Πολιτικός «καύσωνας» στη Γαλλία: Παραιτείται η κυβέρνηση Ατάλ – Ο Μακρόν αποδέχεται

Η Γαλλία διέρχεται μια φάση πρωτόγνωρης πολιτικής ακροβασίας

Must Read

Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει έως σήμερα (16/07) το βράδυ -όπως έγινε γνωστό- δεκτή, από τυπική άποψη, την παραίτηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών δεν ήταν πλέον δυνατόν να παραμείνει στη θέση του.

 

Θα παραμείνει ωστόσο μέχρι την άφιξη του αντικαταστάτη του, χειριζόμενος τις «τρέχουσες υποθέσεις». Θα υπάρξει δηλαδή μία προσωρινή κατάσταση, η οποία δεν αποκλείεται να είναι και κάποιων εβδομάδων, δηλαδή έως το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που αρχίζουν σε 10 ημέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.




Σε ό,τι αφορά τον αντικαταστάτη του, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε να προέλθει από τους κόλπους μεγαλύτερου σε έδρες κόμματος, δηλαδή του Νέου Λαϊκού Μετώπου της αριστεράς, το τοπίο εξακολουθούσε και σήμερα να είναι νεφελώδες, λόγω της αδυναμίας των αριστερών κομμάτων να καταλήξουν σε ένα κοινής -μεταξύ τους- αποδοχής πρόσωπο.

Μία αδυναμία που σταδιακά προσλαμβάνει διαστάσεις ρήξης, με τα αριστερά κόμματα να φιλονικούν δημοσίως για το αδιέξοδο και να επιρρίπτουν ευθύνες το ένα στο άλλο. Από χθες το βράδυ ωστόσο άρχισε να καθίσταται σαφές ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα, οι Οικολόγοι και το Κομμουνιστικό κόμμα τείνουν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο της Γαλλίδας καθηγήτριας Οικονομικών Λοράνς Τουμπιανά, που δεν έχει κομματική ένταξη, αλλά συνέταξε σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και της οποίας την υποψηφιότητά απέρριψε ασυζητητί, ως «μη σοβαρή», η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, θεωρώντας πως μόνο ένα πολιτικό στέλεχος από τις τάξεις της θα μπορούσε να εφαρμόσει κατά γράμμα το προεκλογικό πρόγραμμα του Λαϊκού Μετώπου, το οποίο διαθέτει τη σχετική αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Ως προς την παραίτηση της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Ατάλ, ο λόγος για τον οποίον έγινε τυπικά δεκτή σήμερα είναι διττός: Από τη μία πλευρά εξασφαλίζεται πως αφού είναι κυβέρνηση υπ´ατμόν δεν μπορεί να υποβληθεί πρόταση μομφής σε βάρος της ενόσω παραμένει εν λειτουργία, ενώ από την άλλη οι 17 υπουργοί της που έχουν εκλεγεί και βουλευτές, λόγω του προσωρινού χαρακτήρα της κυβέρνησης δεν υποχρεούνται να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα και συνεπώς θα μπορέσουν να λάβουν μέρος μεθαύριο, Πέμπτη, στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα γίνει για την εκλογή του νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Σύμφωνα με πολλούς Γάλλους αναλυτές, πρόκειται για μία εξαιρετικά διασταλτική ερμηνεία του γαλλικού Συντάγματος το οποίο προβλέπει ρητά ότι ένας βουλευτής που γίνεται υπουργός οφείλει να παραδίδει τη βουλευτική του έδρα.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This