Τα εμβόλια «έκαψαν» τη Φον ντερ Λάιεν

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι παραβίασε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Must Read

Το θρίλερ γύρω από την επανεκλογή ή μη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα μπορούσε να γίνει καλύτερο.

Οσο κι αν προσπάθησε να αγνοήσει τα σκάνδαλα και τις θορυβώδεις κατσαρόλες που σέρνει πίσω της, το διεφθαρμένο παρελθόν της Γερμανίδας πολιτικού την κυνηγά και θα μπορούσε σήμερα να της στερήσει τον χρυσοποίκιλτο θώκο στον Ολυμπο των Βρυξελλών.

Χωρίς κανείς να το περιμένει, και πάνω απ’ όλα η ίδια, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (CJUE) της έκανε ένα δηλητηριασμένο δώρο, που μοιάζει σαν κάποιος να της την έχει στημένη. Μόλις μία μέρα πριν από την αποφασιστική ψηφοφορία για την επανεκλογή της, ο ανώτατος θεσμός αποφάνθηκε ότι τελικά η Φον ντερ Λάιεν παραβίασε το ευρωπαϊκό δίκαιο, κρατώντας υπερβολικά μυστικές τις συμβάσεις με τη Pfizer για τα εμβόλια κατά της Covid-19, χωρίς να παρέχει την απαιτούμενη «πρόσβαση», ενώ διαπίστωσε παρατυπίες στην αιτιολόγησή της για την απόκρυψη μέρους των εγγράφων.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο της Ε.Ε. ζητεί τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιεύσει τις μη αναθεωρημένες συμβάσεις αγοράς των εμβολίων, ιδίως τις παραγράφους εκείνες που αφορούν τους όρους για την ευθύνη των φαρμακοβιομηχανιών και τις αποζημιώσεις τους από τα κράτη-μέλη, τις οποίες οι επιχειρήσεις αυτές θα έπρεπε να καταβάλουν σε περίπτωση ελαττώματος των σκευασμάτων τους. Επίσης, ζητεί τη δημοσίευση των στοιχείων της ταυτότητας όσων πήραν μέρος στις μυστικές διαπραγματεύσεις, ώστε να μπορέσει να γίνει κατανοητή η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κατασκευαστών των εμβολίων.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επηρεάσει δυσμενώς για την υπερεκτιμημένη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την πορεία μιας άλλης δίκης σε δικαστήριο της Λιέγης. Σε μήνυση που έχει καταθέσει λομπίστας την κατηγορεί για «σφετερισμό καθηκόντων και τίτλων», «καταστροφή δημόσιων εγγράφων» και παράνομη λήψη αποφάσεων βάσει συμφερόντων και διαφθορά.

Ομιλία

Σήμερα λοιπόν, επιχειρώντας να καλύψει τους ήχους από τα κουδούνια της διαφθοράς, η Φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για να καθησυχάσει κυρίως εκείνους που δεν της έχουν εμπιστοσύνη ότι είναι η κατάλληλη να ηγηθεί για άλλη μία πενταετία του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, χρειάζεται την υποστήριξη 361 ευρωβουλευτών. Φαινομενικά τα περιθώρια επί του παρόντος φαίνονται μικρά. Οι τρεις κεντρώες ομάδες στις οποίες στηρίχθηκε το 2019 -το δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Renew- θα μπορούσαν τεχνικά να της δώσουν την πλειοψηφία, αλλά μόνο αν όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές την ψηφίσουν στη μυστική ψηφοφορία.

Ωστόσο, το άσχημο ιστορικό της σε θέματα διαφάνειας και συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων παραμένει ένα μελανό σημείο για πολλούς από τους ευρωβουλευτές που θα χρειαστεί -τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά- για να εξασφαλίσει την υποστήριξη μιας απόλυτης πλειοψηφίας. Στην πραγματικότητα η Φον ντερ Λάιεν ίσως βασιστεί στην υποστήριξη μιας άλλης ομάδας, ενδεχομένως των Πρασίνων. Ομως κι εκεί είναι πιθανό να συναντήσει δυσκολίες, καθώς η υπόθεση με τις συμβάσεις των εμβολίων κινήθηκε από ομάδα ευρωβουλευτών των Πρασίνων.

Σε όλες τις περιπτώσεις, παρά το ισχυρό πλήγμα, είναι εξαιρετικά μικρό το ενδεχόμενο να μην επανεκλεγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το plan Β της συμπεριλαμβάνει τον παράγοντα «Ρομπέρτα Μέτσολα» και τους λεγόμενους «παρασκηνιακούς εκβιασμούς προστασίας». Η Μέτσολα, που προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με τη Φον ντερ Λάιεν, φέρεται ότι έχει κρατήσει για παν ενδεχόμενο 49 μυστικές εκθέσεις της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), σχετικά με τον βίο και την πολιτεία γνωστών ευρωβουλευτών, συμπεριλαμβανομένης και της Εύας Καϊλή, η οποία φέρεται ότι έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα και δεν ήταν υποψήφια στις φετινές ευρωεκλογές.

Οπότε είναι πολύ πιθανό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επανεκλεγεί, εκτός κι αν δεν είναι «εφτάψυχη»! Θα δείξει…

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This