Βαγγέλης Τάβος: Ο άνθρωπος του Ράμα πρόδωσε την ομογένεια

Γεμάτη σκιές η νίκη του κάποτε υπουργού στον Δήμο Χειμάρρας. Η περίεργη υπόθεση lobbying στην οποία εμπλέκεται

Must Read

Οι αντιδράσεις για τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο ο Ράμα άρπαξε τον δήμο από τον νόμιμο νικητή των εκλογών Μπελέρη δεν φρέναραν τον Αλβανό πρωθυπουργό που επιχείρησε να ξεγελάσει την ελληνική μειονότητα με την υποψηφιότητα του Τάβου.

  •  του Βασίλη Γαλούπη – εφημερίδα «δημοκρατία»

Όμως, οι Έλληνες της Χειμάρρας, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι βιώνουν καθημερινά και τι παιχνίδια παίζει εναντίον τους η αλβανική ηγεσία, δεν είδαν εξαρχής με καλό μάτι τον εκλεκτό του Ράμα. Κι ας πρόκειται για πολιτικό ελληνικής καταγωγής.

Ο Τάβος κέρδισε τις εκλογές, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματα, όμως τα μειονοτικά ΜΜΕ έχουν γράψει κατά καιρούς πολλά ρεπορτάζ για τη δράση του συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου.

Ο Τάβος είχε βρεθεί στο στόχαστρο ήδη από το 1996, όταν κατέβηκε για πρώτη φορά ως υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη μειονοτική περιοχή της Δρόπολης, επειδή θεωρήθηκε ότι διέσπασε τους Ελληνες της περιοχής. Η μειονότητα μέχρι τότε εκπροσωπούνταν από το κόμμα της Ομόνοιας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, βρέθηκε πολλάκις αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια της ελληνικής ομογένειας.

Οι Χειμαρριώτες αποκαλούν «εισαγόμενο» τον Τάβο όχι μόνο επειδή δέχθηκε την πρόταση Ράμα, μετά την προκλητική καθαίρεση Μπελέρη, αλλά και διότι διεκδίκησε και πήρε τον Δήμο Χειμάρρας δίχως να έχει προηγουμένως καμία σχέση με τη συγκεκριμένη πόλη.

Ένα από τα σημαντικότερα ΜΜΕ της περιοχής, το himara.gr, έγραφε στις 18 Ιουλίου: «Δύσκολα θα βρεις κάποιον σοσιαλιστή στη Χειμάρρα να σου μιλήσει ανοιχτά για το πώς νιώθει με την επιλογή του Αλβανού πρωθυπουργού να κατεβάσει έναν ξένο προς τον δήμο υποψήφιο για τη δημαρχία. Ολοι όμως συμφωνούν πως θα προτιμούσαν ο υποψήφιός τους να κατάγεται από τον -διευρυμένο έστω- δήμο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η επιλογή του Βαγγέλη Τάβου ως υποψήφιου δημάρχου από τον Εντι Ράμα έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο στρατόπεδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χειμάρρας».

Τα τοπικά ΜΜΕ δίνουν κι άλλες πληροφορίες. Όπως ότι δεν έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από τότε που κατήγγειλε δημόσια μια εκστρατεία εξαγοράς ψήφων. Τότε δεν δίσταζε να διατυμπανίζει στα αλβανικά κανάλια πως οι ψήφοι εξαγοράστηκαν από τον Ράμα με χρήματα που προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, το 2021 ο Τάβος κατηγορούσε ανοιχτά τον Ράμα πως εξαγόραζε ψήφους στο Αργυρόκαστρο.

Όμως, μετά τις τελευταίες αποτυχίες του σε τοπικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο Τάβος δέχθηκε την πρόταση του Εντι Ράμα, σε μια κίνηση που επιχείρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός δήθεν ως ένδειξη καλής διάθεσης προς την ελληνική πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο ο Τάβος είδε ότι έπειτα από χρόνια αποτυχιών και πολιτικής απραξίας μπορεί να ξαναμπεί στην πολιτική σκηνή, στην οποία κάποτε αισθανόταν παντοδύναμος.

Αρχικά του ανατέθηκε τον Μάρτιο από τον Ράμα η Περιφέρεια Αυλώνα, ώστε να προετοιμαστεί για την κάθοδό του στις επερχόμενες εκλογές. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, κατά το himara.gr, του έδωσε ως όπλο τη δυνατότητα να μοιράζει τίτλους ιδιοκτησίας προκειμένου να προσελκύσει ψήφους.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Ράμα χρειαζόταν έναν υποψήφιο που δεν υπήρχε περίπτωση να εμπλέκεται σε υπόθεση Δικαιοσύνης στον Δήμο Χειμάρρας. Έχοντας βάλει τον πρώην δήμαρχο στη φυλακή και τον υπηρεσιακό δήμαρχο Αχιλλέα Μπολάνο υπό έρευνα από την ειδική εισαγγελία για παράνομη οικειοποίηση περιουσίας μέσω πλαστογραφίας, ο Ράμα κατέληξε στον Τάβο επειδή για λόγους τακτικισμού και καλοπιάσματος των Βρυξελλών ήθελε ο δήμαρχος της Χειμάρρας να έχει μητρική γλώσσα τα ελληνικά και να δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος.

Τον περασμένο Ιούνιο είδε το φως στα αλβανικά ΜΜΕ μια περίεργη υπόθεση που απασχόλησε και την ελληνική μειονότητα. Τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι «ο Τάβος εμφανίζεται ως εμπλεκόμενος στον φάκελο της υπόθεσης lobbying του κόμματος LSI (κόμμα του Ιλίρ Μέτα, του οποίου ήταν βουλευτής ο Τάβος) που ερευνά το SPAK, όπου εξετάζεται η συνδιαλλαγή με Αμερικανούς αξιωματούχους την παραμονή των εκλογών του 2017 στην Αλβανία». Η καταγγελία στη Δικαιοσύνη έγινε από πρώην βουλευτή.

Σε ό,τι συμπέρασμα κι αν καταλήξουν οι αλβανικές Αρχές, η νίκη του Τάβου στις πρόσφατες εκλογές ήδη έχει γεμίσει με σκιές για αλλοίωση αποτελέσματος και για απόπειρα χειραγώγησης της διαδικασίας από την αλβανική κυβέρνηση. Η μειονότητα φαίνεται ανάστατη από αυτή την εξέλιξη, με έναν υποψήφιο που θεωρείται από πολλούς όχι μόνο επιβαλλόμενος στην πόλη αλλά και ανεπιθύμητος.

Σε συνέντευξή του στο Euronews παραμονές των εκλογών ο Τάβος παραδέχθηκε ότι έχει μεταφέρει μέλη της οικογένειάς του από το Δερόπολη στη Χειμάρρα, με σκοπό να προστατεύσουν τις ψήφους του την ημέρα των εκλογών. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «παράνομες μετεγγραφές», υποστηρίζοντας ότι «αυτές αποσκοπούν στη χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος».

Στην πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη του ο Τάβος επιχείρησε να δείξει μια ενωτική διάθεση, αλλά απέτυχε να πείσει. Ο λόγος του άρχισε με το προκλητικό μήνυμα ευγνωμοσύνης του στον «πρωθυπουργό Εντι Ράμα, που με πρότεινε και πίστεψε σε εμένα, με την πλήρη θέληση και την καλοσύνη του». Αποξενώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τους Χειμαρριώτες…

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1969 στις Γεωργουτσάτες, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ελληνικής μειονότητας, που υπάγεται στον Δήμο Δερόπολης, του νομού Αργυροκάστρου. Πέρασε στην Ιατρική και απέκτησε ειδικότητα στη Γυναικολογία. Η πολιτική του καριέρα άρχισε το 1996, όταν εκπροσωπώντας το αλβανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στο Αργυρόκαστρο. Από το 1997 και για τα επόμενα 13 χρόνια ήταν βουλευτής των Σοσιαλιστών. Το 2010 μετακινήθηκε στο κόμμα του Ιλίρ Μέτα. Εγινε αντιπρόεδρος της Βουλής και το 2012-13 υπουργός Υγείας. Την Κυριακή εξελέγη, εν μέσω αμφιβολιών, νέος δήμαρχος Χειμάρρας. 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This