Σε συναγερμό η Ταϊλάνδη για το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

Ο ασθενής είναι Ευρωπαίος, προερχόμενος από αφρικανική χώρα

Must Read

Η Ταϊλάνδη γνωστοποίησε σήμερα τον εντοπισμό κρούσματος της mpox (ευλογιάς των πιθήκων) στο έδαφός της. Ο ασθενής είναι Ευρωπαίος που έφτασε χθες (20/08) στην Ταϊλάνδη προερχόμενος από αφρικανική χώρα. Εργαστηριακές αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιβεβαιωθεί το στέλεχος, αλλά οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για το clade 1b.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αν πρόκειται για το στέλεχος clade 1b, για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον.

Ο ασθενής, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα σε νοσοκομείο, «υπεβλήθη σε εξετάσεις και δεν πρόκειται για το στέλεχος clade 2», που είναι παλαιότερο, διευκρίνισε ο αξιωματούχος στο AFP. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για την παραλλαγή clade 1, αλλά οφείλουμε να περιμένουμε το οριστικό αποτέλεσμα των εργαστηρίων σε δύο ημέρες», πρόσθεσε.

Η επανεμφάνιση της mpox στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔ Κονγκό), αλλά και στο Μπουρούντι, στην Κένυα, την Ρουάντα και την Ουγκάντα, ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Το στέλεχος clade 1, που ευθύνεται για την τρέχουσα επιδημία στην Αφρική, έχει αναφερόμενη θνητότητα 3,6% και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η mpox μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά και μέσω στενής σωματικής επαφής. Η ασθένεια προκαλεί πυρετό, μυϊκούς πόνους και δερματικές βλάβες. Ο ιός της mpox, που ήταν παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, ανακαλύφθηκε το 1958 στη Δανία, σε πιθήκους που είχαν εκτραφεί για έρευνα.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει καταγράψει τουλάχιστον 16.000 κρούσματα, εκ των οποίων 548 θανατηφόρα. Η Σουηδία είναι η πρώτη χώρα εκτός Αφρικής που κατέγραψε κρούσμα του στελέχους clade 1b, στις 15 Αυγούστου. Στην Ασία, το Πακιστάν και οι Φιλιππίνες έχουν επίσης καταγράψει ένα κρούσμα mpox, την περασμένη Παρασκευή και προχθές, Δευτέρα, αντίστοιχα. Το Πακιστάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχετικά με το κρούσμα mpox που εντοπίστηκε στη χώρα την περασμένη εβδομάδα ότι επρόκειτο για το στέλεχος clade 2b.

«Επί του παρόντος η τρέχουσα επιδημία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συνδέεται κυρίως με το clade 1b. Να σημειωθεί ότι ως σήμερα κανένα κρούσμα του clade 1b δεν έχει αναφερθεί στο Πακιστάν», ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This