Δήλωση «βόμβα»: Υπήρξε συμφωνία Ζελένσκι-Ντούντα για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream!

Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας κατηγορεί την Ουκρανία και την Πολωνία για την ανατίναξη

Must Read

Ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας (BND) κατηγόρησε την Ουκρανία και την Πολωνία για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 που έγινε το 2022.

Ο Όγκουστ Χάνινγκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της BND μεταξύ 1998 και 2005, είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μια τόσο μεγάλη επίθεση δολιοφθοράς δεν θα μπορούσε να είναι έργο μόνο ενός εκπαιδευτή καταδύσεων και της ομάδας του και ισχυρίστηκε ότι πρέπει να εμπλέκονται πολωνικές και ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ενώ χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό πράξη «κρατικής τρομοκρατίας».

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γερμανικής έρευνας, το σαμποτάζ διεξήχθη από μια ουκρανική ομάδα και όταν κοιτάμε τον χάρτη, μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτό μπορεί να είναι δυνατό μόνο με την υποστήριξη της Πολωνίας», είπε στην εφημερίδα Die Welt.

Ο Χάνινγκ υποστήριξε ότι η ουκρανική ομάδα σαμποτάζ πρέπει να έλαβε υλικοτεχνική υποστήριξη από τις πολωνικές αρχές ενώ ταξίδευε και μετέφερε εξοπλισμό και εκρηκτικά στη Βαλτική Θάλασσα.

«Και τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο επίπεδό μας, είναι αποφάσεις που λαμβάνονται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και πιστεύω ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του (Ουκρανού) Προέδρου Ζελένσκι και του (Πολωνού) Προέδρου Ντούντα για την πραγματοποίηση αυτής της επίθεσης», είπε, ρίχνοντας τη «βόμβα»!

Οι δηλώσεις του έγιναν αφότου τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Γερμανοί εισαγγελείς εντόπισαν έναν Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων ως βασικό ύποπτο για την επίθεση δολιοφθοράς στο Nord Stream, αλλά οι προσπάθειες σύλληψής του ήταν ανεπιτυχείς, καθώς οι πολωνικές αρχές ήταν απρόθυμες να συνεργαστούν με τους Γερμανούς ομολόγους τους.

Οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Wolodymyr Z., ενός εκπαιδευτή καταδύσεων, τον Ιούνιο, αφού ανακάλυψαν ότι ο ύποπτος διέμενε σε μια πόλη της Πολωνίας, αλλά δεν μπορούσε να συλληφθεί και έφυγε από τη χώρα, προφανώς αφού πληροφορήθηκε για την έρευνα εναντίον του.

Σύμφωνα με τους Γερμανούς εισαγγελείς, το γιοτ «Andromeda» που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση, νοικιάστηκε από εταιρεία με έδρα την Πολωνία, η οποία από ότι φαίνεται ανήκε σε δύο Ουκρανούς.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την επίθεση δολιοφθοράς πιστεύεται ότι αποτελούνταν από δύο δύτες, δύο βοηθούς, έναν καπετάνιο και έναν γιατρό.

Η δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 ήταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This