Γάζα: «Σημειώθηκε πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Με μία «αναβαθμισμένη» πρόταση για εκεχειρία φέρεται να ταξίδεψε στο Κάιρο η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα

Must Read

Ο καιρός περνάει, οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς εντείνονται μεν, αλλά αποτέλεσμα δεν φέρνουν, με τη Λωρίδα της Γάζας να «σβήνει» στο μεταξύ από τον χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Κι ενώ η γενικότερη αίσθηση είναι πως και οι συνομιλίες στο Κάιρο για μια εκεχειρία στη Γάζα τείνουν να αποτύχουν, έρχονται σήμερα οι ΗΠΑ να διαψεύσουν τις φήμες, υποστηρίζοντας πως «σημειώθηκε πρόοδος». «Στο εξής χρειαζόμαστε οι δύο πλευρές να συναντηθούν και να εργαστούν για την εφαρμογή» μιας συμφωνίας, δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι για τις κρίσιμες αυτές συνομιλίες ταξίδεψαν στην Αίγυπτο ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, καθώς και ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης Μπρετ ΜακΓκερκ, απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή.

«Οι αρχικές συνομιλίες που είχαμε στο Κάιρο τη χθεσινή νύχτα ήταν εποικοδομητικές. Επομένως, θέλουμε να δούμε την ίδια δυναμική να συνεχίζεται εδώ και τις δύο προσεχείς εβδομάδες», δήλωσε ο Κίρμπι τονίζοντας ότι οι πληροφορίες στον Τύπο που κάνουν λόγο για συζητήσεις «που τείνουν να αποτύχουν» είναι ανακριβείς. Κατόπιν ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν σήμερα να εκτιμούν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεχθεί την αμερικανική πρόταση, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επιμένει στην παρουσία ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, κάτι που αποτελεί βασικό σημείο διαφωνίας του συγχρόνως με την Ουάσινγκτον και το Κάιρο.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος προέτρεψε εκ νέου τη Χαμάς να δεχθεί την πρόταση που προωθήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τις συνομιλίες στο Κατάρ. «Σκεφθείτε ότι αυτή η συμφωνία θα γίνει για τον πληθυσμό της Γάζας. Αυτό τους δίνει μια περίοδο ηρεμίας και ένα πιθανό τέλος του πολέμου, και της βίας και των αιματοχυσιών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «αυτό τους δίνει επίσης –λόγω του τέλους των μαχών– μια απίστευτη ευκαιρία για όλους εμάς, και το εννοώ όλους εμάς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσουμε σημαντικά την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται» στη Γάζα.

Ο Κίρμπι δεν παρέλειψε, πάντως, να επαναλάβει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ σε σχέση με πιθανές απειλές από το Ιράν, δηλώνοντας ότι το επίκεντρο είναι στην άμυνα και στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας. Η Ουάσινγκτον «συνεχίζει να παρακολουθεί κάθε πιθανή επίθεση του Ιράν κάθε μέρα», δήλωσε, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε δει ακόμη επίθεση, προφανώς, αλλά δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο».

Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αυτή την εβδομάδα μετέβη -για πολλοστή φορά- στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε στο Τελ Αβίβ, τον «επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ δέχεται το σχέδιο συμβιβασμού» της Ουάσινγκτον για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από δέκα και πλέον μήνες σύγκρουσης, δηλώνοντας ότι «εναπόκειται» πλέον στη Χαμάς «να κάνει το ίδιο».




Στο μεταξύ, ρεπορτάζ ισραηλινών ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα έχει επιστρέψει στην Αίγυπτο και στις διαπραγματεύσεις με τους διαμεσολαβητές με μία «αναβαθμισμένη» πρόταση, όσον αφορά στην παρουσία των Ισραηλινών στο περίφημο διάδρομο Φιλαδέλφεια, στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου. Η πρόταση του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, είναι ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του μόνο στη δεύτερη φάση της συμφωνίας. Η Χαμάς, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, αν και μελετά την πρόταση, δεν φαίνεται να δίνει τελικά το «πράσινο φως», με την πολυπόθητη συμφωνία να εξακολουθεί να είναι «στον αέρα».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ζήτημα της εκεχειρίας στη Γάζα κυριάρχησε και στο Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο. Η Κάμαλα Χάρις, αποδεχόμενη και τυπικά το χρίσμα του κόμματος για την κούρσα στον Λευκό Οίκο, πήρε αποστάσεις από το Ισραήλ στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ύστατη έκκληση για συμφωνία έκανε και ο ΟΗΕ, τονίζοντας σήμερα σε σχετική ανακοίνωση πως «οποιαδήποτε σπίθα ή λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες κλιμακώσεις που εμπλέκουν εκατομμύρια πολίτες στη σύγκρουση. Χρειαζόμαστε εκεχειρία τώρα».




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This