Βρετανία: Επιπλέον 1.000 ειδικευμένοι αστυνομικοί στους δρόμους – Φόβοι για νέο γύρο βίαιων επεισοδίων το Σαββατοκύριακο

Must Read

Μετά από δέκα ολόκληρες ημέρες σφοδρών ταραχών και διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Βρετανία, με πιο πρόσφατες εκείνες που συνέβησαν χθες βράδυ στη Βόρεια Ιρλανδία, σήμερα Παρασκευή στη χώρα επικρατεί μια κάποια ηρεμία.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι η υπόλοιπη χώρα δεν έχει γνωρίσει κάποια νέα έξαρση βίας από την Τρίτη, ενώ την προχθές Τετάρτη χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι που διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους πολλών βρετανικών πόλεων κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, οι βρετανικές Αρχές παραμένουν σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού υπό τον -βάσιμο- φόβο ξεσπάσματος νέων εντάσεων από ακροδεξιούς, ενόψει του Σαββατοκύριακου.

Σήμερα το πρωί, διατηρώντας τον τόνο αποφασιστικότητας που έχει υιοθετήσει από την αρχή αυτής της κρίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σε δηλώσεις του σε βρετανικά ΜΜΕ, στο περιθώριο επίσκεψής του στο κέντρο διοίκησης της αστυνομίας του Λονδίνου, κάλεσε τους αστυνομικούς να παραμείνουν «σε κατάσταση συναγερμού» προκειμένου να «εγγυηθούν την ασφάλεια των κοινοτήτων μας». Υπενθύμισε δε πως η κυβέρνησή του υπολογίζει σε γρήγορες καταδίκες των εμπλεκόμενων στις ταραχές από τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποθαρρύνει έναν νέο γύρο επεισοδίων.

Νωρίτερα, ο υπουργός των Εργατικών Νικ Τόμας Σίμοντς δήλωσε στο Sky News ότι, ενόψει του Σαββατοκύριακου, στη χώρα θα αναπτυχθούν επιπλέον 1.000 ειδικευμένοι αστυνομικοί. Αυτοί θα προστεθούν στα χιλιάδες μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου, που έχουν κινητοποιηθεί σε ολόκληρη τη Βρετανία από την περασμένη Τρίτη, ημέρα που ξέσπασαν οι βίαιες ταραχές, με αφορμή την επίθεση 17χρονου μαχαιροβγάλτη με καταγωγή από τη Ρουάντα σε σχολή χορού στη βορειοδυτική Αγγλία, ο οποίος έσφαξε τρία ανήλικα κοριτσάκια.

Μέχρι στιγμή έχουν συλληφθεί σχεδόν 500 άνθρωποι, σε περίπου 150 εκ των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες, με τη δικαιοσύνη να ξεκινά άμεσα να εκδίδει δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος των ταραχοποιών. Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος» ότι αυτή η «γρήγορη» απάντηση εκ μέρους της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών, είχε «πραγματικά αντίκτυπο» στην απουσία νέων βίαιων επεισοδίων στην Αγγλία από την Τρίτη.

Ειδικά από τη στιγμή που ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα αναμεταδίδουν ορισμένες ακροαματικές διαδικασίες στα δικαστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων ανακοινώνονται οι ποινές σε ταραξίες που έχουν ομολογήσει την ενοχή τους. Σε πολλούς εξ αυτών έχουν επιβληθεί ποινές κάθειρξης πολλών ετών, επειδή συμμετείχαν στα επεισόδια και στις συγκρούσεις με την αστυνομία.




Αστυνόμευση και στο… Διαδίκτυο

Για πρώτη φορά σήμερα, η βρετανική δικαιοσύνη αναμένεται να ανακοινώσει τις πρώτες ποινές σε βάρος ατόμων που κατηγορούνται ότι συνέβαλαν στη διασπορά των μηνυμάτων μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τις ταραχές.

Στο Λιντς, ένας 38χρονος άνδρας δήλωσε ένοχος ότι δημοσίευσε μηνύματα υποκίνησης φυλετικού μίσους στο Facebook, καλώντας άλλους να επιτεθούν σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη, όπου φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο. Το κτίριο βρέθηκε στο στόχαστρο διαδηλωτών, που πέταξαν πέτρες και έσπασαν παράθυρα.

Χθες, μία 55χρονη γυναίκα συνελήφθη επειδή ανήρτησε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο αναπαρήγαγε μια ψευδή πληροφορία σχετικά με την ταυτότητα του δράστη της δολοφονίας των τριών κοριτσιών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δεν αποτελούν μία ζώνη παρανομίας» υπογράμμισε σήμερα ο Κιρ Στάρμερ υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα «ερευνήσει» το θέμα, αφότου προειδοποίησε τις τελευταίες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους επικεφαλής τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι καταδίκες πρέπει να λειτουργήσουν ως μία «υπενθύμιση». «Είτε εμπλέκεστε άμεσα (με τις βιαιοπραγίες), είτε δράσατε από απόσταση, είστε ένοχοι και θα οδηγηθείτε ενώπιον της δικαιοσύνης εάν έχετε παραβιάσει τον νόμο», τόνισε.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This