και άλλο περιστατικό προς το συγκεκριμένο πλοίο με εκτόξευση αντιπλοϊκού βαλλιστικού πυραύλου (ASBM) από περιοχή της Υεμένης. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ τις τελευταίες 24 ώρες κατέστρεψαν με επιτυχία πέντε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) των Χούθι, τρία πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και δύο πάνω από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

Επιβεβαιώνουν τις επιθέσεις οι αντάρτες

Οι Χούθι στοχοποίησαν, εξαπολύοντας βαλλιστικούς πυραύλους, εναέρια και ναυτικά drones, τρία εμπορικά πλοία, δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν καύσιμα, δυο από τα οποία πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και το τρίτο στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε το ένοπλο κίνημα της Υεμένης, με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να επιβεβαιώνουν τις δύο από τις επιθέσεις.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι για στρατιωτικά ζητήματα Γιαχία Σάρια ανέφερε χθες Δευτέρα αργά το βράδυ πως οι «επιχειρήσεις» τους διεξήχθησαν σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό του Σαββάτου στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας — στον οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 90 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 300 και πλέον, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος Σάρια ανέφερε χθες βράδυ πως τα δύο πλοία που μπήκαν στο στόχαστρο είναι τα Bentley I, δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει πετρέλαιο υπό σημαία Παναμά, καθώς και το Chios Lion, δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Λιβερίας που επίσης μεταφέρει πετρέλαιο, στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος έγινε επίσης, «σε συνεργασία με την οργάνωση Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», το Olvia, δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Κύπρου, που πλέει στη Μεσόγειο. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει πως έγινε η τρίτη επίθεση με ανεξάρτητο τρόπο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούθι Σάρια, τα πλοία επελέγησαν επειδή οι πλοιοκτήτριες εταιρείες χρησιμοποιούν «ισραηλινά λιμάνια».

Το UKMTO ανέφερε πως το πλήρωμα έκανε το ενημέρωσε για εκρήξεις τριών πυραύλων σε μικρή απόσταση από το πλοίο, που πάντως δεν το έπληξαν.Η βρετανική εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Ambrey αναφέρθηκε επίσης στην επίθεση στο Bentley I, χωρίς να το κατονομάσει. Σημείωσε πως στο πλοίο επιβαίνει ομάδα οπλισμένων ιδιωτικών φρουρών.Το Σάββατο, ο κ. Σάρια διεμήνυε πως οι Χούθι «δεν θα διστάσουν να επεκτείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους» αν ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνεχιστεί.

(κεντρική φωτογραφία: marinetraffic.com)

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This