«Turkish Blend»: Ο ορισμός του εμπαιγμού της Ευρώπης από την Άγκυρα με τις «ευλογίες» (και το φυσικό αέριο) της Μόσχας

Τουρκικά… χαρμάνια στη Βουλγαρία: Πώς για μία ακόμη φορά ρωσικό φυσικό αέριο θα ρεύσει άφθονο στην Ευρώπη με τουρκική σφραγίδα

Must Read

Η Τουρκία αναμένεται να εξάγει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία με ένα νέο εμπορικό σήμα που ονομάζεται «Turkish Blend» (σαν το χαρμάνι του καφέ ένα πράγμα), το οποίο θα περιλαμβάνει ένα μείγμα φυσικού αερίου από «διάφορες πηγές». Άρα «ανώνυμες». Άρα…

Αυτό το αέριο προορίζεται επίσης να περάσει από τη Βουλγαρία για να φτάσει σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, ενώ βασικοί καταναλωτές είναι η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Τουρκία, παρέχοντας περίπου το 40% των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο.

Alparslan Bayraktar

Κοροϊδία

Με λίγα λόγια, σχεδόν το μισό φυσικό αέριο που θεωρητικά θα μπορεί να διοχετεύει η Τουρκία στην Ευρώπη θα είναι σαν να είναι τουρκικό, θα πληρώνεται σαν να είναι τουρκικό, αλλά δεν θα είναι. Θα είναι σχεδόν κατά το ήμισυ ρωσικό, αλλά με την… ετικέτα «Turkish Blend»! Χαρμάνι ολκής δηλαδή.

Τόσο εύκολα λοιπόν η Τουρκία συνεχίζει η γνωστή τακτική της: προμηθεύεται το ρωσικό φυσικό αέριο και στη συνέχεια του δίνει άλλα έγγραφα προέλευσης, μοσχοπουλώντας το στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα ως «τουρκικό», αφού, τυπικά, η προέλευση του προϊόντος έχει αλλάξει.

Ο ορισμός του χλευασμού.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite, αλλά και η εξειδικευμένη ρωσική ιστοσελίδα neftegaz.ru, η Τουρκία έχει επίσης συμβόλαια για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αλγερία, τη Νιγηρία και το Ομάν.

Ο Μπαϊρακτάρ αποκάλυψε αυτό το σχέδιο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην παραθαλάσσια πόλη Φίλιος, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν οι σωλήνες από το κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya στη Μαύρη Θάλασσα.

Επί του παρόντος, η χωρητικότητα για τέτοιες εξαγωγές ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αλλά η Τουρκία σκοπεύει να διπλασιάσει αυτή τη χωρητικότητα με τη βοήθεια της Βουλγαρίας. Η επέκταση θα περιλαμβάνει επενδύσεις και όχι κατασκευή νέων αγωγών.

Η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας είναι 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με σχέδια να εξάγει 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, που αποτελεί το 15% της συνολικής κατανάλωσής της.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Αυτή η επέκταση θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Βουλγαρία, μαζί με άλλα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ενδέχεται», όπως σχολιάζει το Novinite να αγοράσουν φυσικό αέριο που «θα μπορούσε» να προέρχεται από ρωσικά κοιτάσματα (το… blend που λέγαμε; ), αν και «θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί η προέλευση» του φυσικού αερίου σε μικτές προμήθειες… Ή τουλάχιστον θα προσποιούνται όλοι ότι είναι δύσκολο.

Ο ορισμός του ξεφτιλισμού της Ευρώπης από την Άγκυρα με τις «ευλογίες» της Μόσχας. Και φυσικά με το αέριό της.

Μιας Ευρώπης που κραυγάζει ότι δήθεν η Ρωσία είναι ο υπέρτατος εχθρός, ο έξω από δω, η προσωποποίηση του κακού, μιας Ευρώπης που φωνασκεί συνεχώς για «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο και καταλήγει συνεχώς να προμηθεύεται αέριο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μέσω άλλων «καναλιών» βεβαίως-βεβαίως, αλλά η ουσία παραμένει.

Κόμβος φυσικού αερίου σε συνεργασία με τη Gazprom!

Τον Ιανουάριο του 2023, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας και ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ συμμετείχαν στην υπογραφή μιας 13ετούς συμφωνίας με τον κρατικό προμηθευτή φυσικού αερίου της Τουρκίας BOTAŞ.

Βάσει αυτής της σύμβασης, η Bulgargaz, κρατικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, υποχρεούται να πληρώνει σχεδόν 500.000 δολάρια καθημερινά για χωρητικότητα και πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, ανεξάρτητα από την πραγματική χρήση!

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας σημείωσε επίσης ότι η υποδομή της Τουρκίας επιτρέπει την αγορά περισσότερου φυσικού αερίου από ότι χρειάζεται η χώρα, οδηγώντας σε επενδύσεις σε υπόγεια αποθήκευση, πλωτές πλατφόρμες LNG και στο σύστημα διανομής φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η BOTAŞ.

Το επίκεντρο είναι η επέκταση του κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει συνεργασία με την Gazprom (οποία έκπληξις).

Η υποδομή περιλαμβάνει βασικούς αγωγούς όπως ο TANAP (από το 2018) και ο TurkStream (από το 2020).

Αυτοί οι αγωγοί, ειδικά η βουλγαρική διαδρομή, βάζουν την Τουρκία να προμηθεύει φυσικό αέριο όλη την Ευρώπη (φυσικά και στην Ελλάδα), φτάνοντας σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, τα Σκόπια και η Σερβία.

Συνεχίζονται εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις με την Gazprom σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού φορέα για το Κέντρο Εμπορίου Φυσικού Αερίου στην Τουρκία, που βρίσκεται στο Οικονομικό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου θα καθοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Rewind

Να θυμίσουμε εδώ, ότι τον Οκτώβριο του 2023 το newsbreak.gr είχε αποκαλύψει ότι η Ελλάδα όχι μόνο έκανε εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Turkstream, αλλά πλήρωνε επιπλέον και… χαράτσι στη Βουλγαρία (σ.σ. φόρος διαμετακόμισης  10,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα τότε, σε χώρες που τροφοδοτούνταν από τον Turkstream), τουρκικής εμπνεύσεως βεβαίως.

Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες από όλες τις θιγόμενες χώρες, πλην της Ελλάδας που είχε πάθει «αφωνία», με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να καθιστά τη χώρα μας ακόμα πιο εξαρτημένη από την Τουρκία.

Μετά τις απειλές για βέτο στην είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ, απειλές φυσικά που ήρθαν από άλλες χώρες και κυρίως από την Ουγγαρία, η Σόφια δύο μήνες μετά την επιβολή του χαρατσιού έκανε πίσω και ανέστειλε τον φόρο διέλευσης.

*κεντρική φωτογραφία: αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This