Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς: Ποιος είναι ο άγνωστος αντιπρόεδρος του Τραμπ

Από σφοδρός επικριτής του τέως προέδρου των ΗΠΑ, έγινε από τους φανατικούς υποστηρικτές του - Η συγγνώμη του 2021 που άλλαξε το κλίμα

Must Read

Στην προεδρική θητεία του Τραμπ υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του. Γι’ αυτό αιφνιδίασε η προχθεσινή απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να τον επιλέξει ως αντιπρόεδρο για τις προσεχείς εκλογές. Ομως, το κλίμα μεταξύ Τραμπ και Βανς είχε ήδη αποκατασταθεί ησύχως και σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο. Πριν από μία τριετία.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Τον Φεβρουάριο 2021 ο Βανς επισκέφθηκε τον Τραμπ. Η πρώτη εικόνα δεν ήταν ευχάριστη για τον υποψήφιο αντιπρόεδρο. Ο Τραμπ είχε στο γραφείο του μια στοίβα από κόπιες με όλες τις επιθετικές δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον του ο Βανς, όταν τον κατηγορούσε ότι μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις στη λευκή εργατική τάξη.

«Είπες μερικά άσχημα πράγματα για μένα, δες τα» ήταν η φράση υποδοχής του Τραμπ, σύμφωνα με τους «New York Times». O Βανς διέλυσε γρήγορα τη στιγμή αμηχανίας του. «Συγγνώμη, πρόεδρε, λυπάμαι που τα έκανα όλα λάθος, θα έπρεπε να το είχα καταλάβει νωρίτερα». Το χαλί για την τωρινή συνεργασία τους είχε ήδη στρωθεί από εκείνη τη στιγμή.

Κατά τον Τραμπ, ο Βανς θα έπρεπε να τον είχε υποστηρίξει στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, όχι να στρέφεται εναντίον του. Κατά τον μεγιστάνα πολιτικό, στόχευαν και οι δύο στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων: Στους Αμερικανούς πολίτες, που ήταν θυμωμένοι για την παγκοσμιοποίηση, τη μαζική μετανάστευση και την εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολέμους μακριά από τα σύνορά τους. Συνεπώς, έπρεπε να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της Ιστορίας.

Μετά τις εξηγήσεις Βανς και σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι δυο τους δεν είχαν συχνές επαφές έκτοτε. Ομως, ο Τραμπ παρατηρούσε πλέον πιο προσεκτικά τον μετέπειτα εκλεκτό του. «Είναι έξυπνος και με τα μπλε μάτια του μαγνητίζει το κοινό» σχολίαζε όταν τον έβλεπε στα τηλεοπτικά σόου. Το «γκελ» του Βανς στους ψηφοφόρους επιβεβαιώθηκε με τη νίκη του στο Οχάιο. Για τον Τραμπ είχε γίνει πια ένας υπολογίσιμος «συμπαίκτης».

Οταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την τρίτη του εκστρατεία για την προεδρία, τον Νοέμβριο του 2022, σε μια εποχή που οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση μαζί του, ο Βανς ξεχώρισε αμέσως, δηλώνοντας υπέρ του πρώην προέδρου. Με κάθε αφορμή υποστήριζε δημόσια τον Τραμπ, ακόμα και στις δικαστικές περιπέτειές του.

Υποψήφιος πρόεδρος και αντιπρόεδρος βρίσκονται πια στην ίδια βάρκα. Συμφωνούν ότι πρέπει να αμφισβητηθούν το υπάρχον παγκόσμιο σύστημα και οι παραδοσιακοί «θεσμοί».
Ο Βανς έχει και ακόμα μία ικανότητα που εκτιμά ο Τραμπ, να προσελκύει οικονομικούς κολοσσούς, όπως ο συνιδρυτής της PayPal, Πίτερ Τιλ. Υπέρ του έχει ταχθεί ανοιχτά και ο Ιλον Μασκ.

Πάντως, έως το φθινόπωρο του 2023 δεν προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα ότι είχε γίνει κάποια συζήτηση για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος. Η απόφαση λήφθηκε αρκετά αργότερα και ενώ ο Βανς είχε ήδη ανοίξει τον δρόμο σε ορισμένους χορηγούς από τη Σίλικον Βάλεϊ, προκειμένου να ενισχύσουν τον Τραμπ. Σε μια από τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε συγκέντρωσε πάνω από 12.000.000 ευρώ για την εκστρατεία της προεδρικής υποψηφιότητας.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς

Από προχθές το βράδυ ο Βανς βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για το ποιος είναι. Το όνομά του δεν ήταν πάντα Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς. Οταν γεννήθηκε, ήταν ο Τζέιμς Ντόναλντ Μπάουμαν. Το όνομά του άλλαξε σε Τζέιμς Ντέιβιντ Χέιμελ όταν η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε, προτού προκύψει και η τρίτη, τελική μετονομασία του.

Οταν ήταν 6 ετών, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του. «Ηταν ό,τι πιο θλιβερό είχα νιώσει ποτέ» έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Βανς. Με τη μητέρα του, που παντρεύτηκε πέντε φορές και έπεφτε συχνά θύμα κακοποίησης, είχε μια σκληρή σχέση. Μεγάλωσε σε περιβάλλον υποστηρικτών των Δημοκρατικών και ως έφηβος λάτρευε τους Black Sabbath και τους Led Zeppelin. Οταν ο βιολογικός του πατέρας, που ήταν βαθιά θρησκευόμενος, ξαναμπήκε στη ζωή του, τον συμβούλεψε να ακούει μόνο «χριστιανικό ροκ».

Το 2019 ο Βανς βαφτίστηκε στην Καθολική Εκκλησία, επιλέγοντας τον άγιο Αυγουστίνο για προστάτη του: «Ο Αυγουστίνος μού έδωσε έναν τρόπο να κατανοήσω τη χριστιανική πίστη με έναν έντονα διανοητικό τρόπο» εξήγησε σε μια συνέντευξή του εκείνη τη χρονιά και συμπλήρωσε: «Πέρασα από μια θυμωμένη, αθεϊστική φάση. Ομως, ο Αυγουστίνος μού έδειξε πραγματικά την αλήθεια».

Μετά το λύκειο εντάχθηκε στους πεζοναύτες και υπηρέτησε για ένα διάστημα στο Ιράκ. «Ημουν τυχερός που δεν συμμετείχα σε οποιαδήποτε πραγματική μάχη, αλλά όλη η εμπειρία με επηρέασε βαθιά» έχει πει. Υποστηρίζει τις παραδοσιακές απόψεις για τον γάμο: «Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται κακό για τις γυναίκες να γίνονται μητέρες, αλλά να παρουσιάζεται ως απελευθερωτικό γι’ αυτές να δουλεύουν 90 ώρες την εβδομάδα σε μια αίθουσα των “New York Times” ή της Goldman Sachs».

Σήμερα έχει σβήσει όλες τις παλιές του αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν επικριτικές για τον Τραμπ. Ο «πάγος» μεταξύ τους έχει σπάσει και συμπορεύονται. Ακόμα και για τα γένια του Βανς ο υποψήφιος πρόεδρος βρίσκει να πει κάτι κολακευτικό: «Δεν χρειάζεται να τα ξυρίσει, διότι έτσι μοιάζει με νεαρό Αβραάμ Λίνκολν»…

Βιογραφικό

Υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Γεννήθηκε το 1984 στο Οχάιο. Είναι συγγραφέας, επιχειρηματίας, πολιτικός, δικηγόρος και πρώην πεζοναύτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Από το 2023 έγινε ο νεότερος γερουσιαστής των ΗΠΑ από το Οχάιο. Είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και επιλέχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιος για αντιπρόεδρος στις φετινές εκλογές. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Γέιλ το 2013 και το 2016 έγραψε τα απομνημονεύματά του, που έγιναν μπεστ σέλερ των «New York Times» και αργότερα ταινία. Αν και αρχικά ήταν αντίθετος στην υποψηφιότητα Τραμπ στις εκλογές του 2016 εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This