Πολιτική αναταραχή στην Ταϊλάνδη: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέπεμψε τον πρωθυπουργό Σρέτα

Σε μία χώρα με συνεχή πραξικοπήματα

Must Read

Κάπου στον κόσμο, τα δικαστήρια είναι αμείλικτα και ακόμη και πρωθυπουργοί απομακρύνονται, κυβερνήσεις πέφτουν, τηρούνται νόμοι, κανόνες, ουδείς στο απυρόβλητο και υπάρχει απόδοση ευθυνών… Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απέπεμψε λοιπόν, σήμερα τον πρωθυπουργό, Σρέτα Ταβίσιν. Ο λόγος αφορά το ότι διόρισε στο υπουργικό συμβούλιο έναν πρώην δικηγόρο που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες περαιτέρω πολιτικής αναταραχής και ανάταξης της κυβερνώσας συμμαχίας. Φυσικά μιλάμε για άλλα πολιτικά συστήματα σε σχέση με τα κοινά ευρωπαϊκά, αλλά ωστόσο και πάλι δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη του.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων, Σρέτα, γίνεται πια ο τέταρτος πρωθυπουργός στην Ταϊλάνδη μέσα σε 16 χρόνια που απομακρύνεται με αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου. Η δικαστική αποφάνθηκε ουσιαστικά ότι παραβίασε το Σύνταγμα με τον διορισμό ενός υπουργού που δεν ανταποκρινόταν στις ηθικές προδιαγραφές.

Η απομάκρυνση Σρέτα, μετά από λιγότερο από έναν χρόνο στην εξουσία, σημαίνει πρακτικά πως η Βουλή πρέπει να συγκληθεί άμεσα για να επιλέξει τον νέο πρωθυπουργό. Με την προοπτική περαιτέρω αβεβαιότητας, σε μία χώρα που ταλανίζεται εδώ και δύο δεκαετίες από πραξικοπήματα και δικαστικές αποφάσεις, προκαλώντας την πτώση διαφόρων κυβερνήσεων και την απαγόρευση κομμάτων.

Το ίδιο δικαστήριο μάλιστα, διέταξε την περασμένη εβδομάδα την διάλυση του πολύ δημοφιλούς αντιπολιτευόμενου κόμματος «Προχωρούμε Μπροστά» (Move Forward Party – MFP), κρίνοντας πως η εκστρατεία για την αλλαγή ενός νόμου, σχετικά με την προσβολή του στέμματος, υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό το ταϊλανδικό καθεστώς της συνταγματικής μοναρχίας! Το MFP ανασυντάχθηκε την Παρασκευή, αποκτώντας νέο όνομα («Κόμμα του Λαού») αλλά και νέο αρχηγό.

Το κόμμα του Σρέτα, το Pheu Thai Party και οι προκάτοχοί του έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την αναταραχή στην Ταϊλάνδη. Δύο από τις κυβερνήσεις του έχουν παυθεί από πραξικοπήματα σε μία μακρόχρονη αντιπαράθεση μεταξύ των ιδρυτών του κόμματος, της πλούσιας οικογένειας Σιναουάτρα και των αντιπάλων της στο συντηρητικό κατεστημένο και στον φιλομοναρχικό στρατό.

Η απόφαση μπορεί να μεταφράζεται ως μία εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στον Τακσίν Σιναουάτρα και τους εχθρούς του, στο πλαίσιο της συντηρητικής ελίτ και της παλιάς φρουράς του στρατού, που επέτρεψαν στον μεγιστάνα να επιστρέψει έπειτα από 15 χρόνια αυτοεξορίας το 2023 και στον σύμμαχό του Σέτρα, να γίνει πρωθυπουργός, την ίδια ημέρα.

Ο Σρέτα, διατεινόταν πως ο διορισμός του πρώην δικηγόρου του Σιναουάτρα, του Πίτσιτ Τσουένμπαν, ο οποίος είχε φυλακιστεί για λίγο για προσβολή δικαστηρίου το 2008 σε σχέση με προσπάθεια δωροδοκίας προσωπικού του δικαστηρίου, είναι καθόλα νόμιμος… Η κατηγορία περί δωροδοκίας ουδέποτε αποδείχθηκε και ο Πίτσιτ παραιτήθηκε τον Μάιο… Ο αντιπρόεδρος εξάλλου της κυβέρνησης, Φούμταμ Ουετσαγιατσάι, αναμένεται να αναλάβει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This