Δεύτερος θάνατος στην Ευρώπη από τον φονικό ιό που μεταδίδεται από γιγαντιαία τσιμπούρια

Θύμα ένας 74χρονος Ισπανός, ο οποίος πέθανε από οργανική ανεπάρκεια

Must Read

Για δεύτερη φορά φέτος στην Ευρώπη ένα άτομο πέθανε μετά από προσβολή από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κόνγκο, που μεταδίδεται από γιγαντιαία τσιμπούρια.

  • Γράφει η Μαρία Δεναξά

Ο θάνατος καταγράφηκε στην Ισπανία, το Σάββατο 27 Ιουλίου. Ο ιός, «παρόμοιος με τον Έμπολα», αναφέρει το CNN, μεταδίδεται μετά το τσίμπημα ενός «γιγαντιαίου τσιμπουριού», το οποίο υπάρχει στην ηπειρωτική Ευρώπη από το 2015. Αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος που συνδέεται με την ασθένεια αυτή στην Ισπανία από την αρχή του έτους.

Ο 74χρονος άνδρας πέθανε από οργανική ανεπάρκεια, ενώ βρισκόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο La Paz-Carlos III της Μαδρίτης, δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου στους δημοσιογράφους του CNN. Ο εβδομηντάχρονος είχε ήδη εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 19 Ιουλίου με υψηλό πυρετό και «γενικό αίσθημα κακουχίας». Προφανώς τον είχε τσιμπήσει το τσιμπούρι λίγες ημέρες νωρίτερα στο Μπουένας Μπόντας, στην κεντρική Ισπανία.

Σε συνέντευξή της στο CNN, η Εμα Τόμσον, καθηγήτρια Υγιεινής και Τροπικών νοσημάτων, χαρακτήρισε την περίπτωση «ανησυχητική». «Αναμένω ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τα επόμενα χρόνια. Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας – Κόνγκο, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Τον Μάιο, η δημόσια αρχή υγείας της Γαλλίας, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μόλυνσης, η οποία μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ρίγη, πεπτικά προβλήματα και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμορραγία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2023 σε τσιμπούρια που βρέθηκαν σε βοοειδή. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν διαγνωστεί κρούσματα σε ανθρώπους στη Γαλλία.

Τα «γιγαντιαία τσιμπούρια» έχουν διπλάσιο μέγεθος από τα συνηθισμένα και μπορούν να αναγνωριστούν από το μέγεθός τους και τα ριγέ άκρα τους. Προτιμώντας τις ξηρές περιοχές, συχνά κρύβονται σε μονοπάτια πεζοπορίας, χωράφια, αμπελώνες, κ.λπ. Η παρουσία τους έχει εντοπιστεί ιδίως στην Κορσική και στα Ανατολικά Πυρηναία.

Σε αυτά τα μέρη, ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συνιστώνται ρούχα που καλύπτουν τα πόδια και τα χέρια, καθώς και κλειστά παπούτσια.

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This