Η Βενεζουέλα στο έλεος του Μαδούρο!

Πώς το καθεστώς του Καράκας έχει οδηγήσει τη χώρα σε δραματική οικονομική κατάσταση και την κοινωνία στην κατάρρευση. Βραδυφλεγής «βόμβα» η επιστροφή στην παγκόσμια απομόνωση

Must Read

Αφού απέτυχε να εκδιώξει τον Nικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια τριών γύρων μαζικών διαδηλώσεων από το 2014, η αντιπολίτευση εμπιστεύτηκε την κάλπη. Μάταια. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακηρύχθηκε ξανά επίσημα νικητής των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών της χώρας του την προηγούμενη Δευτέρα, μία ημέρα αφότου η αντιπολίτευση επίσης διεκδίκησε τη νίκη.

Πολλοί πίστευαν ότι η Βενεζουέλα θα μπορούσε να αποφύγει την αιματοχυσία και να τερματίσει 25 χρόνια μονοκομματικής διακυβέρνησης. Ο νικητής επρόκειτο να αναλάβει τον έλεγχο μιας οικονομίας που ανακάμπτει από την κατάρρευση και ενός πληθυσμού που επιθυμεί απεγνωσμένα την αλλαγή. Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Η Βενεζουέλα βρίσκεται στην κορυφή των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο και κάποτε καυχιόταν για την πιο προηγμένη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Αλλά αφότου ο Μαδούρο ανέλαβε το τιμόνι οι αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας είναι σπάνιες. Το νερό, ο ηλεκτρισμός και άλλες δημόσιες υπηρεσίες είναι απρόβλεπτες. Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Η χώρα που κάποτε υποδεχόταν τους Ευρωπαίους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τους Κολομβιανούς που διέφευγαν από μια αιματηρή εσωτερική σύγκρουση, είδε περισσότερους από 7,7 εκατομμύρια ανθρώπους να την εγκαταλείπουν. Οι πετρελαϊκές κυρώσεις των ΗΠΑ επεδίωκαν να αναγκάσουν τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία μετά την επανεκλογή του το 2018, την οποία δεκάδες χώρες καταδίκασαν ως παράνομη. Ομως οι κυρώσεις απλώς επιτάχυναν την έξοδο εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι διαδηλώσεις αυτής της εβδομάδας ακολούθησαν μια συνέντευξη Τύπου στην οποία το καθεστώς ισχυρίστηκε ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο συμμετείχε σε συνωμοσία για την αλλοίωση των αποτελεσμάτων που στάλθηκαν από τα εκλογικά κέντρα στα κεντρικά γραφεία της εκλογικής Αρχής. Η Ματσάδο και ο αναπληρωματικός της υποψήφιος Εντμούντο Γκονζάλες δημιούργησαν ένα κίνημα πολιτών που είχε ως κίνητρο την αναμόρφωση της οικονομίας και την επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν. Μια έρευνα των αρχών Ιουλίου από την εταιρία Delphos με έδρα το Καράκας διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των Βενεζουελάνων πίστευε ότι, αν υπήρχε νοθεία, θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν μέχρι η κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών. Το κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ο Γκονζάλες είναι ο νόμιμος νικητής των εκλογών. Ενα exit poll που διεξήχθη από την αμερικανική εταιρία Edison Research έδειξε ότι ο Γκονζάλες κέρδισε με περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες – σε πλήρη αντίθεση με την καταμέτρηση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία ο Μαδούρο συγκέντρωσε το 51,2% των ψήφων έναντι 44,2% του Γκονζάλες.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής πίεση έχει αυξηθεί προς τον Μαδούρο για να παράσχει διαφάνεια σχετικά με την εκλογική καταμέτρηση. ΗΠΑ και Ε.Ε. αμφισβητούν το αποτέλεσμα. Ο Παναμάς έφτασε στο σημείο να ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή των δεσμών του με το καθεστώς του Καράκας και αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν την περασμένη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ θα καθορίσουν τις μελλοντικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας με βάση το αν η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει πλέον απελάσει διπλωματικό προσωπικό από τις αποστολές της Αργεντινής, της Χιλής, της Κόστα Ρίκα, του Περού, του Παναμά, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Ουρουγουάης. Είναι προς το συμφέρον του Μαδούρο να νομιμοποιήσει την ψήφο του όχι μόνο στους πολίτες της Βενεζουέλας αλλά και στον κόσμο. Χωρίς την αναγνώριση της προεδρίας του, η πολυπόθητη ελάφρυνση των κυρώσεων είναι απίθανη, πράγμα που σημαίνει ότι η Βενεζουέλα θα βρεθεί μπροστά σε έναν δύσκολο δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη. Η αναταραχή θα μπορούσε επίσης να σταματήσει τα πρόσφατα υπογεγραμμένα έργα από την κρατική εταιρία πετρελαίου και την αυξημένη παραγωγή πετρελαίου από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής Chevron, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 95% των εξωτερικών εσόδων της Βενεζουέλας.

Κακός οιωνός για την παραγωγή αργού πετρελαίου η κατάληψη της προεδρίας

Η ανακήρυξη της νίκης του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρική κούρσα της Βενεζουέλας αποτελεί κακό οιωνό για την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της παραγωγής πετρελαίου της χώρας. Τα ομόλογα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Petroleos Venezuela SA υποχώρησαν, μαζί με το δημόσιο χρέος της χώρας, καθώς το φάσμα της επιστροφής στην παγκόσμια απομόνωση ελλοχεύει. Η Βενεζουέλα, ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ και κάποτε σημαντική δύναμη στις παγκόσμιες αγορές αργού πετρελαίου, είδε την παραγωγή της να πέφτει κατά περισσότερο από 70% από τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, καθώς οι πολιτικές του Μαδούρο και του προκατόχου και μέντορά του Ούγκο Τσάβες οδήγησαν σε μείωση των επενδύσεων στην τεχνολογία των πετρελαϊκών πεδίων και στις εργασίες συντήρησης. Η εθνικοποίηση περιουσιακών στοιχείων που κατείχαν επί μακρόν εταιρίες όπως η Exxon Mobil Corp. και η ConocoPhillips πριν από περισσότερο από μια δεκαετία ενίσχυσε την απομόνωση του έθνους, τρόμαξε ορισμένους ξένους επενδυτές και επιτάχυνε την παρακμή του πετρελαϊκού τομέα της Βενεζουέλας. Οποιαδήποτε πιθανότητα αναβίωσης της παραγωγής αργού στα τεράστια κοιτάσματα της χώρας εξαρτάται από τις κινεζικές και τις ρωσικές επενδύσεις. «Αυτό ρίχνει στη θάλασσα το σχέδιο του Μαδούρο να επιτύχει αναγνώριση για την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη» δήλωσε ο Φρανσίσκο Μονάλντι, διευθυντής ενεργειακής πολιτικής της Λατινικής Αμερικής στο Ινστιτούτο Baker για τη Δημόσια Πολιτική του πανεπιστημίου Rice. «Αυτό είναι νεκρό προς το παρόν» πρόσθεσε. Ο Μονάλντι βλέπει τη Βενεζουέλα να αυξάνει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 200.000 βαρέλια μέχρι το τέλος του 2025, κάτι που θα αντιπροσώπευε αύξηση 24% από τον αριθμό των 851.000 βαρελιών του Ιουνίου. Οι φθίνουσες πετρελαιοπηγές και τα εγκαταλειμμένα διυλιστήρια της PDVSA χρειάζονται επείγουσα, διαρκή επισκευή. Από τον περασμένο μήνα η κρατική εταιρία εξήγαγε μόλις 654.000 βαρέλια ημερησίως, το ήμισυ από ό,τι έστελνε στο εξωτερικό προτού οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας το 2019.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This