Σάλος στην Ελβετία με θάλαμο αυτοκτονίας – Εγείρει πλήθος νομικών και ηθικών ζητημάτων

Πρόκειται για μια φουτουριστική κάψουλα που αποκαλείται Sarco

Must Read

Ένας θάλαμος αυτοκτονίας προκαλεί αντιδράσεις στην Ελβετία. Eνδέχεται να χρησιμοποιηθεί «πολύ σύντομα» για πρώτη φορά, ανακοίνωσε την Τετάρτη η οργάνωση The Last Resort («Η έσχατη λύση») που προωθεί την ιδέα, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Μόλις υπάρξει ένα συγκεκριμένο άτομο και όλος ο κόσμος ενημερωθεί για αυτό, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να καθορίσουμε το χρονοδιάγραμμα» δήλωσε ο Φλόριαν Βίλετ, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της οργάνωσης, σε συνέντευξη Τύπου στην Ζυρίχη.

Η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στην χώρα, ωστόσο, επικρατεί αναταραχή από την νέα εφεύρεση, με την οποία μπορεί κάποιος να βάλει τέλος στην ζωή του χωρίς την βοήθεια γιατρού.

Πρόκειται για μια φουτουριστική κάψουλα που αποκαλείται Sarco (από την λέξη «σαρκοφάγος»). Μπορεί κάποιος να αυτοκτονήσει πατώντας ένα κουμπί, το οποίο θα απελευθερώσει άζωτο εντός του θαλάμου.

«Εφόσον υπάρξουν άνθρωποι που κάνουν ουρά περιμένοντας να χρησιμοποιήσουν τη Sarco, είναι πολύ πιθανόν αυτό να γίνει πολύ σύντομα» εκτίμησε ο Βίλετ. «Η ακριβής στιγμή και το μέρος θα καθοριστούν με αυτόν τον άνθρωπο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Last Resort, δεν αποκλείεται η σαρκοφάγος να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2024.

«Δεν σας λέμε το πού, δεν λέμε το πότε, δεν λέμε ποιος, επειδή μπορεί να διακινδυνεύσουμε τον θάνατο του ανθρώπου που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη Sarco» επισήμανε η Δρ Φιόνα Στιούαρτ, κοινωνιολόγος ειδικευμένη σε θέματα δημόσιας Υγείας και σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης.

Ο θάλαμος είναι εφεύρεση του Αυστραλού Φίλιπ Νίτσκε, πρώην γιατρού γνωστού για τις αμφιλεγόμενες θέσεις του για το τέλος της ζωής ενός ανθρώπου. Είναι μια μικρή, βιολετί καμπίνα πάνω σε ρόδες, ώστε να μεταφέρεται εύκολα.

Πιθανή χρήση του εγείρει πλήθος νομικών και ηθικών ζητημάτων στην Ελβετία, όταν η εφημερίδα NZZ am Sonntag αποκάλυψε ότι ενδέχεται σύντομα να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά. Στο καντόνι του Βαλέ ελήφθη προληπτικό μέτρο με προσωρινή απαγόρευση της χρήσης του θαλάμου, έως ότου υπάρξουν περισσότερες και «πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για τον μηχανισμό και τη λειτουργία του».

Στόχος της σαρκοφάγου είναι να «αποϊατρικοποιηθεί η υποβοηθούμενη αυτοκτονία» εξήγησε η Δρ Στιούαρτ, υποστηρίζοντας ότι «ο θάνατος δεν είναι ιατρικό γεγονός».

«Δεν χρειάζεστε έναν γιατρό με άσπρη μπλούζα στο πλευρό σας» τόνισε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This