Ισραήλ: Αγύριστο κεφάλι ο Νετανιάχου – «Εμμένουμε στις απαιτήσεις μας» για τους ομήρους

Νέα περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή με πρώτο σταθμό το Τελ Αβίβ

Must Read

Το γεγονός ότι το Ισραήλ εμμένει στις απαιτήσεις του στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους, επιβεβαίωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη σημερινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας, χαρακτηρίζοντας «δολοφονική, αδίστακτη και αδιάλλακτη» τη Χαμάς.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ εμμένει στις απαιτήσεις του στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους, θέσεις που, όπως είπε, είναι σύμφωνες με την πρόταση που κατέθεσε ο Λευκός Οίκος τον Μάιο. «Διεξάγουμε πολύ περίπλοκες διαπραγματεύσεις», υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι «ενώ στην άλλη πλευρά βρίσκεται μια δολοφονική, αδίστακτη και αδιάλλακτη τρομοκρατική οργάνωση».

«Αλλά θέλω να τονίσω», πρόσθεσε, ότι «διεξάγουμε διαπραγματεύσεις στη λογική του δούναι και λαβείν και όχι το δούναι και δούναι. Υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να δείξουμε ευελιξία και υπάρχουν τομείς όπου δεν μπορούμε να δείξουμε ευελιξία – και είμαστε σταθεροί σε αυτούς. Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να διακρίνουμε μεταξύ των δύο».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε «να κατευθυνθεί η πίεση στη Χαμάς», καταγγέλλοντας την «επίμονη άρνησή» της σε μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα. «Η Χαμάς, μέχρι τώρα, επιμένει στην άρνησή της και δεν έστειλε καν εκπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα. Κατά συνέπεια, η πίεση θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τη Χαμάς και τον (ηγέτη της Γιαχία) Σινουάρ, και όχι προς την ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε συγκεκριμένα ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.




Η εν λόγω συνεδρίαση έγινε εν αναμονή της νέας επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της νέας, ιδιαίτερα κρίσιμης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει μια γενικευμένη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν και τους συμμάχους του.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Κωστής Κωνσταντίνου, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, ο οποίος θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της χώρας για 48 ώρες, αναμενόταν να συναντηθεί απόψε το απόγευμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με στόχο τη γεφύρωση των χασμάτων, κυρίως δε την επίλυση του ζητήματος με τον διάδρομο Νετζαρίμ, ο οποίος «κόβει» τη Γάζα στα δύο, και από πλευράς Ισραήλ θεωρείται πρωταρχικής σημασίας για την αποτροπή νέας μετακίνησης της Χαμάς προς το βόρειο τμήμα της Γάζας για επιθέσεις εναντίον τους.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του κυρίως στην κεντρική και στη νότια Γάζα, κοντά στη Χαν Γιούνις, όπου, όπως αναφέρει, έχει εξουδετερώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες οπλισμού της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, στο βόρειο μέτωπο, τρεις ειρηνευτές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο τραυματίστηκαν ελαφρά από έκρηξη κοντά στο όχημά τους. Το περιστατικό διερευνάτα, όπως όλα δείχνουν, όμως, τα πυρά κατά πάσα πιθανότητα ήταν ισραηλινά.

Απόρρητη έκθεση

Αίσθηση, εξάλλου, προκαλεί στο Ισραήλ και όχι μόνο η αποκάλυψη απόρρητης έκθεσης του 2022, με την οποία οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραηλινού στρατού ενημερώθηκαν λεπτομερώς αναφορικά με σχέδια της Χαμάς για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση από τη Γάζα, ακριβώς όπως αυτή της 11ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα, φαίνεται πως θεώρησαν ότι η Χαμάς δεν ήταν σε θέση να υλοποιήσει μια τέτοια επίθεση και γι’ αυτό δεν ενημερώθηκε η ηγεσία της χώρας και του στρατού.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η Ισραηλινή Παιδιατρική Ένωση ζήτησε διεθνή βοήθεια για εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα, μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος εκεί. Ωστόσο, από τη μία, γιατροί από το Ισραήλ απαγορεύεται -για προφανείς λόγους- να μεταβούν στη Γάζα εδώ και 25 χρόνια, ενώ για τη μετάβαση ξένων γιατρών στον παλαιστινιακό θύλακα απαιτείται κατάπαυση του πυρός.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This