Αποκάλυψη: Αυτοί είναι οι πέντε πιθανοί διάδοχοι του Χανίγια στην ηγεσία της Χαμάς

Must Read

Ποιος θα ήταν αυτός που μπορούσε άραγε να διαδεχθεί τον δολοφονημένο Ισμαήλ Χανίγια στην ηγεσία της Χαμάς; Τι θα σήμαινε αυτό για Ισραήλ και Παλαιστίνιους; Πώς θα εξελιχθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή όταν αποκτήσει ξανά ηγέτη η οργάνωση;

Το AFP, με αφορμή την ανακοίνωση της Χαμάς ότι τα πολιτικά της όργανα (το Συμβούλιο Shura) θα συγκληθούν σύντομα προκειμένου να επιλέξουν νέο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου, σε σημερινό του άρθρο παρουσίασε κάποιους από τους αξιωματούχους της Χαμάς, που θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως διάδοχοι του Χανίγια (από το 2017 ήταν επικεφαλής), ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Τεχεράνη, από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Η διαδοχή αυτή θα πραγματοποιηθεί εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την απειλή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με τα μέλη της Χαμάς να παραμένουν προσηλωμένα σε μια προσέγγιση χωρίς παραχωρήσεις, στη μάχη για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος ακόμα και διά των όπλων.

Μετά τη δολοφονία του ηγέτη της, θα ήταν «πολιτικά παράλογο» ο διάδοχός του «να κλίνει προς την ευελιξία απέναντι στο Ισραήλ», παρατηρεί ο Ταχίρι Μουστάφα από το International Crisis Group (ICG), όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι σχέσεις με τις αραβικές και ισλαμικές χώρες» θα ληφθούν επίσης υπόψη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πηγή στο εσωτερικό του κινήματος.

Αυτοί είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Χανίγια

Αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού ΠΓ (Πολιτικού Γραφείου) της Χαμάς στη Γάζα, ο Χαλίλ αλ Χάγια είναι γνωστός ως προσκείμενος στον Γιαχία Σινουάρ, τον οποίο κατηγορεί το Ισραήλ ότι ήταν ένας από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και είναι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα.

Το 2006, διηύθυνε την κοινοβουλευτική ομάδα της Χαμάς, που είχε μόλις κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες εκφυλίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις με το κίνημα Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ένθερμος οπαδός του ένοπλου αγώνα, έχασε πολλά μέλη της οικογένειάς του κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως το 2007 στην κατοικία του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Khalil al-Hayya

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΠΓ, θεωρείται πως έχει παρόμοια πραγματιστική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις όπως και ο Χανίγια. Έχει ταχθεί, για παράδειγμα, υπέρ μιας «μακράς διάρκειας κατάπαυσης του πυρός» με το Ισραήλ, και υπέρ της αποδοχής των παλαιστινιακών συνόρων όπως είχαν διαμορφωθεί μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, θέμα που παραμένει πολύ αμφιλεγόμενο στο εσωτερικό του κινήματος.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, διέμενε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και συνελήφθη, κατηγορούμενος για συγκέντρωση κεφαλαίων υπέρ της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Στη συνέχεια έζησε στην εξορία, κυρίως στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και στο Κατάρ.

Το όνομά του κυκλοφορούσε συχνά για τη διαδοχή του ενός ή του άλλου ηγέτη της Χαμάς, χωρίς επιτυχία.

Musa Abu Marzuk

Ταμίας του κινήματος, εδώ και καιρό υπεύθυνος για τα οικονομικά της Χαμάς, ο Ζάχερ Τζαμπαρίν ήταν κοντά στον Χανίγια και μερικές φορές θεωρείτο ακόμη και δεξί χέρι του.

Έγκλειστος στις ισραηλινές φυλακές, απελευθερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής Παλαιστίνιων κρατουμένων με τον Γκιλάντ Σαλίτ, έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατείτο όμηρος για πέντε χρόνια.

Προσκείμενος στην Τουρκία, όπου έχει ζήσει κάποια χρόνια, ο Τζαμπαρίν προσέλαβε κυρίως ανθρώπους για ξέπλυμα χρήματος σε μεγάλη κλίμακα, δύο από τους οποίους συνελήφθησαν στο Ισραήλ το 2018.

Συμμετείχε επίσης σε φονικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Zaher Jabarin (video capture https://www.youtube.com/@HT-Videos)

Προκάτοχος του Χανίγια, ο Χάλεντ Μεσάαλ ζει στην εξορία από το 1967, στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στη Συρία και σε άλλες χώρες.

Αναδείχθηκε στην ηγεσία του κινήματος μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ του ιδρυτή της Χαμάς, Άχμεντ Γιασίν, στη συνέχεια του διαδόχου του στα παλαιστινιακά εδάφη, Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι.

Επέζησε απόπειρας δολοφονίας του το 1997 στο Αμάν από πράκτορες της Μοσάντ, της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας.

Όταν ζούσε στη Συρία, είχε επικρίνει το συριακό καθεστώς για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στάση που προκάλεσε τριβές με το Ιράν, στρατηγικό σύμμαχο της Συρίας και μεγάλο υποστηρικτή της Χαμάς.

Khaled Meshaal

Εκλεγείς τον Φεβρουάριο του 2017 στην ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ είναι μεταξύ των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής.

Εξήντα ενός ετών, πέρασε 23 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές προτού απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Γεννηθείς στη Χαν Γιούνις, μια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση).

Θα ιδρύσει στη συνέχεια τη Majd, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς.

Πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και θεωρούμενος ως εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, καταζητείται από το Ισραήλ και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών με τους «διεθνείς τρομοκράτες».

Οι μετακινήσεις του Σινουάρ περιβάλλονται από άκρα μυστικότητα. Δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 7 Οκτωβρίου.

Yahya Sinwar

Ανάλυση Al Jazeera: Θα είναι «δύσκολο να αντικατασταθεί»

«Η Χαμάς θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει τον Χανίγια λόγω των ισχυρών του δεσμών με τους Άραβες συμμάχους και του κεντρικού του ρόλου στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο αναλυτής της Μέσης Ανατολής με έδρα τη Βηρυτό, Σάμι Νάντερ.

Ως πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, ο Χανίγια έδωσε στην ομάδα ένα πιο «μετριοπαθές προφίλ» και πέτυχε «να βελτιώσει τους δεσμούς με πολλές αραβικές κυβερνήσεις με τις οποίες οι σχέσεις ήταν τεταμένες», είπε ακόμα ο Νάντερ στο Al Jazeera.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας, έπαιξε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, σημειώνει το δίκτυο.

Η επιλογή διαδόχου περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ο αναπληρωτής του Χανίγια, Σαλέχ αλ-Αρούρι, σκοτώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, σημείωσε ο Νάντερ.

The New Arab: Και τώρα τι;

Στον πρόλογο της ανάλυσης αναφέρονται τα εξής:

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, σκοτώθηκε σε χτύπημα στο Ιράν, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στην οργάνωση. Οι αναλυτές λένε ότι αυτή η δολοφονία τερματίζει τις πιθανότητες μιας επικείμενης συμφωνίας.

Με τον Γιαχια Σίνουαρ  να αναμένεται να παραμείνει διοικητής στη Γάζα, εμφανίζονται ως πιθανοί διάδοχοι οι Χαλέντ Μεσάλ και Χαλίλ αλ Χάγια.

Η δολοφονία, σε συνδυασμό με ένα χτύπημα σε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, εγείρει φόβους για κλιμάκωση της περιφερειακής σύγκρουσης.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ είχαν υποστήριξη από την Ουάσιγκτον.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This