Ικέτες στα πόδια του Άσαντ οι Ευρωπαίοι!

Must Read

Οχτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( Αυστρία, Κροατία, Κύπρος, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ιταλία, Σλοβακία και Σλοβενία) ανάμεσα τους και η χώρα μας ζήτησαν να επαναξιολογηθεί η προσέγγιση και η πολιτική απέναντι στην Συρία πριν από μια ευρύτερη συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών.

Την συγκεκριμένη θέση τους, την επικοινώνησαν μέσω μιας κοινής επιστολής στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell.

Στην επιστολή τους τονίζουν πως δεκατρία χρόνια μετά τη σύγκρουση στη Συρία, ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξακολουθεί να κατέχει την εξουσία σε πολλά μέρη της χώρας, βοηθούμενος από τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας και τις σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράν.

Επισημαίνουν παράλληλα η ΕΕ έχει επιβάλει πολλαπλούς γύρους κυρώσεων στο καθεστώς Άσαντ και διέκοψε τις επίσημες σχέσεις με τη Δαμασκό. Παράλληλα μέσω ενός non-paper προτείνουν δέκα τομείς που θα πρέπει να συζητηθούν «ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις».

Προτείνουν τον καθορισμό  ενός απεσταλμένου ΕΕ-Συρίας, ο οποίος θα έχει ως αποστολή την εκ νέου πρόσληψη του Σύρου πρεσβευτή στις Βρυξέλλες και τη δημιουργία επαφών τόσο με τους Σύρους όσο και με τους περιφερειακούς παράγοντες.

Στους υπόλοιπους τομείς περιλαμβάνονται η στρατηγική ανταλλαγή με Άραβες εταίρους, την περαιτέρω ανάπτυξη της προσέγγισης έγκαιρης ανάκαμψης της ΕΕ, την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων αρνητικών επιπτώσεων των κυρώσεων της ΕΕ και τη δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή των μεταναστών στη Συρία.

Άλλωστε όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg  «Μετά από 13 χρόνια πολέμου, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πολιτική μας για τη Συρία δεν έχει αποδώσει όπως θέλαμε και επιδιώκαμε». Πρόσθεσε παράλληλα «πως με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας, το καθεστώς Άσαντ παραμένει ακλόνητο και ισχυρό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κάνει τα στραβά μάτια σε αυτήν την πραγματικότητα».

Aξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι παραμένει απίθανο το μπλοκ να αρχίσει να μειώνει την πίεση στο καθεστώς Άσαντ λόγω της μεγάλης κλίμακας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This