Βρετανός διπλωμάτης παραιτήθηκε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Στάρμερ για την πώληση όπλων στο Ισραήλ

Υποστηρίζει ότι η χώρα του θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί «συνεργός σε εγκλήματα πολέμου»

Must Read

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνέχιση της πώλησης όπλων από τη Βρετανία στο Ισραήλ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής του ο Μαρκ Σμιθ, Βρετανός διπλωμάτης που υπηρετούσε στην πρεσβεία της χώρας του στo Δουβλίνο της Ιρλανδίας, υποστηρίζοντας πως το ΥΠΕΞ της χώρας του θα μπορούσε να θεωρηθεί «συνεργός σε εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ο Μαρκ Σμιθ, ο οποίος θεωρείται εξπέρ σε θέματα πώλησης όπλων και εκτελούσε χρέη δεύτερου γραμματέα με ειδικότητα σε θέματα τρομοκρατίας στη βρετανική πρεσβεία που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, εξήγησε ότι «έγραψε στο Υπουργείο Εξωτερικών, για να ενημερώσει για την παραίτησή του και να παρακαλέσει να αναθεωρηθεί κατεπειγόντως η βρετανική προσέγγιση της κατάστασης στη Γάζα», υποστηρίζοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν διαθέτει μια «σαφή και διαφανή» άδεια εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ.

Ανέφερε δε ότι εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη νομιμότητα αυτών των πωλήσεων «σε όλα τα επίπεδα» στο Υπουργείο Εξωτερικών, όμως τον «αγνόησαν». Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην επιστολή παραίτησής του, η οποία εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους συναδέλφους του και αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Σμιθ τονίζει πως «καθημερινά, γινόμαστε μάρτυρες σαφών και αδιαμφισβήτητων παραδειγμάτων εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, εκ μέρους του Ισραήλ».

Σημειώνεται πως, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Ιουλίου, ο νέος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ μπορεί να διευκολύνουν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This