Οι ΗΠΑ είναι πρωταθλήτριες στον αριθμό των κυρώσεων που έχουν επιβάλει σε αντιπάλους και ανταγωνιστές τους, με το ένα τρίτο όλων των χωρών στη Γη, να υπόκεινται σε κάποιου είδους περιορισμούς!
Αυτό αναφέρει ανάλυση της Washington Post που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990, οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν καταστήσει τα οικονομικά τιμωρητικά μέτρα και τον οικονομικό πόλεμο, ως το κύριο όργανο της εξωτερικής τους πολιτικής, το οποίο πολύ συχνά είναι αναποτελεσματικό και έχει γυρίσει μπούμερανγκ, αναφέρει η ανάλυση.
Οι κυρώσεις δεκαετιών στη Βόρεια Κορέα, για παράδειγμα, απέτυχαν να αποτρέψουν την Πιονγκγιάνγκ από την προώθηση των οπλικών της προγραμμάτων και την ανάπτυξη δυνατοτήτων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, σημειώνεται ακόμα.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Νικαράγουα και την Κούβα αποδείχθηκαν εντελώς αναποτελεσματικές για την απομάκρυνση των αντίστοιχων διοικήσεων των Ντάνιελ Ορτέγκα και Φιντέλ Κάστρο (τώρα Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ).
Οι κυρώσεις στη Βενεζουέλα, ένα ακόμη παράδειγμα, συνέβαλαν σε μια οικονομική συρρίκνωση περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή που προκάλεσε η Μεγάλη Ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενώ οι ΗΠΑ επιβάλλουν επί του παρόντος τρεις φορές περισσότερες κυρώσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα ή διεθνή οργανισμό, η κατάχρηση τέτοιων περιοριστικών μέτρων αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο στα υψηλότερα επίπεδα της αμερικανικής κυβέρνησης, αναφέρει η ανάλυση.
Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις σε οποιοδήποτε ξένο πρόσωπο, επιχείρηση ή κυβέρνηση θεωρούν ότι αποτελεί απειλή για την οικονομία, την εξωτερική πολιτική ή την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει καμία απαίτηση να κατηγορηθεί, πολύ περισσότερο να καταδικαστεί κάποιος για ένα συγκεκριμένο έγκλημα. Αλλά η κίνηση αυτή καθιστά έγκλημα τη συναλλαγή με το συμβαλλόμενο μέρος στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Το να τεθούν υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ισοδυναμεί με επ’ αόριστον απαγόρευση από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπόρεσε ποτέ να πει «όχι» στον πειρασμό της ισχύος των κυρώσεων και στην φαινομενική ευκολία εφαρμογής τους, καθώς οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα προσχέδιά τους για την αναδιάρθρωση του συστήματος κυρώσεων και να κάνουν χώρο για νέα οικονομικά ασφυκτικά μέτρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις με ρυθμό ρεκόρ και φέτος, με περισσότερο από το 60% όλων των χωρών χαμηλού εισοδήματος να υπόκεινται πλέον σε κάποια μορφή οικονομικών κυρώσεων, σύμφωνα με την ανάλυση της Washington Post.
«Δεν σκεφτόμαστε την παράπλευρη ζημία των κυρώσεων με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε την παράπλευρη ζημιά του πολέμου», είπε ο Μπεν Ρόουντς, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στην κυβέρνηση Ομπάμα.
Και συμπλήρωσε: «Αλλά πρέπει».
Ρέει το χρήμα…
Το κύμα των κυρώσεων έχει δημιουργήσει μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προσθέτει η Washington Post.
Ξένες κυβερνήσεις και πολυεθνικές εταιρίες ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για να επηρεάσουν το σύστημα, ενώ οι δικηγορικές εταιρείες «λευκών παπουτσιών» (σ.σ. εταιρείες κύρους επαγγελματικών υπηρεσιών που παραδοσιακά συνδέονται με την ελίτ της ανώτερης τάξης) και τα καταστήματα λόμπι στην K Street (σ.σ. γνωστή οδός στην Ουάσιγκτον ως κέντρο λόμπι και έδρα πολλών ομάδων υπεράσπισης, νομικών γραφείων, εμπορικών ενώσεων και δεξαμενών σκέψης) έχουν αναπτύξει πρακτικές κυρώσεων – εν μέρει δελεάζοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία τους.
Αλλού, οι κυρώσεις έχουν ωθήσει τα αυταρχικά καθεστώτα στο εμπόριο της μαύρης αγοράς, ενισχύοντας εγκληματικά δίκτυα και συμμορίες λαθρεμπόρων.
Η περίπτωση της Ρωσίας
Μόνο μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και Ιανουαρίου 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε περισσότερα από 16.000 άτομα, περισσότερες από 9.000 εταιρείες και περισσότερα από 3.200 ιδρύματα από τη Ρωσία, καθιστώντας την, τη χώρα με τις περισσότερες σε βάρος της κυρώσεις στον κόσμο!
Αλλά αυτές οι κυρώσεις, όπως σχολιάζει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, έχουν δημιουργήσει επίσης έναν «σκιώδη στόλο» πλοίων που πωλούν πετρέλαιο εκτός διεθνών κανονισμών, ενώ φέρνουν το Κρεμλίνο σε στενότερη συμμαχία με την Κίνα.
Με όλα όσα έχουν κάνει οι αδίστακτες και άπληστες ΗΠΑ εναντίον των άλλων χωρών, έχουν την απόλυτη ευθύνη του έντονου εχθρικού αντιαμερικανικού αισθήματος σχεδόν όλων των λαών του πλανήτη.
Παλιά υπήρχε η διπλωματία της πολιτικής. Επειδή δεν είχαν ικανή εξωτερική πολιτική, ξεκίνησαν και την διπλωματία του πολέμου, και τώρα επειδή δεν προφθαίνουν, συνεχίζουν και με την διπλωματία των κυρώσεων.