Πέθανε ο Ελληνοαμερικανός Τομ Κορολόγος, γνωστότερος ως ο «101ος Γερουσιαστής»

Σε ηλικία 91 χρονών

Must Read

Απεβίωσε σε ηλικία 91 χρονών ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Βέλγιο, Τομ Κορολόγος. O εκλιπών είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος στο πλευρό Αμερικανών προέδρων, έχοντας υπάρξει για δεκαετίες ισχυρή πολιτική προσωπικότητα στην Ουάσιγκτον, όπου είχε γίνει περισσότερο γνωστός ως ο «101ος Γερουσιαστής», λόγω της μεγάλης επιρροής του στο Καπιτώλιο.

Γεννημένος στις 6 Απριλίου 1933 στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, ο Κορολόγος ήταν γιος Ελλήνων μεταναστών που δραστηριοποιούταν, όπως πολλοί ομογενείς, στον χώρο της εστίασης. Η πολιτική καριέρα του ξεκίνησε το 1962, όταν άφησε ένα επιτυχημένο διαφημιστικό πρακτορείο, για να υπηρετήσει ως εκπρόσωπος Τύπου στο γραφείο του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή της Γιούτα, Wallace F. Bennett.

Στην διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας δεν ξέχασε την ελληνική καταγωγή του. Είχε συμβάλει καθοριστικά στο να δημιουργηθεί η παράδοση της ετήσιας δεξίωσης για την ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο. Ο Τομ Κορολόγος είχε αξιοποιήσει την πρόσβαση που είχε στον πρόεδρο Ρήγκαν, πείθοντάς τον να ανοίξει την πόρτα του Οβάλ Γραφείου, για να υποδεχτεί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και μια ολιγομελή αντιπροσωπεία ηγετικών στελεχών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Νωρίτερα, είχε υπηρετήσει στην θέση του Αναπληρωτή Βοηθού του Προέδρου για Νομοθετικές Υποθέσεις κατά την διάρκεια της προεδρίας Νίξον και Φορντ. Το 1975, ίδρυσε την εταιρεία λόμπι Timmons and Company. Επίσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικύρωση 300 διορισμών από την Γερουσία, όπως του αντιπροέδρου Νέλσον Ροκφέλερ και του ανώτατου δικαστή, William Rehnquist.

Από το 2004 έως το 2007, υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στο Βέλγιο, όπου ξεκίνησε ένα πρόγραμμα Μουσουλμανικής Επικοινωνίας, που αργότερα υιοθετήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και χρησιμοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση, παρευρέθηκε σε δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, τον Απρίλιο. Ο Μπάιντεν τον ξεχώρισε ανάμεσα στο πλήθος και είχαν μία εγκάρδια συνομιλία.

Ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Γιούτα και της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Η κηδεία θα τελεστεί στις 10:00 π.μ. την Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2024, στον Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This