Εκατοντάδες συλλήψεις στις πιο βίαιες διαδηλώσεις στην Αγγλία εδώ και χρόνια – «Θέλουμε την χώρα μας πίσω» φωνάζουν οι διαδηλωτές

Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να καταπνίξει τις ταραχές

Must Read

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζονται σήμερα, Κυριακή 4/8, οι κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις κατά των παράτυπων μεταναστών σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας, με αφορμή την αιματηρή επίθεση σε σχολή χορού στο Σάουθπορτ του 17χρονου μαχαιροβγάλτη Axel Muganwa Rudakubana, με καταγωγή από την Ρουάντα, ο οποίος δολοφόνησε τρία κοριτσάκια, ηλικίας έξι, εφτά και εννέα ετών.

Μία ημέρα μετά το περιστατικό άρχισαν να ξεσπούν βίαιες διαδηλώσεις, οι οποίες δεν άργησαν να εξαπλωθούν παντού στην χώρα, «υποβοηθούμενες» και από την -ψευδή, όπως αποδείχτηκε, αλλά αγνοήθηκε- πληροφορία ότι ο 17χρονος μακελλάρης ήταν λαθρομετανάστης. «Θέλουμε την χώρα μας πίσω», «προστατεύστε τα παιδιά μας», «σταματήστε τις βάρκες» είναι κάποια από τα συνθήματα που ακούγονται στις κινητοποιήσεις, με τις σημαίες της Αγγλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να καλύπτουν τα σώματα των εξαγριωμένων διαδηλωτών.




Χθες Σάββατο, η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 100 συλλήψεις σε περιοχές της βόρειας και νοτιοδυτικής Αγγλίας, αλλά και της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς η κατάσταση σε γειτονιές του Λίβερπουλ, του Μπέλφαστ, του Μπλάκπουλ και του Λιντς, μεταξύ άλλων, ήταν κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές, έσπασαν βιτρίνες σε δεκάδες καταστήματα και κατέστρεψαν αυτοκίνητα, ενώ στο στόχαστρό τους βρέθηκαν, επίσης, πολλά μίνι-μάρκετς, από τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά ανήκουν σε μετανάστες, τζαμιά και ισλαμικά κέντρα, ακόμη και ένα ξενοδοχείο στο Ρόδεραμ, όπου φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο.

Αρκετοί ήταν και οι αστυνομικοί που τραυματίστηκαν από τα τούβλα και τα μπουκάλια που πετούσαν οι διαδηλωτές προς πάσα κατεύθυνση, ενώ πολλά από τα καταστήματα που βρέθηκαν στο έλεός τους, λεηλατήθηκαν από τους ίδιους. Όπως τονίζουν σήμερα οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες, οι βίαιες διαδηλώσεις «ενορχηστρώνονται» από ακροδεξιές οργανώσεις όπως η English Defence League.




Οι αντιδράσεις και οι ενέργειες της κυβέρνησης

Ειδικά για την αντιμετώπιση των σαββατιάτικων διαδηλώσεων είχαν επιστρατευτεί επιπλέον 4.000 αστυνομικοί, σύμφωνα με το εθνικό συμβούλιο των επικεφαλής της αστυνομίας (National Police Chiefs’ Council), ώστε να μπορέσουν να συγκρατήσουν τους εξαγριωμένους διαδηλωτές, με την βρετανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι «η αστυνομία έχει την πλήρη υποστήριξή της να ενεργήσει με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο».

«Σας εγγυώμαι ότι θα μετανιώσατε που συμμετείχατε σε αυτές τις ταραχές», προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να οδηγήσει αυτούς τους αλήτες στη δικαιοσύνη».

Από την πλευρά της, η Ένωση Αστυνομικών Αγγλίας και Ουαλίας έκανε λόγο για «αποτρόπαιες και παράλογες πράξεις βίας», ενώ η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος ότι «θα πληρώσουν το τίμημα όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες».

Σύμφωνα με άρθρο των βρετανικών «Times», οι εισαγγελείς είναι σε ετοιμότητα να εκδικάσουν υποθέσεις ακόμα και νυχτερινές ώρες, ώστε να μην δημιουργηθεί συμφόρηση, ενώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα η κυβέρνηση, διασφαλίζει ότι υπάρχουν αρκετές θέσεις στις φυλακές της χώρας, κάτι που σχολιάζεται ως «άμεση δικαιοσύνη» για όσους εμπλέκονται στις αναταραχές.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This