Ολοκληρώθηκε η κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια – Ηχηρές φωνές για εκδίκηση από πλήθος κόσμου

Must Read

Μεγάλο πλήθος συμμετείχε σήμερα στην Τεχεράνη στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες, Τετάρτη από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ. Μάλιστα, η τελετή «σημαδεύτηκε» από εκκλήσεις για εκδίκηση του θανάτου του, γεγονός που δημιουργεί εντονότατη ανησυχία για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.




Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απήγγειλε την προσευχή των νεκρών μπροστά στα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του που ήταν καλυμμένα με την παλαιστινιακή σημαία. Ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος θα ενταφιαστεί αύριο, Παρασκευή, στο Κατάρ όπου ζούσε εν εξορία.

Κρατώντας πορτρέτα του Χανίγια και παλαιστινιακές σημαίες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Χιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα φώναξαν: «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική».




Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν καθώς και ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της χώρας, Χοσέιν Σαλαμί, παρέστησαν επίσης στην τελετή.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Αμπού αλ Άμπεντ Ισμαήλ Χανίγια. Το έθνος μας, το Ιράν, ο Άξονας της Αντίστασης, ο λαός σου, οι μαχητές σου… είναι ενωμένοι στην επιλογή της αντίστασης για να τερματιστεί η σιωνιστική κατοχή», δήλωσε ο αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ Χάγια, σε ομιλία που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Ο Άξονας της Αντίστασης είναι μια συμμαχία που οικοδομήθηκε στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών στη βάση της υποστήριξης του Ιράν στην αντίσταση απέναντι στο Ισραήλ και στην επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Περιλαμβάνει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα με την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το κίνημα των Χούθι στην Υεμένη και διάφορες σιιτικές ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ και στη Συρία.




Χθες, Τετάρτη, πριν από την αυγή, ο 61χρονος Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε σε μία από τις ειδικές κατοικίες για βετεράνους πολέμου των Φρουρών της Επανάστασης, αφού παρακολούθησε την ορκωμοσία του Πεζεσκιάν. Σκοτώθηκε από “αεροπορικό βλήμα”, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό τους, και υποσχέθηκαν να εκδικηθούν τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, μερικές ώρες αφού ο διοικητής της λιβανικής Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ τέθηκε στο στόχαστρο ισραηλινού πλήγματος το βράδυ της Τρίτης σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Σήμερα στις 17:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, αναμένεται να απευθύνει ομιλία μέσω βιντεοδιάσκεψης μετά την κηδεία του Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σύμφωνα με το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για ένα πλήγμα που σκότωσε 12 νέους στις 27 Ιουλίου στο κατεχόμενο από το Ισραήλ συριακό Γκολάν.




Δείτε επίσης:

Είναι αυτό το κτίριο στο οποίο δολοφονήθηκε ο Ισμαήλ Χανίγια;

Κηδεία Ισμαήλ Χανίγια: «Θάνατος στο Ισραήλ» φωνάζει πλήθος κόσμου – Ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This