Αεροπορικές εταιρίες αποφεύγουν την Μέση Ανατολή – Παγκόσμια ανησυχία για κλιμάκωση της έντασης

Κηδεύεται στην Ντόχα ο Ισμαήλ Χανίγια

Must Read

«Καζάνι» που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια αλλά και του ηγέτη της Χεζμπολάχ και η ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στην πολύπαθη περιοχή είναι έντονη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε στην Ντόχα του Κατάρ η τελετή της ταφής του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. Η κηδεία είχε γίνει χθες, Πέμπτη, στην Τεχεράνη με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμεινί να ηγείται της προσευχής.  Η σορός του Χανίγια μεταφέρθηκε αεροπορικώς από το Ιράν στο Κατάρ, όπου ζούσε τα περισσότερα από τα τελευταία χρόνια, της ζωής του. Η ταφή θα γίνει σε νεκροταφείο στο προάστιο Λουσάιλ, βόρεια της Ντόχα.

Δείτε την κηδεία:

Φόβος για αντίποινα

Διαμηνύοντας πως τα αντίποινα είναι «αναπόδραστα», ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, είπε πως «το Ισραήλ δεν ξέρει ποιες κόκκινες γραμμές παραβίασε» κατά τη διάρκεια της κηδείας του Φουάντ Σουκρ. Το βράδυ, το κίνημα ανακοίνωσε πως εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Η Χεζμπολά, υποστηριζόμενη από το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς, ανταλλάσσει πυρά στην πράξη καθημερινά με τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις στην Τεχεράνη και στη Βηρυτό εντείνουν την ανησυχία για τον κίνδυνο ανάφλεξης σε όλη τη Μέση Ανατολή, ανάμεσα από τη μια στο Ισραήλ και τους συμμάχους του, με κυριότερο τις ΗΠΑ, κι από την άλλη το Ιράν και δυνάμεις προσκείμενες σε αυτό στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε χθες πως το Ισραήλ έχει «πολύ υψηλό επίπεδο» προετοιμασίας για οποιοδήποτε σενάριο, «αμυντικό ή επιθετικό», σύμφωνα με το γραφείο του.




Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ μπροστά σε όλες τις απειλές του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προσκείμενων σε αυτό τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς, Χεζμπολά και Χούθι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Χθες χιλιάδες άνθρωποι σε πένθος, με παλαιστινιακές σημαίες ή πορτρέτα του Ισμαήλ Χανίγια, παραβρέθηκαν στην κηδεία του, που σημαδεύτηκε από προτροπές για εκδίκηση.Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος απείλησε το Ισραήλ πως το περιμένει «σκληρή τιμωρία», έψαλλε προσευχή για τους νεκρούς μπροστά στα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια και σωματοφύλακά του, καλυμμένα με παλαιστινιακές σημαίες.

Το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ, πιο γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Χούθι, διεμήνυσε χθες πως θα υπάρξει «στρατιωτική απάντηση» στην «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην οποία προχώρησε κατ’ αυτό το Ισραήλ.

Σύμφωνα με χωριστό δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, που επικαλέστηκαν τρεις ιρανούς αξιωματούχους χωρίς να τους κατονομάσουν, ο αγιατολάς Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ανώτατου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας προχθές Τετάρτη, διέταξε να εξαπολυθούν απευθείας πλήγματα στο Ισραήλ σε ανταπόδοση για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Το Κατάρ φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς κατόπιν συμφωνίας με τις ΗΠΑ από το 2012, αφού έκλεισαν τα γραφεία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Δαμασκό.

Ο Ισμαήλ Χανίγια διαδραμάτιζε ρόλο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, συνομιλώντας με τους μεσολαβητές του Κατάρ — που πλέον εκφράζουν δημόσια αμφιβολίες για το αν έχει νόημα η συνέχιση του εγχειρήματος μετά τη δολοφονία του.Η διεθνής κοινότητα παρότρυνε να επιδειχθεί ψυχραιμία και να συνεχιστεί η προσπάθεια για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως τα αντίποινα του Ιράν και συμμάχων του θα είναι μετρημένα, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

«Το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν θέλουν να παίξουν το παιγνίδι του Νετανιάχου», να του δώσουν «τα προσχήματα που χρειάζεται για να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο», εκτίμησε η Άμαλ Σάαντ, ειδική στη Χεζμπολάχ.

Ματαιώνονται πτήσεις

Την ίδια στιγμή, αεροπορικές εταιρίες αποφεύγουν τον ιρανικό και τον λιβανέζικο εναέριο χώρο και ματαιώνουν πτήσεις προς το Ισραήλ και τον Λίβανο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση στην περιοχή μετά τη δολοφονία υψηλόβαθμων μελών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα.

Η Singapore Airlines σταμάτησε να πετά μέσω του ιρανικού εναέριου χώρου από νωρίς σήμερα και χρησιμοποιεί εναλλακτικές διαδρομές, σύμφωνα με δήλωσή της προς το Reuters, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια είναι η βασική της προτεραιότητα.

Η EVA Air της Ταϊβάν και η China Airlines επίσης εμφανίζονταν να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο για πτήσεις προς το Άμστερνταμ σήμερα ενώ πριν πετούσαν πάνω από το Ιράν, σύμφωνα με τα δεδομένα του ιστοτόπου Flightradar24, που παρακολουθεί την πορεία αεροσκαφών. Οι εταιρίες δεν απάντησαν άμεσα σε σχόλιο για τις αλλαγές αυτές.




Σε ενημερωτικό δελτίο, ο OPSGROUP, ένας οργανισμός που δίνει συμβουλές για τους κινδύνους στις πτήσεις, συνέστησε στις εταιρίες που πετούν μεταξύ Ασίας και Ευρώπης να αποφεύγουν τον ιρανικό και τον ιρακινό εναέριο χώρο. Χθες, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι θα συναντήσουν εκπρόσωπους από τους περιφερειακούς συμμάχους του Ιράν, από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη, για να συζητήσουν πιθανά αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Πολλές αεροπορικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών και ευρωπαϊκών, ήδη απέφευγαν να πετούν πάνω από το Ιράν, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις με πυραύλους και drones τον Απρίλιο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Η πτήση της Singapore Airlines προς το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου νωρίς σήμερα πέταξε βορείως του Ιράν, μέσω Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν, αντί να διασχίσει τον ιρανικό εναέριο χώρο όπως έκανε μία ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Flightradar24.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός αεροπορικών εταιριών συνέχιζαν σήμερα να πετούν πάνω από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Etihad, της Emirates και της FlyDubai από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και της Qatar Airways και της Turkish Airlines.

Τις δύο τελευταίες ημέρες, η Air India, ο γερμανικός όμιλος Lufthansa, οι αμερικανικές United Airlines και Delta Air και η ιταλική ITA Airways ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ.

Αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι ματαιώνουν και καθυστερούν πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, μετά από πλήγμα στα υπό ισραηλινή κατοχή Υψίπεδα του Γκολάν το Σάββατο.




Ο Καναδάς εξέδωσε χθες προειδοποίηση προς τα καναδικά αεροσκάφη να αποφεύγουν τον λιβανέζικό εναέριο χώρο για έναν μήνα λόγω των κινδύνων που υπάρχουν για τις αερομεταφορές από τη στρατιωτική δραστηριότητα.

Η Βρετανία εδώ και ένα μήνα ενημερώνει τους πιλότους για πιθανό κίνδυνο από αντιαεροπορικά όπλα και τη στρατιωτική δραστηριότητα στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.




Ανησυχία Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) «πολύ ανήσυχος» για την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ κάλεσε για ακόμη μια φορά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να φροντίσει να συναφθεί το ταχύτερο δυνατό συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για αυτή την κατάσταση», είπε ο κ. Μπάιντεν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον, όπου υποδέχθηκε αμερικανούς αποφυλακισθέντες από τη Ρωσία στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής.

Η δολοφονία στο Ιράν του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, του Ισραήλ Χανίγια, δεν βοηθά να «διευθετηθεί» η κατάσταση, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This