Ξεκίνησε το συνέδριο των Δημοκρατικών – Και επίσημα το χρίσμα στην Κάμαλα Χάρις – Συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς

Ο δακρυσμένος Μπάιντεν αποχαιρέτησε τους Δημοκρατικούς

Must Read

Στη σκιά φιλοπαλαιστινικών διαδηλώσεων διεξάγεται η πρώτη μέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο. Πλήθος περίπου 1.000 διαδηλωτών έκανε πορεία στο κέντρο του Σικάγου φωνάζοντας συνθήματα όπως «σταματήστε το συνέδριο των Δημοκρατικών».




 

Σύνεδροι που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους τονίζουν πως δικαιούνται λόγο στη συγγραφή της πλατφόρμας του κόμματος. Για παράδειγμα, θέλουν να συμπεριληφθεί φρασεολογία για την τήρηση της αμερικανικής νομοθεσίας, που απαγορεύει, τουλάχιστον στη θεωρία, παραδόσεις στρατιωτικών εξοπλισμών σε στρατούς που διαπράττουν κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.




 

«Θα φροντίσουμε οι φωνές μας να ακουστούν», δήλωσε ο Λιάνο Σαρόν, εβραίος επιχειρηματίας και σύνεδρος, που προσυπέγραψε εναλλακτικό πρόγραμμα μαζί με άλλους 34 συνέδρους. «Η ελευθερία της έκφρασης συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε το να μπορείς να σηκωθείς όρθιος και να εκφραστείς ακόμα κι αν η εξουσία στον χώρο σου πει να το βουλώσεις».

«Θέλουν το συνέδριο να εξελιχθεί ομαλά. Δεν θέλουν κανενός είδους διακοπή ή έκφραση διαμαρτυρίας ή τίποτα τέτοιο», πρόσθεσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα στο Σικάγο. «Λυπάμαι», συνέχισε, αλλά κάθε κομματικό συνέδριο «είναι όχημα πολιτικής δέσμευσης, ναι; Αν δεν είναι αυτό, τότε είναι απλά διαγωνισμός ομορφιάς».

Μπάιντεν: Ο Τραμπ είναι «λούζερ»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους ψηφοφόρους να εκλέξουν στην προεδρία την Κάμαλα Χάρις, την «εισαγγελέα» μάλλον, παρά τον Ντόναλντ Τραμπ, τον «καταδικασμένο από τη δικαιοσύνη κακοποιό».




 

Ο Δημοκρατικός χαρακτήρισε εξάλλου τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του «λούζερ», ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στην ομιλία του την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της παράταξής του στο Σικάγο.

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους επευφημήθηκε εκκωφαντικά, παρατεταμένα από τους συνέδρους εισερχόμενος στην κύρια αίθουσα του United Center, με πολλούς να φωνάζουν «σ’ αγαπάμε Τζο!» ή «ευχαριστούμε Τζο!». Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανταπέδωσε λέγοντας επίσης πως τους «αγαπά».

«Μαχόμαστε για την ίδια την ψυχή της Αμερικής», είπε, επανερχόμενος σε μια από τις πιο εμβληματικές εκφράσεις της προεδρίας του. «Είμαστε αιώνια ευγνώμονες» στον «απίστευτο» πρόεδρο, είπε προηγουμένως η κυρία Χάρις, στην απρογραμμάτιστη εμφάνισή της μόνη επί σκηνής.




«Για πενήντα χρόνια, έδωσα την καρδιά μου, την ψυχή μου στη χώρα», είπε στην ομιλία του στο συνέδριο, που έμοιαζε με αποχαιρετισμό, ο βετεράνος Δημοκρατικός, έπειτα από μισό αιώνα στην πολιτική. Θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

«Αμερική, για σένα τα έδωσα όλα. Έκανα λάθη στην καριέρα μου. Αλλά τα έδωσα όλα», επέμεινε, παραπέμποντας στο τραγούδι «American Anthem», όπως και στην τελετή της ορκωμοσίας του, τον Ιανουάριο του 2021.

Η εμφάνιση του κ. Μπάιντεν προκάλεσε έντονες συναισθηματικές εκδηλώσεις, ιδίως από την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν, που έπειτα από μισό αιώνα γάμου είπε πως τον «ξαναερωτεύεται» συχνά, ή από την κόρη του Άσλι, που τον χαρακτήρισε «μαχητή που τον υποτιμούσαν όλη του τη ζωή». Όλη η οικογένεια Μπάιντεν ανέβηκε άλλωστε επί σκηνής αφού ολοκληρώθηκε η ομιλία.

«Ήταν η τιμή της ζωής μου που έγινα ο πρόεδρός σας. Αγαπάω αυτή τη δουλειά, αλλά αγαπάω ακόμα περισσότερο τη χώρα μου», είπε ο κ. Μπάιντεν, αναφερόμενος στην απόφαση να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.

Για σχεδόν μια ώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν πρόβαλε τα επιτεύγματα της προεδρίας του και τη συμβολή σε αυτά της κυρίας Χάρις. Η ομιλία, μαχητική, ενίοτε παρέπεμπε σε εκείνες που εκφωνούσε όταν ήταν ακόμα υποψήφιος.

«Όλες αυτές οι κουβέντες για το ότι ήμουν έξαλλος με τον κόσμο που μου έλεγε πως έπρεπε να αποσυρθώ δεν ήταν αληθείς», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο απερχόμενος πρόεδρος.

Χάρις: «Είμαστε αιώνια ευγνώμονες» στον Τζο Μπάιντεν

«Είμαστε αιώνια ευγνώμονες» στον Τζο Μπάιντεν, τον «απίστευτο» πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ η Κάμαλα Χάρις, που επευφημήθηκε ηχηρά από το πλήθος σε σύντομη εμφάνισή της στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος στο Σικάγο, όπου θα ακολουθήσει ομιλία του αρχηγού του κράτους με την οποία θα παραδώσει τη σκυτάλη και τυπικά στην αντιπρόεδρό του ενόψει των προεδρικών εκλογών.

«Μαχόμαστε για ιδεώδη πολύτιμα για εμάς. Και δεν ξεχνάμε ποτέ: όταν μαχόμαστε, κερδίζουμε!», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος, η οποία θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This