«Έξυπνη» βόμβα σκότωσε τον Ισμαήλ Χανίγια – Σκηνές χάους στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ υπό τον φόβο για αντίποινα

Ο Νετανιάχου προσπαθεί μάταια να καθησυχάσει πολίτες και επισκέπτες του Ισραήλ ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο

Must Read

Λεπτομέρειες για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, αναφέρουν σε σημερινό άρθρο τους οι «New York Times», αποκαλύπτοντας πως ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε από μια «έξυπνη» βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί στον ξενώνα όπου διέμενε στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται επτά αξιωματούχους από τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων δύο Ιρανών, καθώς και έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο εκρηκτικός αυτός μηχανισμός, ο οποίος είναι τηλεχειριζόμενος, εισήχθη κρυφά στο κτίριο του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στην Τεχεράνη πριν από περίπου δύο μήνες. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι, μέλη των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρουν ότι η ακρίβεια του χτυπήματος θύμιζε το τηλεχειριζόμενο πολυβόλο που χρησιμοποίησε μια ομάδα της Μοσάντ, για να σκοτώσει τον κορυφαίο Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh το 2020.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η έκρηξη ταρακούνησε το κτήριο, έσπασε τζάμια παραθύρων και προκάλεσε τη μερική κατάρρευση ενός εξωτερικού τοίχου. Ζημιές οι οποίες ήταν εμφανείς σε μια φωτογραφία του λαβωμένου κτηρίου που μοιράστηκαν με τους «New York Times». Όπως αναφέρουν, ο Χανίγια, ο οποίος είχε ηγηθεί του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ, είχε μείνει στον συγκεκριμένο ξενώνα αρκετές φορές, όταν επισκεπτόταν την Τεχεράνη.

Ο Ισμαήλ ήταν ανώτατος διαπραγματευτής στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με τη δολοφονία του, για την οποία η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ, να εγείρει νέες ανησυχίες για ένα ακόμη κύμα βίας στη Μέση Ανατολή και -ενδεχομένως- για οριστική ματαίωση των -εν εξελίξει- διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τη δολοφονία του Χανίγια, ωστόσο, σύμφωνα με τους πέντε αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής που επικαλούνται οι «NYT» στο άρθρο τους, αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του, αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.




Νετανιάχου: «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο»

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ, καθώς οι -δικαιολογημένες- ανησυχίες των πολιτών ότι το Ιράν ή οι σύμμαχοί του θα προχωρήσουν σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς αυτήν την εβδομάδα, εντείνονται.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πάντως, επιχείρησε να τούς καθησυχάσει, υποστηρίζοντας ότι «το Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο, τόσο από αμυντική όσο και από επιθετική άποψη». «Θα επιβάλουμε πολύ βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον μας, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται», τόνισε μετά την επίσκεψή του στην έδρα της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου του στρατού, η οποία είναι αρμόδια για την πολιτική προστασία.

Σύμφωνα δε με τον ιστότοπο Axios, ο οποίος επικαλείται πηγή προσκείμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συνομιλήσει αργότερα μέσα στην ημέρα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με αντικείμενο της συζήτησής τους την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.




Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Νετανιάχου, πάντως, δεν φαίνεται να πείθουν τον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται κοσμοσυρροή στο  διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ, καθώς περίπου 70.000 πολίτες ψάχνουν πτήση για να φύγουν από το Ισραήλ. Κι αυτό την ώρα που, σύμφωνα με ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, πληθαίνει ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που αναστέλλουν τις επιβατικές και εμπορικές πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ, λόγω των φόβων που προκαλεί η ολοένα κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, με αποτέλεσμα στο αεροδρόμιο να επικρατούν σκηνές χάους.

Προκειμένου, πάντως, να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του επιβατικού κοινού που εξυπηρετούνται από το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, η ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία Arkia ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει επιπλέον πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς την Αθήνα μετ’ επιστροφής για αύριο και μεθαύριο, 2 και 3 Αυγούστου. «Δεν υπάρχουν προς το παρόν ακυρώσεις πτήσεων ή αλλαγές στο πτητικό πρόγραμμα των αεροδρομίων της Κύπρου, λόγω της κατάστασης στη περιοχή της Μέσης Ανατολής», δήλωσε σήμερα η Μαρία Κουρούπη, διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Lufthansa και η Fly Dubai έγιναν σήμερα οι τελευταίες αεροπορικές εταιρείες που προστίθενται σε μια μακρά σειρά αερομεταφορέων που ματαιώνουν όλες τις επιβατικές και εμπορικές πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, επτά αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη αναστείλει μέχρι νεοτέρας τις αεροπορικές συνδέσεις με το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Σύμφωνα με το Channel 12, αυτές οι αεροπορικές εταιρείες είναι μέχρι στιγμής οι Delta, United Airlines, Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Fly Dubai και Air India.




Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι η σημερινή πτήση της Lufthansa LH682 , η οποία αναχώρησε σήμερα το πρωί από το Μόναχο με τελικό προορισμό το Τελ Αβίβ, εν τέλει προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και το αεροσκάφος επέστρεψε στη Γερμανία, αφού το πλήρωμα αρνήθηκε να συνεχίσει το ταξίδι στο Ισραήλ. Όπως μετέδωσε η ισραηλινή δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του διεθνούς αεροδρομίου του Τελ Αβίβ, οι επιβάτες της πτήσης είχαν ήδη ενημερωθεί πριν από την απογείωση από το Μόναχο ότι το αεροπλάνο θα πραγματοποιούσε ενδιάμεση προσγείωση στην Λάρνακα «για αλλαγή προσωπικού».

Ωστόσο, μετά την προσγείωση στην Κύπρο, οι επιβάτες εξεπλάγησαν όταν πληροφορήθηκαν από τον πιλότο του αεροπλάνου ότι η Lufthansa δεν χορηγεί άδεια συνέχισης της πτήσης προς το Τελ Αβίβ «για λόγους ασφαλείας». Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε την ακύρωση της πτήσης LH683 από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Μόναχο.

Το παράδειγμα της γερμανικής Lufthansa ακολούθησε και η αυστριακή Austrian Airlines και ενώ το αεροσκάφος της είχε ήδη απογειωθεί από τη Βιέννη με προορισμό το Τελ Αβίβ, ο κυβερνήτης του ανακοίνωσε στους επιβάτες ότι θα πραγματοποιήσει στάση ανεφοδιασμού στην Βουλγαρία και μετά θα επιστρέψει στη Βιέννη. Η αλλαγή του δρομολογίου της Austrian Airlines ανακοινώθηκε πως οφείλεται σε «στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή πλησίον του ισραηλινού εθνικού εναέριου χώρου».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This