Τι έπαθαν τα πετροδολάρια της Σαουδικής Αραβίας;

Τα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου βυθίζονται…

Must Read

Τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας από τις εξαγωγές πετρελαίου έχουν πέσει σε χαμηλό τριετίας, δοκιμάζοντας την ικανότητα του Βασιλείου να υποστηρίξει τις τιμές του πετρελαίου «πνίγοντας» την προσφορά, όπως σημειώνει το middleeasteye.net.

Η Σαουδική Αραβία κέρδισε μόλις 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις πετρελαίου στο εξωτερικό τον Ιούνιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ή 9% λιγότερα από ότι είχε την ίδια περίοδο πέρυσι και 12% λιγότερα από ότι τον Μάιο.

Το Bloomberg είχε αναφέρει τον Ιούλιο ότι η Σαουδική Αραβία εξήγαγε περίπου 5,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα τον Ιούνιο, μόλις 250.000 βαρέλια περισσότερα από ότι εξήγαγε κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19, όταν τα παγκόσμια ταξίδια και η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσαν.

Το Βασίλειο της Αραβικής Χερσονήσου, μείωσε την παραγωγή σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές, αλλά το Brent κυμαίνεται γύρω στα 76 δολάρια το βαρέλι, περίπου 7% λιγότερο από ότι διαπραγματευόταν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Το Brent αυξήθηκε στα 91 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο, αλλά έχει υποχωρήσει, καθώς οι ανησυχίες για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας επιβαρύνουν τις αγορές και οι έμποροι «αγνόησαν» τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στη Γάζα.

Η πτώση των εσόδων θα γίνει αισθητή στη Σαουδική Αραβία, η οποία «σφίγγει τα λουριά» για να διοχετεύσει κεφάλαια στα προγραμματισμένα μεγάλα έργα του Πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται πετρέλαιο στα 96,20 δολάρια για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της για το 2024.

Μείωση μεγάλων έργων

Οι οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που ονομάστηκαν Vision 2030, έχουν σχεδιαστεί για να διαφοροποιήσουν την οικονομία του Βασιλείου και να «ανοίξουν» τη συντηρητική κοινωνία του στον δυτικό τουρισμό και τις επιχειρήσεις.

Το Βασίλειο χρειάζεται πετροδολάρια και ξένες επενδύσεις για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Καθώς και τα δύο αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες, το Ριάντ μειώνει τα σχέδιά του.

Η Σαουδική Αραβία χρειάστηκε να περιορίσει το Neom, ένα έργο μεγαλουπόλεων αξίας 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι θα είναι τελικά 33 φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης και θα περιλαμβάνει μια πόλη 170 χιλιομέτρων ευθείας γραμμής.

Αντί για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους να ζουν στην πόλη μέχρι το 2030, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι αναμένουν τώρα λιγότερους από 300.000 κατοίκους. Εν τω μεταξύ, μόνο 2,4 χιλιόμετρα από την πόλη των 170 χιλιομέτρων πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2030.

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ενεργειακή πολιτική

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν επίσης τον αντίκτυπο των ενεργειακών πολιτικών της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνει επίσης το middleeasteye.net.

Το Βασίλειο είναι η κύρια δύναμη πίσω από μια ώθηση σε μια συμμαχία του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και της Ρωσίας, που ονομάζεται ΟΠΕΚ+, για μείωση της παραγωγής πετρελαίου για τη στήριξη των τιμών.

Έχει υποστηρίξει το λόμπι του με ενέργειες, αναλαμβάνοντας την ηγεσία στη μείωση της παραγωγής, είπαν προηγουμένως αναλυτές στο Middle East Eye. Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επωφελήθηκαν από τη βαριά άρση της Σαουδικής Αραβίας.

Σε μια συνάντηση του ΟΠΕΚ+ τον Μάιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έλαβαν ειδική εξαίρεση για να αυξήσουν την παραγωγή τους σε επιπλέον 300.000 βαρέλια την ημέρα το 2025.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This