Τι κρύβεται πίσω από τη σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ

Κατηγορούν τον ιδρυτή της εφαρμογής Telegram για «τρομοκρατία», ενώ στοχεύουν στον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου

Must Read

Κανείς δεν αμφισβητεί πως σε όλες ανεξαιρέτως τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές, που έχουν φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους κι έχουν ενισχύσει την ανταλλαγή απόψεων, έστω διαδικτυακά, γίνονται και άλλου είδους, αμφιλεγόμενες διασυνδέσεις και συναλλαγές, που έχουν να κάνουν με την εγκληματική δραστηριότητα.

  • Από τη Μαρία Δεναξά
    Εφημερίδα Δημοκρατία

Ωστόσο, η σύλληψη, στη Γαλλία, του Πάβελ Ντούροφ, του γεννημένου στη Ρωσία ιδρυτή της δημοφιλούς εφαρμογής Telegram, λόγω της άρνησής του να συνεργαστεί με τις γαλλικές Αρχές, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από όσους αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά και σε θέματα ελευθερίας του Τύπου στην όχι και τόσο πια «δημοκρατική» μας Ευρώπη.

Μετά τη φίμωση από την ευρωπαϊκή ηγεσία των ρωσόφωνων Sputnik και RT κι έχοντας βάλει στο στόχαστρο το Χ, οι ευρωπαϊκές Αρχές που προωθούν τη μονόδρομη σκέψη επιχειρούν τώρα, μέσω της Γαλλίας, να ασκήσουν πίεση με τη δαμόκλειο σπάθη της 20ετούς φυλάκισης και τις κατηγορίες για «τρομοκρατία», «διακίνηση ναρκωτικών», «παιδεραστία» και «απάτη» στον Ντούροφ, που έχει και γαλλική υπηκοότητα, ώστε να ελέγξουν και στη συνέχεια να αποκτήσουν τα κρυπτογραφημένα δεδομένα των χρηστών της πλατφόρμας για να τους παρακολουθούν, να τους εντοπίζουν και να λογοκρίνουν την ασφαλή ανταλλαγή μηνυμάτων και τις αναρτήσεις τους στο Telegram.

Ετσι, το βράδυ του Σαββάτου, οι γαλλικές Αρχές για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και τον αυταρχισμό των Βρυξελλών συμπεριφέρθηκαν με μαφιόζικο τρόπο. Κυριολεκτικά λίγα λεπτά προτού προσγειωθεί το αεροσκάφος του Πάβελ Ντούροφ στο αεροδρόμιο του Μπουρζέ, στην περιφέρεια του Παρισιού, τον κήρυξαν «persona non grata» και τον πρόσθεσαν στη λίστα των καταζητούμενων προσώπων, καθώς εκκρεμούσε ένταλμα έρευνας σε βάρος του.

Το περιβάλλον του Ντούροφ δηλώνει σοκαρισμένο από την απόφαση της Γαλλίας και κάνει λόγο για «προσωπική βεντέτα του Μακρόν». Η επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού Safe Internet League Εκατερίνα Mιζουλίνα πιστεύει ότι η σύλληψή του αποτελεί συνέχεια της αμερικανικής πολιτικής κυρώσεων κι ότι οι Αμερικανοί «βρίσκονται πίσω από τη σύλληψη». Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Παρίσι ζήτησε εξηγήσεις από τις γαλλικές Αρχές, την ώρα που η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο Telegram ότι θυμήθηκε «πώς το 2018 μια ομάδα 26 ΜΚΟ καταδίκασε την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου να μπλοκάρει το Telegram».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ντούροφ είχε αποκαλύψει ότι το FBI είχε έρθει σε επαφή με έναν αναλυτή της εφαρμογής του, προσπαθώντας να τον προσλάβει κρυφά για να εγκαταστήσει μια «backdoor» (κερκόπορτα), που θα επέτρεπε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να κατασκοπεύουν τους χρήστες. Μάλιστα, το FBI είχε προσλάβει πράκτορες για να διεισδύσουν στο Telegram, δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ.

Ο Πάβελ Ντούροφ, που μέχρι σήμερα ταξίδευε ελεύθερα στη Ρωσία, παρά την εντατική χρήση των κοινωνικών δικτύων του, που στη Ρωσία είναι ισοδύναμα με το WhatsApp (Telegram) και το facebook (VK), από τους Ουκρανούς και τις χώρες που τους υποστηρίζουν, συνελήφθη στη Γαλλία επειδή επί της ουσίας το Telegram επέτρεπε στα λεγόμενα «φιλορωσικά» ειδησεογραφικά δίκτυα αλλά και στους φιλορώσους να εκφράζονται ελεύθερα.

Το παρασκήνιο

Επισκεπτόμενος το Παρίσι και παρακούοντας τις συμβουλές των συνεργατών του να αποφύγει τις δυτικές χώρες, μετά την απαγόρευση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην Ε.Ε., ο Ντούροφ πρόκειται τώρα να ανακαλύψει μια σκληρή εκδοχή της προφυλάκισης στη χώρα της ελευθερίας της έκφρασης.

Για την ιστορία, την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να συναντήσει τον Πούτιν, αλλά ο τελευταίος έκρινε «άσκοπο» να ξοδέψει χρόνο μαζί του. Σχεδόν εξοργισμένος, σχεδίαζε να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική πρωτεύουσα, επειδή ήταν ο Γάλλος πρόεδρος που του έδωσε τη γαλλική υπηκοότητα το 2021, ως «ανταμοιβή» για τη δημιουργία κοινωνικών δικτύων που «επέτρεψαν την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν όμως τον χρησιμοποίησε, καθώς ο Ντούροφ μπέρδεψε την ανταμοιβή της υπηκοότητας με τη χειραγώγηση, που αποσκοπούσε στην αποσταθεροποίηση της χώρας του, με την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης, η οποία, ως γνωστόν, δεν υπάρχει ούτε στη Ρωσία αλλά ούτε και στη Δύση.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην πραγματικότητα οι πολίτες έχουν σχεδόν φιμωθεί, αποβλακωθεί και υποβαθμιστεί σε δουλικά, από τα οποία σταδιακά αφαιρούνται η ελευθερία και η ασφάλεια, ώστε να παραμένουν υποταγμένοι, όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Διαφωτισμού.

Το σενάριο για προσχεδιασμένη προσγείωση και η πρόσβαση στα δεδομένα

Βέβαια, τα πράγματα ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι όπως φαίνονται. Η ανεξήγητη προσγείωση του αεροσκάφους του Γαλλορώσου στο Παρίσι ίσως -υποστηρίζουν ορισμένοι- να ήταν προσχεδιασμένη, ώστε μετέπειτα να δικαιολογηθεί η πρόσβαση στα κλειδιά κρυπτογράφησης του Telegram, στα στοιχεία των χρηστών, στη βάση δεδομένων από τους αναλυτές και τους τεχνικούς των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για άλλους σκοπούς, όπως είναι ο επηρεασμός, η αποσταθεροποίηση, οι υποκλοπές, ο γεωεντοπισμός σημαντικών στόχων που χρησιμοποιούν αυτό το δίκτυο, η λήψη περιεχομένου από τα τηλέφωνα κ.λπ.

Παράλληλα, η Γαλλία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη δίκη του Ντούροφ για να επιβάλει αυστηρές ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά του Telegram και οποιασδήποτε άλλης «ενοχλητικής» πλατφόρμας, σύμφωνα με δημοσιογράφους που καλύπτουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εν ολίγοις, η ελευθερία της έκφρασης για τον δυτικό κόσμο αρχίζει από το MySpace και τελειώνει στο Instagram. Οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να δώσει παραπάνω ελευθερία και κριτική σκέψη στους πολίτες θεωρείται απειλή για την εύρυθμη λειτουργία της δυτικής «δημοκρατίας» και κατά συνέπεια είναι καταδικασμένο στη φίμωση.

Δείτε επίσης:

Εγκατέλειψε την Ευρώπη ο ιδρυτής του Rumble έπειτα από τη σύλληψη Durov!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Η αυτοαποκαλούμενη αυτάρεσκα “φιλελεύθερη δημοκρατία” έχει μεταμορφωθεί σε αυταρχική ολιγαρχία όπου επιτρέπονται μόνο οι απόψεις που πλασάρει το ίδιο το καθεστώς. Ακόμα και ποσταρίσματα στα σόσιαλ πλέον διώκονται με φυλάκιση αν πάνε κόντρα στη woke agenda.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This