Oλυμπιακοί Αγώνες 2024: «Αστακός» το Παρίσι – Περιπολίες από 60.000 πάνοπλους αστυνομικούς και στρατιώτες

Μαχητικά αεροσκάφη Rafale, μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης Reaper και ελικόπτερα με ελεύθερους σκοπευτές υψηλού επιπέδου θα περιπολούν στον ουρανό του Παρισιού

Must Read

Η αντίστροφη μέτρηση για τους πολυαναμενόμενους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έχει ξεκινήσει, με τα μέτρα ασφαλείας στην «πόλη του Φωτός» να είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια, καθώς οι καιροί είναι… περίεργοι.

Οι γαλλικές Αρχές έχουν μετατρέψει το Παρίσι σε «φρούριο», με περισσότερους από 60.000 πάνοπλους αστυνομικούς και στρατιώτες να βρίσκονται επί ποδός εδώ και μέρες, φροντίζοντας για την ασφάλεια αθλητών, θεατών, αλλά και όλων όσοι θα αποτελέσουν μέρος της μεγάλης αυτής γιορτής του παγκόσμιου αθλητισμού. Όπως είναι φυσικό, το βάρος της επιτήρησης πέφτει -κυρίως- στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τα κυβερνητικά κτίρια, αλλά και, γενικότερα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ως αποτέλεσμα, τα κιγκλιδώματα με τους αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας στις τέσσερις ζώνες πρόσβασης, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες και η τελετή έναρξης, κρατούν, προς το παρόν, τουρίστες και Παριζιάνους μακριά.




Οι υπεύθυνοι… κοκορεύονται πως το Παρίσι είναι, πλέον, το «ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο», με κάποιες χιλιάδες ειδικών φρουρών, ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων και καμερών τεχνητής νοημοσύνης να βρίσκονται, επίσης, στην υπηρεσία των Αρχών, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα συμβεί το παραμικρό. Είναι χαρακτηριστικό πως, σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στο Λονδίνο πριν από 12 χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που θα εργαστούν για την ασφάλεια είναι τριπλάσιος.

Μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, πτήσεις επιτήρησης AWACS, μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης Reaper και ελικόπτερα με ελεύθερους σκοπευτές υψηλού επιπέδου θα περιπολούν στον ουρανό του Παρισιού καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Μια μικρή… γεύση, εξάλλου, είχε πάρει και η Αθήνα το 2004 με το περίφημο Ζέπελιν.

Στο πρόσφατο παρελθόν το Παρίσι έχει γίνει επανειλημμένα στόχος αιματηρών επιθέσεων, ενώ το παγκόσμιο κλίμα δεν βοηθά, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, που και οι δύο επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την Ευρώπη. Λόγω αυτής της συγκυρίας και δεδομένου ότι οι μνήμες των αιματοβαμμένων Ολυμπιακών του Μονάχου το 1972, όπου 11 Ισραηλινοί αθλητές έπεσαν θύματα Παλαιστινίων τρομοκρατών, δεν έχουν διαγραφεί από το μυαλό και τη συνείδηση της αθλητικής κοινότητας, η αποστολή του Ισραήλ θα έχει 24ωρη προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμανέν.

Η μεταμόρφωση της «πόλης του φωτός»

Με λίγα μόλις 24ωρα να απομένουν, πλέον, για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στο Παρίσι, το οποίο έχει «μεταμορφωθεί», με τον ποταμό Σηκουάνα να είναι γεμάτος με κερκίδες, από τις οποίες οι θεατές θα απολαύσουν την τελετή έναρξης αυτήν την Παρασκευή, 26/7, όπου χιλιάδες συμμετέχοντες θα παρελάσουν με βάρκες κατά μήκος του ποταμού.

Τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας έχουν μεταμορφωθεί σε αθλητικούς χώρους, με τη γέφυρα Alexandre III, την πλατεία Concorde και τους κήπους Σαμπ Ντε Μαρ να φέρουν τα χρώματα του Παρισιού 2024, ενώ πανό καλύπτουν τους φράχτες γύρω από ορισμένους από τους ολοκαίνουριους χώρους που θα φιλοξενήσουν αγώνες.

Η Ολυμπιακή Φλόγα πλησιάζει το Παρίσι, όπου στις 26 του μήνα θα ανάψει ο Βωμός στις όχθες του Σηκουάνα. Την Κυριακή 21/7 η φλόγα ταξίδεψε ανατολικά του Παρισιού με το μεγαλύτερο σκάφος κωπηλασίας στον κόσμο, για να κάνει μια περιστροφή στον ποταμό Μάρνε. Το μοναδικό αυτό σκάφος μήκους 40 μέτρων μετέφερε 23 κωπηλάτες και έναν λαμπαδηδρόμο, ενώ για την κατασκευή του χρειάστηκαν έξι κομμάτια, τα οποία συναρμολογήθηκαν.

Στο μεταξύ, αθλητές από ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν να φτάνουν στο Ολυμπιακό χωριό, με πολλά από τα διαμερίσματά του, τα οποία θα φιλοξενήσουν περίπου 14.250 αθλητές και προσωπικό κατά τη διάρκεια των Αγώνων, φέρουν τις σημαίες των διαγωνιζόμενων χωρών.

Τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Εμανουέλ Μακρόν παρέθεσε στο προεδρικό μέγαρο δεξίωση-συνάντηση με τα διεθνή ΜΜΕ που θα καλύπτουν την Ολυμπιάδα. Όλα φαίνεται ότι είναι έτοιμα για την υποδοχή των 9.000 αθλητών και των αντιπροσωπειών τους, με τους αγώνες για ορισμένα αθλήματα να ξεκινούν ήδη από την Τετάρτη 24/7.

Σημειώνεται πως η ΕΡΤ θα καλύψει όλα όσα θα γίνουν στο Παρίσι, με περισσότερες από 900 ώρες ζωντανής μετάδοσης από όλα τα ολυμπιακά αθλήματα και -φυσικά- την προσπάθεια όλων των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This