Ένας νεκρός στις διαδηλώσεις εναντίον της επανεκλογής του Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Η αντιπολίτευση να κάνει λόγο για νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα

Must Read

Καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία και παράνομες πρακτικές στις εκλογές της Βενεζουέλας, με την αντιπολίτευση να αμφισβητεί το αποτέλεσμα. Ο Νικολάς Μαδούρο εμφανίζεται νικητής των εκλογών με 51% την ίδια ώρα που οι αντίπαλοι, του ζητούν επανακαταμέτρηση των ψήφων.




 

Ωστόσο, η επανεκλογή του έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για νοθεία στο εκλογικό αποτέλεσμα. Στις διαδηλώσεις ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, ειδικευμένη στην υπεράσπιση πολιτικών κρατουμένων.




 

«Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην (πολιτεία) Γιαρακούι (βορειοδυτικά) και (άλλοι) 46 συνελήφθησαν» κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και επεισοδίων σε διάφορες πολιτείες, ανέφερε η ΜΚΟ μέσω X.

 

Πολλές χώρες αμφισβητούν τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» για τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. «Φοβόμαστε σοβαρά πως το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν αντανακλά τη βούληση ή την ψήφο του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιαπωνία, εκτιμώντας πως «η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση και ως εκ τούτου θα αντιδράσει».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε «πλήρη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία» στη Βενεζουέλα. «Ο λαός της Βενεζουέλας ψήφισε για το μέλλον της χώρας του ειρηνικά και κατά μεγάλους αριθμούς. Η βούλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της λεπτομερειακής καταμέτρησης των ψήφων και της πρόσβασης στα αρχεία της καταμέτρησης στα εκλογικά τμήματα», έγραψε ο Μπορέλ.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, ζήτησε επίσης «πλήρη διαφάνεια» μέσω «δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων, εκλογικό τμήμα το εκλογικό τμήμα, ώστε να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε τα αποτελέσματα».

Ο Ιταλός ομόλογός του Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την «ομαλή» διεξαγωγή των εκλογών, απαιτώντας «αποτελέσματα που είναι δυνατό να επαληθευθούν και την πρόσβαση σε έγγραφα».

Για τον πρόεδρο της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, «το καθεστώς του Μαδούρο πρέπει να καταλάβει ότι τα αποτελέσματα που δημοσιεύει είναι δύσκολο να τα πιστέψουμε». Προειδοποίησε πως «η Χιλή δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα που δεν είναι επαληθεύσιμο».

«ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΜΑΔΟΥΡΟ, ΕΞΩ!», είπε ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. «Οι Βενεζουελάνοι επέλεξαν να τερματίσουν την κομμουνιστική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο», εκτίμησε.

Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Ροδρίγο Τσάβες, «απορρίπτει κατηγορηματικά» την ανακήρυξη της νίκης του Μαδούρο την οποία χαρακτηρίζει «απάτη». Πρόσθεσε πως η χώρα του θα «συνεργαστεί με άλλες δημοκρατικές κυβερνήσεις της ηπείρου και διεθνείς οργανισμούς ώστε να γίνει σεβαστή η απαράβατη βούληση του λαού της Βενεζουέλας».

Το Περού και η Ουρουγουάη ή ακόμη η Γουατεμάλα εξέφρασαν επίσης τις αμφιβολίες τους.

Ο Νικολάς Μαδούρο έλαβε την υποστήριξη των συνηθισμένων συμμάχων του: της Κούβας, της Νικαράγουας, της Βολιβίας και της Ονδούρας.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον «αδελφό» του Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να του εκφράσει τα θερμά συγχαρητήριά του για τον «ιστορικό εκλογικό θρίαμβό» του.

Η Κίνα, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, συνεχάρη τον Μαδούρο και δήλωσε «έτοιμη να εμπλουτίσει τη συνήθη στρατηγική σύμπραξη και να φροντίσει ώστε να επωφεληθούν οι λαοί των δύο χωρών», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής διπλωματίας, Λιν Ζιάν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Νικολάς Μαδούρο για την επανεκλογή του στην προεδρία της Βενεζουέλας, λέγοντας πως η Μόσχα έχει στρατηγική σύμπραξη με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και πως ο Μαδούρο είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη Ρωσία.




 

«Οι σχέσεις Ρωσίας-Βενεζουέλας έχουν τον χαρακτήρα στρατηγικής σύμπραξης», είπε ο Πούτιν σε ένα μήνυμα προς τον Μαδούρο, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο. «Είμαι βέβαιος πως οι δραστηριότητές σας στην ως επικεφαλής του κράτους θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην προοδευτική εξέλιξή τους προς όλες τις κατευθύνσεις».

«Αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα των φιλικών λαών μας και συνάδει με την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης», είπε ο Πούτιν. «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε την εποικοδομητική κοινή εργασία μας σε επίκαιρα θέματα στη διμερή και διεθνή ατζέντα».

«Θυμηθείτε πως είσαστε πάντα ένας ευπρόσδεκτος καλεσμένος στο ρωσικό έδαφος».

Παγκανίνι: Η Ουρουγουάη δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» τη νίκη Μαδούρο

Ο ουρουγουανός υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες Δευτέρα στο CNN ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα, καθώς η αντιπολίτευση ήταν αυτή που τις κέρδισε καθαρά, κατ’ αυτόν.

Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο της Βενεζουέλας ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον πρόεδρο Μαδούρο, αποτέλεσμα που η αντιπολίτευση και κυβερνήσεις διαφόρων χωρών απορρίπτουν.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This