Ρομπέρτα Μέτσολα: «Η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να είναι ενωμένη όσο η Κύπρος είναι διχοτομημένη»

Η επανεκλεγείσα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε ως στόχο της «ένα ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο σε μία ισχυρή Ευρώπη»

Must Read

H Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη σήμερα, Τρίτη 16/7, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ευρύτατη πλειοψηφία και στις πρώτες της δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους έθεσε ως στόχο «ένα ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο σε μία ισχυρή Ευρώπη».

«Γνωρίζω ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερη την Ευρώπη. Αλλά για να γίνει αυτό, δεν πρέπει να φοβόμαστε ούτε τη συζήτηση, ούτε την αλλαγή», ανέφερε η 45χρονη Μαλτέζα πολιτικός, η οποία εμφανίστηκε αποφασισμένη να διεκδικήσει για το Ευρωκοινοβούλιο το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, το οποίο σήμερα ασκεί αποκλειστικά η Κομισιόν.

Απαντώντας σε ερώτηση Κύπριου δημοσιογράφου για μία ενδεχόμενη πρωτοβουλία της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ρομπέρτα Μέτσολα έκανε λόγο για μία «θλιβερή επέτειο» και παρέπεμψε στις πρώτες συνεδριάσεις των πολιτικών ομάδων της νέας Ευρωβουλής την Τετάρτη, οι οποίες, όπως ανέφερε, αναμένεται να ασχοληθούν με το ζήτημα.

Η επανεκλογή της Μέτσολα μπορεί, ενδεχομένως, να θεωρηθεί ως μία πρώτη ένδειξη ότι τηρείται η «συμφωνία-πακέτο» για την κατανομή των κορυφαίων θέσεων στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτήν, το ΕΛΚ εξασφαλίζει την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου με την Ρομπέρτα Μέτσολα, αλλά και εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

  • Παρακολουθήστε τις πρώτες δηλώσεις της Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά την επανεκλογή της:

Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε σήμερα το πρωί στο Στρασβούργο, κατά την πρώτη σύγκληση της νέας Ολομέλειας μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, η υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) συγκέντρωσε 562 επί συνόλου 623 έγκυρων ψήφων. Η Ισπανίδα αντίπαλός της, Ιρένε Μοντέρο, από την πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έλαβε 61 ψήφους, ενώ 76 ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

Την επανεκλογή Μέτσολα για θητεία δυόμιση ετών, ακολουθεί η διαδικασία για την εκλογή των 14 αντιπροέδρων της Ευρωβουλής. Για πρώτη φορά μετά από 22 ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα μένει χωρίς αντιπρόεδρο, ενώ στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχε αναδείξει τον Δημήτρη Παπαδημούλη και την Εύα Καϊλή. Από εδώ και πέρα, το επόμενο «στοίχημα» για μία ενισχυμένη ελληνική εκπροσώπηση στα έδρανα του Στρασβούργου θα είναι η προεδρία σε μία από τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την Κομισιόν αναμένεται να διεξαχθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 18/7, επίσης στο Στρασβούργο, με το αποτέλεσμα να μην θεωρείται και τόσο δεδομένο, καθώς, πρώτον, η ψηφοφορία θα είναι μυστική και, δεύτερον, θα γίνει «μία κι έξω», χωρίς να προβλέπεται επόμενος γύρος για την ανάδειξη προέδρου με πιο ισχνή πλειοψηφία.



Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This