Μπορεί ο φετινός Ιούλιος να ήταν κατά τι λιγότερο θερμός από τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ωστόσο, τα δεδομένα που έρχονται στο «φως» δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο της κλιματικής αλλαγής στο ευρωπαϊκό ινστιτούτο Copernicus, γίνεται ολοένα πιο πιθανό, το 2024 να μετατραπεί στην χρονιά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στα παγκόσμια χρονικά.
«Η σειρά 13 συναπτών μηνιαίων ρεκόρ ζέστης στην επιφάνεια της Γης έλαβε τέλος, αλλά παρά τρίχα», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) στο ινστιτούτο Κοπέρνικος.
«Κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, που σημαδεύτηκε από ρεκόρ ζέστης στην Ελλάδα και στην Ιαπωνία, ενώ στο Μαρόκο ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 48 βαθμούς, προκαλώντας 21 θανάτους σε 24 ώρες, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ήταν 16,91 βαθμούς, δηλαδή 0,04 βαθμούς από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούλιο του 2023», σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του C3S του Κοπέρνικου, που επισημαίνει πως οι υψηλές θερμοκρασίες έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στις δυτικές ΗΠΑ και στον Καναδά, στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, καθώς και στην ανατολική Ανταρκτική, ενώ η Ευρώπη έζησε τον δεύτερο πιο θερμό Ιούλιο μετά το 2010.
Τι συνέβη τον Ιούλιο
Σε παγκόσμια κλίμακα, τον περασμένο μήνα η θερμοκρασία ήταν 1,48 βαθμό πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο της περιόδου 1850-1900. Έμεινε ελάχιστα κάτω από το συμβολικό όριο του 1,5 βαθμού, που ξεπερνιόταν κάθε μήνα επί έναν χρόνο.
«Ωστόσο ο Ιούλιος της τρέχουσας χρονιάς είναι ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφτεί ποτέ», υπογραμμίζει η υπηρεσία, με την κ. Μπέρτζες να συμπληρώνει:
«Η συνολική εικόνα δεν έχει αλλάξει: το κλίμα μας συνεχίζει να θερμαίνεται. Οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής άρχισαν πολύ πριν από το 2023 και θα συνεχιστούν ώσπου οι παγκόσμιες εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου φθάσουν στο μηδέν, στην κλιματική ουδετερότητα».
Από την πλευρά της, η Σελέστε Σάουλο, η αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ), επεσήμανε πως ο κόσμος οδεύει να γίνει υπερβολικά καυτός.
Έντονα φαινόμενα τον Ιούλιο ανά την υφήλιο
Τον περασμένο μήνα κύματα καύσωνα έπληξαν την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Πλημμύρες άνευ προηγουμένου σάρωσαν το Πακιστάν και την Κίνα. Κυκλώνες όπως ο Μπέριλ έπληξαν την Καραϊβική και τις ΗΠΑ. Φονικές κατολισθήσεις έπληξαν την πολιτεία Κεράλα της Ινδίας. Γιγαντιαίες πυρκαγιές ρήμαξαν δασικές εκτάσεις στην Καλιφόρνια.
Εξάλλου ο κόσμος έσπασε δυο συνεχόμενες ημέρες τον Ιούλιο το ρεκόρ της υψηλότερης μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί ποτέ (22η, 23η).
Την ίδια ώρα, οι ωκεανοί, που απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας η οποία οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες, συνεχίζουν να υπερθερμαίνονται. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών τον Ιούλιο ήταν 20,88 βαθμούς, η δεύτερη υψηλότερη τιμή οποιουδήποτε Ιουλίου στα χρονικά, μόλις 0,01 βαθμό από το απόλυτο ρεκόρ, που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2023, έπειτα από 15 συναπτούς μήνες που έσπασαν ρεκόρ. Αυτό παραμένει ανησυχητικό, παρότι μπορεί να αναμένεται μεγαλύτερη πτώση καθώς το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που αυξάνει τη θερμοκρασία των ωκεανών, φθάνει στο τέλος του.
Οι θερμοκρασίες στις περιοχές του ισημερινού στον Ειρηνικό, όπου το φαινόμενο Ελ Νίνιο γίνεται ιδιαίτερα αισθητό, έχουν αρχίσει να μειώνονται, κάτι που «υποδεικνύει ότι αναπτύσσεται (φαινόμενο) Λα Νίνια», αντίστροφο από το Ελ Νίνιο, που γενικά ρίχνει τη θερμοκρασία του πλανήτη. Παρά την εξέλιξη αυτή, ειδικοί προεξοφλούν πως το 2024 θα σπάσει το ρεκόρ του 2023 και θα γίνει η πιο θερμή χρονιά στα χρονικά.
Σταματήστε να γράφετε λαμακιες!!
Copernicus είναι ένα στρατευμένο ίδρυμα των ελίτ ,
Με στρατευμένους ψευδοεπιστημενες ,
Με αποτερο στόχο
Την φτωχοποιηση και την παγκόσμια εξουσία !!!!
Μοιράζουν ενοχές , αμαρτίες και σου στέλνουν το λογαριασμό για το
CO2 αποτυπομα σου