Το πρόγραμμα της Κάμαλα είναι copy paste του Μπάιντεν εκτός από την αγοραστική δύναμη

Κανένας Δημοκρατικός υποψήφιος δεν έχει εισέλθει τόσο αργά στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο

Must Read

Οι επικείμενες αμερικανικές εκλογές, θα είναι κυρίως μια επιλογή ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικά οράματα για την Αμερική: Το «Αmerica First» το οποίο επανέφερε και σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ο Ντόναλντ Τραμπ και μαρτυρά την κατεύθυνση της οικονομικής ατζέντας που θα ακολουθήσει στην περίπτωση που εκλεγεί κι αυτό της Κάμαλα Χάρις, που πέρα από την υπόσχεση που έδωσε η υποψήφια των Δημοκρατικών, για τη μείωση του κόστους ζωής, όλο το υπόλοιπο είναι αυτό του Τζο Μπάιντεν.

Το 92σέλιδο έγγραφο που περιγράφει τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν και σκιαγραφεί το όραμα του Αμερικανού προέδρου για το μέλλον της χώρας του, είχε προετοιμαστεί ώστε ο πλανητάρχης να διεκδικήσει άλλη μια προεδρική θητεία. Ωστόσο, φαίνεται πως παρόλο που δεν έχει επικαιροποιηθεί, αυτό δεν επηρέασε τα μέλη του κόμματος να το υιοθέτησουν τη Δευτέρα, χωρίς να αλλάξουν ούτε μια τελεία. Το δημοσιευμένο στο διαδίκτυο πρόγραμμα αναφέρει το όνομα του Μπάιντεν 287 φορές, ενώ της Κάμαλα Χάρις, 32 και μόλις 3 φορές ανεξάρτητα από το όνομα του Αμερικανού προέδρου.

Στη Χάρις αναγνωρίζονται οι προσπάθειές της να βελτιώσει την πρόσβαση των γυναικών στη μητρική περίθαλψη και να αποτρέψει την ένοπλη βία, δύο από τα θέματα που δεν ήταν των προτιμήσεων του Τζο Μπαιντεν.

«Αυτό το πρόγραμμα, εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή των Δημοκρατικών στις 16 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρος αποσύρει την υποψηφιότητά του. Αποτελεί επιβεβαίωση του ιστορικού έργου που έκαναν χέρι-χέρι ο πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Χάρις» προσπάθησε να επανορθώσει η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος σε ανακοίνωσή της την Κυριακή.

Προς τιμήν του Δημοκρατικού κόμματος, κανένας υποψήφιός του δεν έχει εισέλθει ποτέ τόσο αργά στην ατέρμονη κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Σε χρόνο ρεκόρ, μόλις έναν μήνα, η Κάμαλα Χάρις κατάφερε να καθιερωθεί στο κόμμα της. Σε τέτοιο βαθμό που προηγείται πλέον του Ντόναλντ Τραμπ, στις δημοσκοπήσεις, παρόλο που οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα παιχτούν σε μικρό αριθμό πολιτειών.

Χάρις-Γουόλτς ποντάρουν στην αισιοδοξία

Αντίθετα με το copy-paste πρόγραμμα του Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις και ο συνυποψήφιός της Τιμ Γουόλτς, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, ο οποίος αποδέχθηκε το χρίσμα των Δημοκρατικών την Τετάρτη, έχουν υιοθετήσει ένα πολιτικό στυλ που έρχεται σε αντίθεση με αυτό του γηραιού προέδρου. Η αυστηρή προειδοποίηση του Μπάιντεν, σχετικά με τις απειλές για την αμερικανική δημοκρατία σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, απέτυχε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους.

Το δίδυμο Χάρις-Γουόλτς, ποντάρουν στην αισιοδοξία και την «επιστροφή της ελπίδας», όπως προσπάθησε επιδέξια να πιστοποιήσει το ζεύγος Ομπάμα το βράδυ της Τρίτης. Οι δυο τους, προβάλλονται ως «χαρούμενοι πολεμιστές» που με την αισιοδοξία τους βάλθηκαν να παλέψουν απέναντι στο «σκοτάδι» του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, από την άλλη πλευρά, ζωγραφίζει μια αποκαλυπτική εικόνα της Αμερικής, που έχει να κάνει με τη μαζική μετανάστευση και την εγκληματικότητα που «ξεφεύγει από κάθε έλεγχο». Για τους Δημοκρατικούς, αυτή η αντίθεση προσωπικοτήτων, λειτουργεί προς το παρόν τέλεια. Όπως τα συνέδρια προσφέρουν παραδοσιακά μια ανάκαμψη της κοινής γνώμης στις δημοσκοπήσεις, η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Κάμαλα Χάρις δεν βιάζεται να αλλάξει στρατηγική και να θίξει πιο ενοχλητικά ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς πολίτες.Ένα αμφιλεγόμενο πρώτο ζήτημα.

Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική εξαίρεση που αφορά ένα σημαντικό τρωτό σημείο των Δημοκρατικών: ο πληθωρισμός. Την προηγούμενη Παρασκευή, η Κάμαλα Χάρις παρουσίασε το οικονομικό της πρόγραμμα, εστιάζοντας όχι στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά στην αγοραστική δύναμη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπερηφανεύεται ότι δημιούργησε 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, κυρίως επενδύοντας στους ημιαγωγούς και στην ενεργειακή μετάβαση. Αλλά η υγιής κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, με ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και ποσοστό ανεργίας 4,3%, επισκιάζεται από τον πληθωρισμό. Αν και ο πληθωρισμός μειώνεται, οι τιμές είναι κατά 20% υψηλότερες από ό,τι επί κυβέρνησης Τραμπ.

Για να εξουδετερώσει τους επικριτές της, η Κάμαλα Χάρις πρότεινε μια σειρά μέτρων για τη μείωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ, του κόστους υγείας και στέγασης και του κόστους απόκτησης ενός παιδιού. Η υποψήφια των Δημοκρατικών, θέλει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες για να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων και να διαγράψουν τα χρέη που προκύπτουν από μια θεραπεία. Έχει προτείνει την ιδέα της δημόσιας βοήθειας, για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας και επιθυμεί φοροαπαλλαγές για τις οικογένειες,.

Ωστόσο σε περίπτωση εκλογής της, όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν από το Κογκρέσο, το οποίο θα ανανεωθεί επίσης στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Διαγωνισμός προσωπικότητας

Πάνω απ’ όλα όμως είναι οι προτάσεις της για τη μείωση στις τιμές των σούπερ μάρκετ, που συνεχίζουν να προκαλούν συζητήσεις. Η Κάμαλα Χάρις θέλει να αντιμετωπίσει τις «καταχρηστικές τιμές», σύμφωνα με δηλώσεις της, ωστόσο παρέμεινε αόριστη σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να το κατορθώσει αυτό, κάνοντας τον Ντόναλντ Τραμπ να την επικρίνει λέγοντας πως το πρόγραμμά της είναι εμπνευσμένο από τη «Βενεζουέλα» ή ακόμη και τη «Σοβιετική Ένωση».

Ορισμένοι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι ο πληθωρισμός δεν προκαλείται απλώς από τις βιομηχανίες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να αυξήσουν τεχνητά τις τιμές τους. Την Τετάρτη στο MSNBC, το αφεντικό του γίγαντα λιανικής Target, Μπράιαν Κορνέλ, δήλωσε ότι ο τομέας του λιανικού εμπορίου λειτουργεί σε «ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους».

Σε ένα καυστικό κύριο άρθρο την προηγούμενη Παρασκευή, η Washington Post κατήγγειλε την Κάμαλα Χάρις, για «τεχνάσματα» αντί για σοβαρές οικονομικές ιδέες. Η Επιτροπή για έναν «υπεύθυνο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», ένα διακομματικό όργανο, επεσήμανε ότι τα μέτρα αυτά θα προσθέσουν 1.700 δισεκατομμύρια δολάρια στα ελλείμματα της αμερικανικής κυβέρνησης σε διάστημα δέκα ετών.

Με μια τόσο θερμή αποδοχή από τους Δημοκρατικούς και τα μέλη του κόμματος, η υποψήφια για την αμερικανική προεδρία έχει κάθε συμφέρον να συνεχίσει να κάνει αυτή την εκστρατεία έναν διαγωνισμό προσωπικότητας κι όχι ένα ντιμπέιτ για τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα, όπου θα πρέπει να υπερασπιστεί μεταξύ άλλων, τα έργα και τις ημέρες του Τζο Μπάιντεν.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This