Πώς δολοφονήθηκε ο Ισμαήλ Χανίγια – Ο Γιαχία Σινουάρ επόμενος ηγέτης της Χαμάς;

Ανεξέλεγκτο το πεδίο της Μέσης Ανατολής

Must Read

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, κατευθυνόμενος πύραυλος από αέρος έπληξε την κατοικία όπου διέμενε στην Τεχεράνη ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση πραγματοποιήθηκε πιθανότατα στις 02:00 τοπική ώρα, κατά τις ίδιες πηγές.




 

Ο 62χρονος Χανίγια, ήταν αυτοεξόριστος στην Ντόχα και παραβρέθηκε χθες Τρίτη (30/07) στην Τεχεράνη στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Ιρανού προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, διεμήνυσε σε δική του ανακοίνωση πως η δολοφονία «δεν θα μείνει αναπάντητη».




 

Το δίκτυο Fars Νews, το οποίο πρόσκειται τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ανέφερε επίσης ότι ο Χανίγια βρισκόταν σε «ειδική κατοικία για βετεράνους πολέμου» στα βόρεια της Τεχεράνης και επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε από «βλήμα από τον αέρα».

Ο Γιαχία Σινουάρ επόμενος ηγέτης της Χαμάς;

Ο Γιαχία Σινουάρ, γνωστός ως «Μπιν Λάντεν της Γάζας» είναι το φαβορί για να αναλάβει χρέη πολιτικού ηγέτη. Ο διαφαινόμενος νέος ηγέτης της Χαμάς έχει συλληφθεί πολλές φορές από το Ισραήλ και έχει περάσει στις φυλακές 24 χρόνια.




 

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είπαν πως γνωρίζουν ότι ο Σινουάρ είναι στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως βρίσκεται στο δίκτυο των τούνελ της Λωρίδας και κρύβεται από τις επιδρομές.

Χούθι: «Κατάφωρη παραβίαση των νόμων και των αξιακών ιδανικών»

Ο Mohammed Ali al-Huthi, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι, δήλωσε ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς ήταν ένα «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα» και «κατάφωρη παραβίαση των νόμων και των αξιακών ιδανικών».

Σταθεροί υποστηρικτές του παλαιστινιακού αγώνα, οι μαχητές Χούτι στην Υεμένη εξαπολύουν εδώ και μήνες επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Οι Χούθι λένε ότι η εκστρατεία τους θα τελειώσει όταν το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμό του στη Γάζα.

Η πορεία του Ισμαήλ Χανίγια

Το όνομα του Ισμαήλ Χανίγια άρχισε να γίνεται γνωστό στη Δύση το 2006 όταν ο ίδιος αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, μετά την απρόσμενη νίκη του κινήματός του στις εκλογές. Ο ίδιος είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τους ηγέτες αρκετών άλλων παλαιστινιακών κινημάτων.

 

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Χανίγια συνηγορούσε υπέρ του συμβιβασμού του ένοπλου αγώνα με την πολιτική μάχη στη Χαμάς. Ήταν γιος οικογένειας προσφύγων με καταγωγή από την πόλη Ασκελόν, που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα βόρεια από τη Λωρίδα της Γάζας.

Παγκόσμιες αντιδράσεις για τον θάνατο του Χανίγια

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη (30/07), ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».




 

Η Τουρκία καταδίκασε την «ειδεχθή δολοφονία» του ηγέτη της Χαμάς

Η Τουρκία καταδίκασε την «ειδεχθή δολοφονία» του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ιδεολογικά κοντινού στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.




 

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια», αυτή την «ειδεχθή πράξη στην Τεχεράνη», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, για την οποία «σκοπός της επίθεσης ήταν να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», να αποκτήσει «περιφερειακή διάσταση».

«Αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του (ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν έχει καμιά πρόθεσει να επιτρέψει να υπάρξει ειρήνη», έκρινε ακόμη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα καταδίκασε «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του ηγέτη της Χαμάς

Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα στην Τεχεράνη.

«Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Χαμενεϊ για δολοφονία Χανίγια: Το Ισραήλ «προετοίμασε το έδαφος για την σκληρή τιμωρία» του

Για απόδοση «αυστηρής τιμωρίας» στο Ισραήλ ορκίστηκε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, για την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγια. «Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ολόκληρη η δήλωση του Χαμενεΐ:

«Ο γενναίος και επιφανής ηγέτης των Παλαιστινίων μουτζαχεντίν Ισμαήλ Χανίγια προσχώρησε στον Αλλάχ χθες τα ξημερώματα και το μεγάλο μέτωπο της αντίστασης πενθεί. Το εγκληματικό και τρομοκρατικό σιωνιστικό καθεστώς μαρτύρησε τον αγαπημένο μας φιλοξενούμενο στο σπίτι μας και μας έκανε να θρηνήσουμε, αλλά προετοίμασε και το έδαφος για μια σκληρή τιμωρία για τον εαυτό του.

Ο μάρτυρας Χανίγια πήρε την πολύτιμη ζωή του στα χέρια του για πολλά χρόνια στο πεδίο του έντιμου αγώνα και ήταν έτοιμος για το μαρτύριο και είχε προσφέρει τα παιδιά του και το λαό του σε αυτό το δρόμο. Δεν φοβήθηκε να γίνει μάρτυρας στο δρόμο του Θεού και να σώσει τους υπηρέτες του Θεού, αλλά θεωρούμε καθήκον μας να εκδικηθούμε για το αίμα του σε αυτό το πικρό και δύσκολο περιστατικό που συνέβη στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην ισλαμική ummah (σσ: έθνος), στο μέτωπο της αντίστασης, στο γενναίο και υπερήφανο έθνος της Παλαιστίνης, και ιδιαίτερα στην οικογένεια και τους επιζώντες του μάρτυρα Χανίγια και ενός από τους συντρόφους του που μαρτύρησε μαζί του, και ζητώ από τον Παντοδύναμο Θεό να τους υψώσει».

Διαβάστε ακόμα: Ο Μαχμούντ Αμπάς καταδικάζει τη δολοφονία Χανίγια – «Άνανδρη δολοφονία»

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This