Για δεύτερη φορά φέτος στην Ευρώπη ένα άτομο πέθανε μετά από προσβολή από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κόνγκο, που μεταδίδεται από γιγαντιαία τσιμπούρια.
- Γράφει η Μαρία Δεναξά
Ο θάνατος καταγράφηκε στην Ισπανία, το Σάββατο 27 Ιουλίου. Ο ιός, «παρόμοιος με τον Έμπολα», αναφέρει το CNN, μεταδίδεται μετά το τσίμπημα ενός «γιγαντιαίου τσιμπουριού», το οποίο υπάρχει στην ηπειρωτική Ευρώπη από το 2015. Αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος που συνδέεται με την ασθένεια αυτή στην Ισπανία από την αρχή του έτους.
Ο 74χρονος άνδρας πέθανε από οργανική ανεπάρκεια, ενώ βρισκόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο La Paz-Carlos III της Μαδρίτης, δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου στους δημοσιογράφους του CNN. Ο εβδομηντάχρονος είχε ήδη εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 19 Ιουλίου με υψηλό πυρετό και «γενικό αίσθημα κακουχίας». Προφανώς τον είχε τσιμπήσει το τσιμπούρι λίγες ημέρες νωρίτερα στο Μπουένας Μπόντας, στην κεντρική Ισπανία.
Man died from Crimean-Congo hemorrhagic fever (CCHF) after being bitten by a tick in Spain.#CCHF causes severe viral hemorrhagic fever outbreaks similar to #Ebola. Initial symptoms include sudden fever, chills, vomiting & diarrhea, followed by confusionhttps://t.co/kDz9WZgo4A
— MicrobesInfect (@MicrobesInfect) August 1, 2024
Σε συνέντευξή της στο CNN, η Εμα Τόμσον, καθηγήτρια Υγιεινής και Τροπικών νοσημάτων, χαρακτήρισε την περίπτωση «ανησυχητική». «Αναμένω ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τα επόμενα χρόνια. Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κόνγκο, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Τον Μάιο, η δημόσια αρχή υγείας της Γαλλίας, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μόλυνσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ρίγη, πεπτικά προβλήματα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2023 σε τσιμπούρια που βρέθηκαν σε βοοειδή. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν διαγνωστεί κρούσματα σε ανθρώπους στη Γαλλία.
Τα «γιγαντιαία τσιμπούρια» έχουν διπλάσιο μέγεθος από τα συνηθισμένα και μπορούν να αναγνωριστούν από το μέγεθός τους και τα ριγέ άκρα τους. Προτιμώντας τις ξηρές περιοχές, συχνά κρύβονται σε μονοπάτια πεζοπορίας, χωράφια, αμπελώνες, κ.λπ. Η παρουσία τους έχει εντοπιστεί ιδίως στην Κορσική και στα Ανατολικά Πυρηναία.
Σε αυτά τα μέρη, ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνιστώνται ρούχα που καλύπτουν τα πόδια και τα χέρια, καθώς και κλειστά παπούτσια.
*φωτό αρχείου