Χαμός με τη βιλάρα του Λιθουανού ΥΠΕΞ στην Αίγινα που αγοράστηκε παραμονές της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία!

Υπόνοιες ότι ο Λαντσμπέργκις σχεδίαζε να φύγει από τη Λιθουανία σε περίπτωση κλιμάκωσης – Η πλούσια σύζυγος και όλο το παρασκήνιο - Τι απαντά ο 42χρονος ΥΠΕΞ

Must Read

Την περασμένη εβδομάδα η καθημερινή εφημερίδα της Λιθουανίας Lietuvos Rytas αποκάλυψε ότι η οικογένεια του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις έχει μια πολυτελέστατη βίλα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αίγινα.

Η λιθουανική ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει την περασμένη εβδομάδα και αρκετές φωτογραφίες της συγκεκριμένης βίλας στην Αίγινα. Δείτε τες ΕΔΩ.

Συνέχισε μάλιστα και σήμερα την αναφορά της στο θέμα, με όλες τις αντιδράσεις που ξέσπασαν.

Από τότε, έχει ξεσπάσει ένας τεράστιος σάλος, με σχεδόν όλα τα ΜΜΕ της χώρας της Βαλτικής να ασχολούνται με το θέμα και σύσσωμη την αντιπολίτευση να ζητά απαντήσεις, καθώς κρίνεται ύποπτη η χρονική στιγμή της αγοράς του ακινήτου, παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουρανία.

Ο 42χρονος πολιτικός ήταν άφαντος από την περασμένη Παρασκευή, με τις πληροφορίες των λιθουανικών ΜΜΕ, αλλά και των βουλευτών της αντιπολίτευσης να αναφέρουν ότι είχε φύγει για διακοπές για να μην αντιμετωπίσει όλον αυτόν τον χαμό και να αποφύγει να δώσει απαντήσεις.

Τι απαντά ο Λιθουανός ΥΠΕΞ

Καθώς όμως η χώρα οδεύει προς τις βουλευτικές εκλογές (Οκτώβριος 2024) και όλα τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν αν θέλει να ζητήσει ξανά την ψήφο των Λιθουανών, ο Λαντσμπέργκις εμφανίστηκε και έκανε μια δήλωση στο λιθουανικό πρακτορείο ειδήσεων ELTΑ για το θέμα.

Υποστήριξε ότι οι εικασίες για το γιατί η οικογένειά του αγόρασε ακίνητο στο ελληνικό νησί, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και ισχυρίζεται ότι το σκάνδαλο προκλήθηκε στοχευμένα, αγνοώντας όχι μόνο το γεγονός ότι όλες οι νομικά απαιτούμενες πληροφορίες σχετικά με την αγορασμένη βίλα παρασχέθηκαν και ήταν δημοσίως διαθέσιμες στη δήλωση, αλλά και υπερβαίνοντας τα ανεκτά όρια της ιδιωτικής ζωής.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, η οικογένειά του άρχισε να ψάχνει για ακίνητη περιουσία το 2020 και ένα συγκεκριμένο αντικείμενο εμφανίστηκε το 2021.

«Η αναζήτησή μας για ιδιοκτησία ξεκίνησε, όπως πολλές οικογένειες που γνωρίζουμε, εν μέσω του COVID-19. Το μεσιτικό γραφείο μας πρόσφερε μια επιλογή το 2021. (…) Μετά αρχίσαμε να ψάχνουμε συγκεκριμένα και αυτή η διαδικασία έφτασε στο φυσικό της τέλος. Το ακίνητο έχει δηλωθεί σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις. Δηλωμένα χρήματα, δηλωμένα έξοδα. Κανείς δεν κρύβεται πουθενά. Θέλω να τονίσω ότι το ακίνητο είναι ιδιωτικό».

  • Το κανάλι του Lrytas.lt στο YouTube μετέδωσε εικόνες από τη βίλα στην Αίγινα:

Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ ζητά να γίνει αξιολόγηση των ορίων της ιδιωτικής ζωής. Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο θέμα, αφορά τόσο τις πτυχές της ασφάλειας, όσο και τα μέλη της οικογένειάς του, που δεν έχουν άμεση σχέση με την πολιτική.

Όσο για τις υπόνοιες ότι ήθελε να φύγει από τη χώρα; Απάντησε ότι τον πληγώνουν περισσότερο τα όσα ακούστηκαν ότι η απόκτηση περιουσίας σχετίζεται με τον πόλεμο μεγάλης κλίμακας που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία και την αρνητική αλλαγή στο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Τόνισε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του θα ήταν έτοιμοι να υπερασπιστούν τη Λιθουανία «όταν φτάσει η ώρα X» και σχολίασε: «Η θέση μου είναι στη Λιθουανία, υπερασπίζομαι τη Λιθουανία με τα όπλα που μου δίνουν οι ψηφοφόροι. Σκοπεύω να συνεχίσω να το κάνω, όπως και η οικογένειά μου».

Η βιλάρα και η πλούσια σύζυγος

Σύμφωνα με το λιθουανικό δημοσίευμα, το ακίνητο των 313 τετραγωνικών μέτρων αγοράστηκε από τη σύζυγο του 42χρονου πολιτικού, Αουστέγια, τον Φεβρουάριο του 2022, όταν κατέθεσε προκαταβολή 255.000 ευρώ.

Όπως σημειώνει το LRT televizija (το κορυφαίο τηλεοπτικό κανάλι της Εθνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Λιθουανίας) που κάνει αναφορά στη σχετική είδηση, ο Λαντσμπέργκις είναι ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Homeland Union (TS-LKD) και είναι το πλουσιότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου χάρη στη σύζυγό του, η οποία είναι εκπαιδευτικός και ιδιοκτήτρια ενός δικτύου ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Στις περιουσιακές της δηλώσεις για το 2022 και το 2023, η Λαντσμπέργκινα ανέφερε ότι είχε ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό αξίας 795.000 ευρώ.

Το σφυροκόπημα – Ήθελε να φύγει από τη χώρα;

Με πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μη εγγεγραμμένους βουλευτές και σε συνεργασία με σχεδόν όλες τις πολιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης, η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση ζήτησε από τον Λαντσμπέργκις να δώσει εξηγήσεις για την οικογενειακή του περιουσία στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, αμφισβητεί την ημερομηνία αγοράς, τον Φεβρουάριο του 2022, που συνέπεσε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό δημιουργεί υποψίες, υποστηρίζουν στην λιθουανική αντιπολίτευση, ότι η οικογένεια του Υπουργού Εξωτερικών σχεδίαζε να φύγει από τη χώρα σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου!

«[…] το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών αποκτά εσπευσμένα περιουσία όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη χώρα του, στέλνει ένα διφορούμενο μήνυμα στον λιθουανικό λαό και στους επενδυτές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να υπερασπιστεί τη χώρα, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και ετοιμάζεται να φύγει από τη Λιθουανία το συντομότερο δυνατό;» αναφέρει το έγγραφο που συνέταξε η αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση ρωτά επίσης εάν ο ηγέτης της Ένωσης Πατρίδας-Λιθουανοί Χριστιανοδημοκράτες (TS-LKD), χρησιμοποίησε την υπουργική του ιδιότητα για να λάβει υποστήριξη από τις ελληνικές αρχές και εάν έγιναν πρόσθετες παραχωρήσεις γι’ αυτόν.

Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Agnė Širinskienė, μέλος της μη συνδεδεμένης ομάδας, υποστήριξε ότι το κοινοβούλιο αναμένει ότι ο 42χρονος ΥΠΕΞ θα απαντήσει στις ερωτήσεις στις 10 Σεπτεμβρίου, την πρώτη ημέρα της φθινοπωρινής συνόδου του κοινοβουλίου.

Σχολίασε μάλιστα η βουλευτής στο facebook, πως «την ημέρα που αποδεικνύεται ότι αγόρασε σπίτι στο εξωτερικό τις παραμονές του πολέμου, ο Λαντσμπέργκις  πάει διακοπές έτσι ώστε να μην χρειαστεί να εξηγήσει κανένας, τίποτα. Υπόσχεται διαφάνεια και νέα πολιτική κουλτούρα…»

«Σύμπτωση…»

Με τη σειρά του, ο βουλευτής Jurgis Razma, ο οποίος ηγείται της συντηρητικής πολιτικής ομάδας στο κοινοβούλιο, είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι ο Λιθουανός Υπουργός θα πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.

«Εάν το κοινό έχει ερωτήσεις, εάν τα μέσα ενημέρωσης έχουν ερωτήσεις, είναι πάντα καθήκον των πολιτικών να τις απαντήσουν. Σε αυτή την περίπτωση, νομίζω ότι η ανάγκη είναι προφανής», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι η αγορά είχε προγραμματιστεί πολύ πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Είναι μόνο σύμπτωση ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν τον Φεβρουάριο [2022]», είπε ο Razma. «Οπότε νομίζω ότι τόσο για εμάς όσο και για όλους, οι λεπτομέρειες θα ήταν πιο ξεκάθαρες μετά την εξήγηση του Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις».

Gabrielius Landsbergis

«Αργά ή γρήγορα και συνήθως την ώρα των εκλογών…»

Η Πρόεδρος του λιθουανικού κοινοβουλίου Viktorija Čmilytė-Nielsen δήλωσε επίσης χθες ότι οι ερωτήσεις της αντιπολίτευσης προς τον Υπουργό «παρακινήθηκαν, τουλάχιστον εν μέρει, από τις [επικείμενες γενικές] εκλογές».

Ωστόσο, συμφώνησε ότι ο 42χρονος θα πρέπει να παρουσιάσει την εξήγησή του για το θέμα.

«Δεν με ενδιαφέρουν πραγματικά τα ακίνητα των συναδέλφων μου πολιτικών. Ήταν είδηση ​​για μένα, και ίσως υπάρχει ένα μάθημα εδώ για όλους τους πολιτικούς, ότι είναι καλύτερο να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτοί για όλες τις μεγάλες αγορές, γιατί αργά ή γρήγορα, και συνήθως την ώρα των εκλογών, αυτές οι πληροφορίες έρχονται στο φως», είπε η Πρόεδρος στο LRT TV.

Έξαλλος ο πατέρας του Λιθουανού ΥΠΕΞ

Όπως αναφέρεται ακόμα στα λιθουανικά ΜΜΕ, ο πατέρας του Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις, Βιτάουτας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά των επικριτών του γιου του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This