Ευλογιά των Πιθήκων: Ο «ασθενής μηδέν» της Σουηδίας είχε ταξιδέψει στην Αφρική

Must Read

Μετά την επιβεβαίωση της πρώτης εμφάνισης της Ευλογιάς των Πιθήκων (Mpox) στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σουηδία, που είναι και το πρώτο κρούσμα της νόσου εκτός Αφρικής, ο συναγερμός έχει ηχήσει για τα καλά στην ήπειρό μας.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η προσωρινή επικεφαλής της σουηδικής Αρχής Δημόσιας Υγείας Ολίβια Βίγκτσελ, ο φορέας του περισσότερο μεταδοτικού και επικίνδυνου- στελέχους Clade 1 του ιού της mpox, είναι ένα πρόσωπο (νεαρός άνδρας) που ζει στην περιφέρεια της Στοκχόλμης και ήδη υποβάλλεται σε θεραπεία.

«Το εν λόγω πρόσωπο μολύνθηκε στη διάρκεια παραμονής του σε περιοχή της Αφρικής όπου έχει εκδηλωθεί σημαντική επιδημία mpox του υποτύπου Clade 1», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Βίγκτσελ.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί στη Σουηδία «δέχθηκε φροντίδα και συστάσεις σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς» διαβεβαίωσε η Βίγκτσελ και πρόσθεσε:

«Εκτιμάμε ότι η Σουηδία είναι καλά προετοιμασμένη για να διαγνώσει, να απομονώσει και να διαχειριστεί με τρόπο ασφαλή και αποτελεσματικό τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από mpox».

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο ανέφερε πως επειδή «ένα πρόσωπο υποβάλλεται σε θεραπεία για την mpox στη χώρα, δεν σημαίνει πως υπάρχουν κίνδυνοι για τον υπόλοιπο πληθυσμό».

«Παρακολουθούμε στενά το ξέσπασμα και αξιολογούμε συνεχώς εάν χρειάζονται νέα μέτρα», είπε από την πλευρά του ο Magnus Gisslén, επιδημιολόγος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας.

«Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θεωρεί προς το παρόν πως ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός», διευκρίνισε ακόμα η Υπηρεσία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιδημία, η οποία ξεκίνησε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχει τις ιδιαιτερότητές της, κατά πρώτον έναν ιό πιο μεταδοτικό και πιο επικίνδυνο. Προκαλείται από το στέλεχος Clade 1 και από μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή του, το Clade 1b. Το ποσοστό θνησιμότητάς του υπολογίζεται σε 3,6%.

Το Clade 1b κάνει να εμφανίζονται δερματικά εξανθήματα και αλλοιώσεις σε όλο το σώμα, όταν τα προηγούμενα στελέχη χαρακτηρίζονταν από εξανθήματα εντοπισμένα στο στόμα, το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα.

Συνολικά 38.465 κρούσματα της mpox έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο 2022 σε 16 αφρικανικές χώρες, με 1.456 θανάτους και αύξηση κατά 160% του αριθμού των κρουσμάτων το 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την υγειονομική υπηρεσία της Αφρικανικής Ένωσης.




*πηγή φωτογραφίας: WHO / Katson Maliro

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This