Πιέσεις στη Χαμάς για να δεχτεί εκεχειρία στη Γάζα ασκεί ο Μπλίνκεν

Προειδοποίησε για «τελευταία ευκαιρία» να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη

Must Read

Με άδεια χέρια φεύγει από τη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καθώς προς «ναυάγιο» οδηγούνται οι προσπάθειες του για εκεχειρία. O Άντονι Μπλίνκεν, κάλεσε χθες (20/08) τη Χαμάς να δεχθεί την πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση για να κηρυχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αναγνώρισε πάντως πως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις με το Ισραήλ, ολοκληρώνοντας την ένατη περιοδεία του στην περιοχή από την 7η Οκτώβριο.




 

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας προειδοποίησε ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός πιθανόν αποτελούσε την «τελευταία ευκαιρία» να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη. Καθώς ο πόλεμος διανύει την 320ή ημέρα του, ο χρόνος είναι «μετρημένος», είπε, μετά τις επισκέψεις του κατά σειρά στο Κατάρ, στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, χώρες που μεσολαβούν μαζί με τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, χθες (20/08) ισραηλινός βομβαρδισμός σε σχολείο που είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων σκότωσε τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους παιδιά, στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως στοχοποίησε «τρομοκράτες» οι οποίοι ήταν «κρυμμένοι», κατ’ αυτόν, στο σχολείο.




 

Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο της προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας, με φόντο τις ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο για την εξάπλωση του πολέμου στην περιφέρεια.

«Κάθε μέρα που περνάει υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει κι άλλο κακό σε τίμιους ανθρώπους που δεν το αξίζουν», είπε στον Τύπο ο Μπλίνκεν προτού αναχωρήσει από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου είχε συνομιλίες με τον υπουργό Μοχάμεντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Χουλάιφι.

Απαιτείται συμφωνία, «πρέπει να γίνει αυτό, να γίνει τις ημέρες που έρχονται. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού», επέμεινε.

Την περασμένη Παρασκευή (16/ο8), η Ουάσιγκτον υπέβαλε συμβιβαστική πρόταση στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ανάμεσα στο Ισραήλ και τους μεσολαβητές. Νέες συνομιλίες αναμένεται να γίνουν εντός της εβδομάδας στην Αίγυπτο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε τη Δευτέρα (19/08) ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «δέχθηκε» το σχέδιο και κάλεσε τη Χαμάς να «κάνει το ίδιο», αξίωση που επανέλαβε χθες.

 

Όμως, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Νετανιάχου επιμένει ο στρατός του Ισραήλ να διατηρήσει τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής ζώνης γη κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου.

Από την αρχή έχει ειπωθεί «πολύ καθαρά πως οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ», δήλωσε ο Μπλίνκεν ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Νετανιάχου.

Είπε ακόμη πως το Ισραήλ αποδέχθηκε τις «τοποθεσίες» και το «χρονοδιάγραμμα» για την «απόσυρση» μονάδων του στρατού του.

Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του είπε πάντως, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως τέτοιες «μαξιμαλιστικές δηλώσεις» από πλευράς ισραηλινού πρωθυπουργού δεν είναι «εποικοδομητικές» ως προς την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μπλίνκεν περιορίστηκε να αναγνωρίσει πως εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα, καλώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιδείξουν τη «μέγιστη ευελιξία».

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This