Μετά το Delta Blue, στόχος το Delta Atlantica: Πολλαπλές επιθέσεις σε ελληνικής διαχείρισης δεξαμενόπλοια ανοικτά της Υεμένης!

Must Read

Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, δεξαμενόπλοιο που διαχειρίζεται η Delta Tankers με έδρα τα νότια προάστια (Παλαιό Φάληρο) δέχεται πολλαπλές επιθέσεις ανοικτά της Υεμένης, πιθανότατα από τους Χούθι.

Η… καταδίωξη των ελληνικής διαχείρισης τάνκερ, ξεκίνησε με το suezmax Delta Blue το οποίο δέχθηκε τετραπλή επίθεση την περασμένη Παρασκευή και συνεχίστηκε σήμερα (Τρίτη) με το ίδιας κλάσης, Delta Atlantica, το οποίο μπήκε τρεις φορές στο στόχαστρο!

Από την επίσημη λίστα του στόλου που διαχειρίζεται η Delta Tankers και έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της, στην εταιρική παρουσίαση 2024 – Το Delta Atlantica είναι πάνω από το Delta Blue

Σύμφωνα με το maritime-executive.com οι αντάρτες της Υεμένης δεν έχουν κάνει ακόμη δήλωση σχετικά με αυτές τις επιθέσεις, αλλά οι εικασίες από συμβούλους ασφαλείας είναι ότι η ομάδα στόχευσε την συγκεκριμένη εταιρεία λόγω «δραστηριότητας» με το Ισραήλ.

Όπως σχολιάζει με τη σειρά του το sputnikglobe.com «ο λόγος για την εμφανή εμμονή των Χούτι στο Delta Atlantica είναι ασαφής, αν και οι αντάρτες της Υεμένης είναι γνωστό ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα πετρελαιοφόρα που υποπτεύονται ότι κατευθύνονται προς τα ισραηλινά λιμάνια για να τροφοδοτήσουν την οικονομία και τη πολεμική μηχανή του Τελ Αβίβ».

Οι επιθέσεις κατά του Delta Atlantica ξεκίνησαν γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα και φαίνεται ότι καταδιώχθηκε το ίδιο σκάφος για περισσότερες από τέσσερις ώρες, με τρεις ξεχωριστές επιθέσεις και μία προσέγγιση.

Οι Επιχειρήσεις Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) που παρακολουθούν τις αναφορές από πλοία, εξέδωσαν τρεις αναφορές χωρίς να ταυτοποιήσουν το σκάφος (σ.σ. κάτι που έκαναν αργότερα το βράδυ), αλλά το Reuters επικαλείται το Joint Maritime Information Center (JMIC) το οποίο ταυτοποίησε το σκάφος ως το Delta Atlantica.

Το Delta Atlantica (161.762 dwt) είναι ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου με σημαία Λιβερίας, που φαίνεται να είναι φορτωμένο μετά την αναχώρηση από το Ιράκ στις 4 Αυγούστου. Το AIS του πλοίου δείχνει έναν προορισμό στην Ελλάδα (Άγιοι Θεόδωροι).

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή ( 9 Αυγούστου), το UKMTO μετέδωσε αναφορές για τέσσερις επιθέσεις στο Delta Blue (158.322 dwt), το οποίο ωστόσο διέσχισε τη Δευτέρα με επιτυχία τη Διώρυγα του Σουέζ χωρίς επεισόδια ή ζημιές από καμία από τις επιθέσεις.

Οι επιθέσεις στο Delta Atlantica

Η Τρίτη ξεκίνησε με την αναφορά μιας έκρηξης σε απόσταση, ενώ το Delta Atlantica βρισκόταν περίπου 63 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Αλ Χουνταϊντά (σ.σ. το κύριο λιμάνι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα).

Όπως γράφει το maritime-executive.com ο πλοίαρχος ανέφερε αργότερα μια προσέγγιση από ένα μικρό σκάφος που ενεργούσε «ύποπτα» και άναψε φώτα προς το δεξαμενόπλοιο.

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα το σκάφος ανέφερε μια δεύτερη έκρηξη σε κοντινή απόσταση.

Η τέταρτη αναφορά ήρθε περίπου 45 λεπτά αργότερα, με το δεξαμενόπλοιο να αναφέρει επίθεση από ένα σκάφος επιφανείας χωρίς πλήρωμα. Το drone αναφέρθηκε «επιτυχώς απενεργοποιημένο», χωρίς λεπτομέρειες.

Την περασμένη εβδομάδα, οι φρουροί ασφαλείας κατάφεραν να πυροδοτήσουν ένα από τα βομβαρδιστικά σκάφη προτού πλησιάσει αρκετά το δεξαμενόπλοιο για να προκαλέσει ζημιά.

*φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This